Πάνω από 10.00 δρομείς -οι 2.000 από το εξωτερικό- έτρεξαν στις έξι διαδρομές της διοργάνωσης
Με εξαιρετικές επιδόσεις και μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε ο 14ος ΟΠΑΠ Μαραθώνιος Λεμεσού ΓΣΟ, ο οποίος διεξήχθη το διήμερο 19 και 20 Μαρτίου. Η μεγαλύτερη αθλητική διοργάνωση της Κύπρου επέστρεψε δυναμικά μετά τη διετή απουσία της λόγω της πανδημίας και υποδέχτηκε πάνω από 10.000 δρομείς από την Κύπρο και το εξωτερικό!
Πρώτος στον ΟΠΑΠ Μαραθώνιο Ανδρών τερμάτισε ο Ρώσος Egor Vinogradov με χρόνο 02:30:36 και ακολούθησαν οι Κύπριοι Γιώργος Χαράκης (02:33:11) και Κωνσταντίνος Τιμινής (02:36:54), οι οποίοι παράλληλα τερμάτισαν στην πρώτη και δεύτερη θέση του Παγκύπριου Πρωταθλήματος ΚΟΕΑΣ. Στον ΟΠΑΠ Μαραθώνιο Γυναικών πρώτη τερμάτισε η Paulina Adela Baltoi από τη Ρουμανία με χρόνο 02:50:35 και την τριάδα συμπλήρωσαν η Melissah Gibson από τη Μ. Βρετανία (02:54:29)  και η Μαρία Σωτηρίου από την Κύπρο (03:13:20), η οποία κατέκτησε το Παγκύπριο Πρωτάθλημα ΚΟΕΑΣ. Στις καιρικές συνθήκες στάθηκαν οι νικητές του Μαραθωνίου, με τον Egor Vinogradov να αναφέρει χαρακτηριστικά: «Ήταν ένας πολύ δύσκολος αγώνας λόγω του αέρα, αλλά ήταν μία πολύ όμορφη διαδρομή δίπλα στη θάλασσα, νομίζω την απολαύσαμε όλοι, παρά το δυνατό άνεμο».
«Περήφανοι για τη μεγαλύτερη αθλητική διοργάνωση της Κύπρου»
Ο πρόεδρος του Δ.Σ. του ΟΠΑΠ Μαραθωνίου Λεμεσού ΓΣΟ, Σπύρος Σπύρου, μίλησε για την επιτυχία της διοργάνωσης και έδωσε ραντεβού για την επόμενη: «Με μεγάλη ικανοποίηση τρέξαμε ξανά μετά από δύο χρόνια απουσίας λόγω της πανδημίας στον ΟΠΑΠ Μαραθώνιο Λεμεσού ΓΣΟ, τη μεγαλύτερη αθλητική διοργάνωση του τόπου μας, με δρόμους για όλες τις αντοχές και όλες τις ηλικίες. Είμαστε χαρούμενοι, περήφανοι, γεμάτοι αισιοδοξία και όνειρα για ακόμη μεγαλύτερες διοργανώσεις στο μέλλον, για να συνεχίσουμε να προάγουμε τον αθλητισμό, την αλληλεγγύη και τη Λεμεσό διεθνώς. Μεγάλες ευχαριστίες στις αρχές της πόλης, στους χορηγούς μας και ιδιαίτερα σε όλους τους εθελοντές. Προκηρύσσουμε τον επόμενο ΟΠΑΠ Μαραθώνιο Λεμεσού για τις 18-19 Μαρτίου 2023».


«Παγκόσμιο γεγονός ο ΟΠΑΠ Μαραθώνιος Λεμεσού ΓΣΟ»
Ονομαστικός χορηγός της διοργάνωσης για ακόμη μία χρονιά ο ΟΠΑΠ Κύπρου, με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΟΠΑΠ, Δημήτρη Αλερτράρη, να δηλώνει: «Η διοργάνωση είναι και πάλι εξαιρετική, με πολύ κόσμο. Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που ο ΟΠΑΠ Μαραθώνιος Λεμεσού ΓΣΟ επέστρεψε μετά την αναγκαστική απουσία λόγω της πανδημίας. Μου έκανε εντύπωση πόσος κόσμος απλά παρακολουθεί ένα μεγάλο αθλητικό γεγονός. Επανερχόμαστε σιγά σιγά στην κανονικότητα. Προσεκτικά μεν, αλλά επανερχόμαστε. Ο Μαραθώνιος έγινε πλέον και ένα παγκόσμιο γεγονός κι αυτό, επίσης, μας ικανοποιεί». Αναφέρθηκε, παράλληλα, στο φιλανθρωπικό έργο που επιτελεί ο ΟΠΑΠ Μαραθώνιος Λεμεσού ΓΣΟ: «Ως ΟΠΑΠ Κύπρου δώσαμε την κοινωνική διάσταση στη διοργάνωση με τη στήριξη στο Καραϊσκάκειο Ίδρυμα. Ευχαριστούμε τους διοργανωτές που αμέσως στήριξαν αυτή την πολύ πετυχημένη προσπάθεια με το Καραϊσκάκειο κι έτσι έχουμε ένα αθλητικό γεγονός με κοινωνική διάσταση».


