Ιστορικές αθλητικές μνήμες της Λάρνακας «ξύπνησαν» την Κυριακή 13 Μαρτίου 2022, κατά την τέλεση των εγκαινίων των Προπυλαίων του Παλαιού ΓΣΖ, από τον Πρόεδρο του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού Ανδρέα Μιχαηλίδη και τον Δήμαρχο Λάρνακας Ανδρέα Βύρα.

Το έργο της αποκατάστασης των Προπυλαίων χρηματοδοτήθηκε από τον ΚΟΑ με αναθέτουσα αρχή τον Δήμο Λάρνακας.

Ο Πρόεδρος του ΚΟΑ χαρακτήρισε γιορτινή τη σημερινή μέρα για την πόλη της Λάρνακας και τον αθλητισμό της, αφού η εκδήλωση αποτελεί σημαντικό γεγονός για όλους. Αναδεικνύουμε με τον πιο ευρηματικό τρόπο ένα ιστορικό αθλητικό σημείο της πόλης του Ζήνωνα, που θυμίζει και υπενθυμίζει την αθλητική διαδρομή των Λαρνακέων στον κυπριακό αθλητισμό και όχι μόνο. Συνεχίζοντας ο κ. Μιχαηλίδης  είπε πως είναι με δέος που στεκόμαστε σε αυτό το ιστορικό οικοδόμημα. Εγκαινιάζουμε σήμερα το έργο κατατεθέν του αθλητισμού της Λάρνακας, το οποίο δεσπόζει σε κεντρικό δρόμο της πόλης, για το οποίο οι κάτοικοι θα νιώθουν ξεχωριστή περηφάνια.  Ευχαρίστησε τον Δήμο Λάρνακας και ιδιαίτερα τον Δήμαρχο Ανδρέα Βύρα για τη στενή  συνεργασία, τον οποίο θεωρεί συνοδοιπόρο και συμπαραστάτη των προσπαθειών μας για την πρόοδο και ανάπτυξη του κυπριακού αθλητισμού. Τέλος ο Πρόεδρος του ΚΟΑ συνεχάρη την αρχιτέκτονα του έργου Στέλλα Ευαγγελίδου και τον Πολιτικό Μηχανικό Κώστα Σανταμά, ενώ ιδιαίτερες ευχαριστίες εξέφρασε στον Αντιπρόεδρο του ΚΟΑ Κωστάκη Κουκκουλλή και στο μέλος του ΔΣ Ανδρόνικο Ανδρονίκου, οι οποίοι διαμένουν στη Λάρνακα και έτρεξαν πολύ για την ολοκλήρωση του έργου.

Ο Δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Βύρας στον δικό του χαιρετισμό είπε πως η συντήρηση και αποκατάσταση κάθε ιστορικού μνημείου και κτηρίου, αναδεικνύει την πολιτιστική κληρονομιά και ιστορία της πόλης μας και αποτελεί έναν πρωταρχικό παράγοντα για επίτευξη μιας βιώσιμης αλλαγής, αφού η προστασία και διατήρηση των αξιών που πρεσβεύει η πολιτιστική μας κληρονομιά είναι η βάση για την ανάπτυξη που επιθυμούμε. Οφείλουμε να διαχειριζόμαστε την κληρονομιά μας με σεβασμό, γνώση και όραμα, καθότι αποτελεί τη ζωντανή μαρτυρία όσων μας κληροδότησαν οι πρόγονοί μας. Το σημαντικό αυτό έργο αναβαθμίστηκε με την κατασκευή πλατειακού χώρου ακριβώς έξω από τα Προπύλαια και εγκατάσταση συστήματος συγχρόνου φωτισμού. Σε αυτά τα πλαίσια αναγνωρίζοντας τη σημασία και τη συμβολή στο έργο όσων εργάστηκαν  για την αποκατάσταση των Προπύλαιων, εκφράζω εκ μέρους των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου τις θερμές μας ευχαριστίες, για τη διαχρονική και αγαστή συνεργασία με τον Πρόεδρο και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, τη Γενική Διευθύντρια και τους Λειτουργούς του ΚΟΑ που συνέβαλαν στο άρτιο αυτό αποτέλεσμα.

Ιστορική περιδιάβαση του Παλαιού ΓΣΖ και γενικά του Γυμναστικού Συλλόγου Ζήνων Λάρνακας έκαμε με γλαφυρό τρόπο ο Λούης Περεντός.

Στην τελετή παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων ο Μητροπολίτης Κιτίου Νεκτάριος, Βουλευτές, εκπρόσωποι Κομμάτων, ο Αντιπρόεδρος του ΚΟΑ Κωστάκης Κουκκουλλής, τα Μέλη ΔΣ του Οργανισμού Ανδρόνικος Ανδρονίκου & Σωτήρης Αδάμου, ο Πρόεδρος του ΓΣΖ Ανδρέας Ζαχαρίου, η αρχιτέκτονας του έργου Στέλλα Ευαγγελίδου, ο Πολιτικός Μηχανικός Κώστας Σανταμάς και Μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Λάρνακας.