Η πολλαπλή δράση της Muskita
Χορηγός του Ημιμαραθωνίου Δρόμου η Muskita, με την Έμιλυ Μουσκή να επισημαίνει τη διπλή προσφορά της εταιρείας: «Η Muskita, πέρα από τη χορηγία της ημιμαραθώνιας διαδρομής, στηρίζει τον Μαραθώνιο και με το πρόγραμμα Go Blue, το οποίο περιλαμβάνει τρεις δράσεις. Χορηγεί την ανακύκλωση μπουκαλιών, την ανακύκλωση ρούχων/παπουτσιών, αλλά και τα λεωφορεία που μεταφέρουν τους δρομείς».
«Εμπειρία μοναδική, εμπειρία υγείας»
Η Pertolina στήριξε και φέτος τον Δρόμο Ενέργειας 10 χλμ, με τον Κωστάκη Λευκαρίτη να δηλώνει: «Είναι μία εμπειρία μοναδική, εμπειρία υγείας, με σωματική και ψυχολογική αξία. Μία πολύ σημαντική διοργάνωση μέσα στις συνθήκες που ζούμε με την στενοχώρια του πολέμου, αλλά και την πανδημία. Η Λεμεσός πρωτοστατεί πάντα. Η υποστήριξη της Pertolina στη διοργάνωση είναι διαχρονική και συγκαταλέγεται στην εταιρική ευθύνη». Από την πλευρά της η Γεωργία Λευκαρίτη τόνισε: «Είμαστε κοντά σε κάθε μεγάλη διοργάνωση που προωθεί την Κύπρο στο εξωτερικό. Συγχαρητήρια και στους εθελοντές».
«Γιορτή διαρκούς νεότητας»
Ο Νίκος Χρηστίδης, Διευθυντής Πωλήσεων Κύπρου της Medochemie, ονομαστικού χορηγού των 5 χλμ. δήλωσε: «Η Medochemie μέσα στο πλαίσιο της εταιρικής ευθύνης στηρίζει κάθε διοργάνωση για τον αθλητισμό διαχρονικά, έτσι στηρίζει και αυτό τον Μαραθώνιο, ως ονομαστικός χορηγός της διαδρομής των 5 χιλιομέτρων. Είμαστε χορηγοί αυτής της μεγάλης γιορτής, της γιορτής της διαρκούς νεότητας, αφού αφορά όλες τις ηλικίες. Ο αθλητισμός εκτός από τη σωματική ευεξία που προσφέρει, προάγει και την πνευματική υγεία. Επίσης προάγει την κοινωνικότητα, αφού βλέπουμε σε κάθε Μαραθώνιο χιλιάδες δρομείς -μία από τις αξίες που ο αθλητισμός μπορεί να προσφέρει. Συγχαρητήρια στους διοργανωτές για την άψογη διεξαγωγή της διοργάνωσης, την οποία στηρίζουμε κι εμείς. Ευχόμαστε να έχει συνέχεια και υποσχόμαστε πως θα είμαστε κι εμείς συνοδοιπόροι».
Πάνω από 10.000 δρομείς!
Την Κυριακή (20/3) έγιναν τέσσερις αγωνιστικοί δρόμοι: ο Μαραθώνιος Δρόμος των 42.195 μέτρων, ο Muskita Ημιμαραθώνιος Δρόμος 21χλμ. (7:45), ο Petrolina 10χλμ. «Δρόμος Ενέργειας» (8:00) και ο Medochemie Ατομικός Δρόμος 5χλμ. (8:10).
Συνολικά στις έξι διαδρομές -έγιναν το Σάββατο (19/3) ο Primetel Εταιρικός Δρόμος 5χλμ και η Andrey & Julia Dashin’s Foundation Youth Race- έτρεξαν πάνω από 10.000 δρομείς, 2.000 εκ των οποίων προέρχονται από το εξωτερικό, από 68 διαφορετικές χώρες.
Ο αγώνας μεταδόθηκε ζωντανά από την τηλεόραση του ΑΝΤ-1.
Διοργανωτές του ΟΠΑΠ Μαραθώνιου Λεμεσού ΓΣΟ είναι ο ΓΣΟ, ο Δήμος Λεμεσού, το ΕΒΕ Λεμεσού και η ΕΤΑΠ Λεμεσού.
Κοινωνική προσφορά
Ο αγώνας στήριξε για πέμπτη συνεχή χρονιά το Καραϊσκάκειο Ίδρυμα, αλλά και μια σειρά από σκοπούς και οργανισμούς μέσω της πλατφόρμας givengain.com, με την οποία έχει συνδεθεί. Μέσω της εφαρμογής αυτής οι δρομείς είχαν τη δυνατότητα να επιλέξουν και να συγκεντρώνουν χρήματα για το φιλανθρωπικό σκοπό που επιθυμούσαν. Εξάλλου η κοινωνική προσφορά του ΟΠΑΠ Μαραθωνίου Λεμεσού ΓΣΟ είναι αξιοσημείωτη όλα αυτά τα χρόνια, αφού μέσω της διοργάνωσης αναδεικνύεται ο εθελοντισμός και η προσφορά προς το συνάνθρωπο.

ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
ΟΠΑΠ Μαραθώνιος (Α)
Egor Vinogradov Ρωσία 02:30:36
Γιώργος Χαράκης Ελλάδα 02:33:11
Κωνσταντίνος Τιμινής Κύπρος 02:36:54

ΟΠΑΠ Μαραθώνιος (Γ)
Paulina Adela Baltoi Ρουμανία 02:50:35
Melissah Gibson Μ. Βρετανία 02:54:29
Μαρία Σωτηρίου Κύπρος 03:13:20

Muskita Ημιμαραθώνιος Δρόμος (Α)
Χαράλαμπος Κάνιος Κύπρος 01:15:20
Χαράλαμπος Ιωάννου Κύπρος 01:15:35
Φοίβος Κωνσταντίνου Κύπρος 01:15:35

Muskita Ημιμαραθώνιος Δρόμος (Γ)
Έλια Ιωάννου Κύπρος 01:23:45
Kelly Katrine Μ. Βρετανία 01:26:22
Dominique Searle Μ. Βρετανία 01:28:44

Petrolina Δρόμος Ενέργειας 10χλμ (Α)
Souleimane Aajaj Μαρόκο 00:33:19
Φώρης Πρωτόπαπας Κύπρος 00:33:34
Hleihel Tarek Λίβανος 00:33:52

Petrolina Δρόμος Ενέργειας 10χλμ (Γ)
Zoran Timurtukan Κύπρος 00:38:38
Olga Andrejeva Εσθονία 00:40:19
Lucia Bracco ΗΠΑ 00:40:54

Medochemie Ατομικός Δρόμος 5χλμ (Α)
Γιώργος Τοφφή Κύπρος 00:16:17
Μάριος Αποστολίδης Κύπρος 00:16:32
Στυλιανός Τσιάρτας Κύπρος 00:17:24

 Medochemie Ατομικός Δρόμος 5χλμ (Γ)
Μαρία Παπαναστασίου Κύπρος 00:18:25
Κατερίνα Κούτλη Κύπρος 00:19:21
Λουίζα Τσιανάκκα Κύπρος 00:19:53

Παγκύπριο πρωτάθλημα ΚΟΕΑΣ (Α)
Γιώργος Χαράκης 02:33:11
Κωνσταντίνος Τιμινής 02:36:54
Απόστολος Παπαθανασίου 02:55:12

Παγκύπριο πρωτάθλημα ΚΟΕΑΣ (Γ)
Μαρία Σωτηρίου 03:13:20
Ευτυχία Χατζημιτσή 03:26:50
Ελένη Πάροου 04:28:14

Για περισσότερες πληροφορίες στο www.limassolmarathon.com και  στη σελίδα της διοργάνωσης στο facebook (www.facebook.com/limassolmarathon).