Ο Ουκρανός φορ, Εβγκένι Μπούντνικ, συγκλονίζει μιλώντας στο sportfm.gr για τα όσα περνάνε οι συμπατριώτες του, τους οποίους παρομοιάζει με τους Σπαρτιάτες και εξαπολύει τα πυρά του προς τον Πούτιν.

Ο λαός της Ουκρανίας περνάει δραματικές ημέρες μετά την εισβολή του ρωσικού στρατού. Άμαχος πληθυσμός έχει πέσει νεκρός, άνθρωποι ξενιτεύονται και αφήνουν πίσω τις περιουσίες τους, ενώ όσο έχουν παραμείνει στη χώρα ζουν με τον φόβο και το άγχος μήπως πέσει κάποια βόμβα στα σπίτια τους.

Ο Εβγκένι Μπούντνικ, Ουκρανός επιθετικός που έχει περάσει μεταξύ άλλων από τη χώρα μας αγωνιζόμενος σε Λαμία και Πλατανιά, μιλάει στο sportfm.gr και στον Γιώργο Τσανάκα, κάνοντας δραματική έκκληση για να σταματήσει ο πόλεμος.

Ο 32χρονος φορ είχε την τύχη να βρεθεί εκτός της πατρίδας του καθώς έκανε προετοιμασία στην Τουρκία με την Καρπάτι Λβιβ και πλέον δεν μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι του, όπου έχουν μείνει πίσω οι γονείς του, ο αδερφός του και τα παιδιά του αδερφού του. Την ίδια ώρα, η γυναίκα και τα παιδιά του ήρθαν σε επαφή με φίλους του Μπούντνικ από την Ελλάδα και συγκεκριμένα τη Λαμία, ώστε να μείνουν εδώ και βρίσκονται στον δρόμο για τη Φθιώτιδα.

Παράλληλα, εξαπολύει επίθεση στον Βλάντιμιρ Πούτιν, λέγοντας πως είναι ένας τρελός δικτάτορας που κατέστρεψε τη ζωή των Ουκρανών και εκθειάζει τους συμπατριώτες του αφού τους παρομοιάζει με τους Σπαρτιάτες.

«Η γυναίκα με τα παιδιά μου έρχονται στη Λαμία – Δεν μπορώ να γυρίσω στην Ουκρανία»

Αρχικά τον ρωτήσαμε αν είναι ο ίδιος καλά, η οικογένειά του και πως είναι η γενικότερη κατάσταση.

«Η αλήθεια είναι πως δεν είμαι εντάξει, δεν είμαι καλά. Ο ρωσικός στρατός τοποθέτησε βόμβες στην χώρα μου και έχουν σκοτώσει πάρα πάρα πολλούς ανθρώπους. Η πόλη μου είναι το Χάρκοβο και αυτή τη στιγμή που μιλάμε το έχουν διαλύσει σχεδόν, το έχουν καταστρέψει σχεδόν όλο. Είναι η δεύτερη πόλη σε πληθυσμό στην Ουκρανία, εκεί ζουν 2,5 εκατ. άνθρωποι. Είναι απίστευτο… Μπορείτε να το αντιληφθείτε τι συμβαίνει;

Εγώ μπορώ να πω πως ήμουν τυχερός, γιατί με την ομάδα μου (σσ. Καρπάτι Λβιβ) ήρθαμε πριν από λίγες ημέρες στην Τουρκία για να κάνουμε προετοιμασία. Έχω μείνει εδώ πλέον, δεν μπορώ να επιστρέψω στην Ουκρανία γιατί οι πτήσεις έχουν σταματήσει.

Η γυναίκα και τα παιδιά μου έφυγαν πριν από δύο ημέρες, έρχονται στην Ελλάδα ώστε να μείνουν στη Λαμία. Εκεί έχω τους φίλους μου, ζουν στη Λαμία και θα τους φιλοξενήσουν. Θα τους παραχωρήσουν έναν από τους χώρους τους, ώστε να μείνει η γυναίκα μου και τα παιδιά μου σε ασφαλές μέρος. Είναι δύσκολες οι στιγμές που ζούμε, αλλά ευτυχώς που οι φίλοι μου είναι καλοί άνθρωποι και μας βοηθάνε»

«Οι γονείς μου, ο αδερφός μου και τα παιδιά του παλεύουν για να επιβιώσουν από τον πόλεμο»

Παρόλα αυτά, στο Χάρκοβο παραμένουν εγκλωβισμένοι οι γονείς του Εβγκένι Μπούντνικ και ο αδερφός του με τα παιδιά του…

«Την ίδια ώρα, όμως, η οικογένειά μου, οι γονείς μου, ο αδερφός μου και τα δύο μικρά παιδιά του είναι ακόμη στην Ουκρανία αυτή τη στιγμή και προσπαθούν να επιβιώσουν από τον πόλεμο.Τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα αλήθεια, την προηγούμενη εβδομάδα είχα τεράστιο άγχος και φόβο, πρέπει να κοιμήθηκα δύο ή τρεις ώρες το πολύ. Το μυαλό μου και η καρδιά μου είναι διαρκώς με την οικογένειά μου, στους γονείς μου που παλεύουν για να σωθούν στον πόλεμο»…

«Ο Πούτιν είναι ένας τρελός δικτάτορας, διέλυσε τις ζωές μας»

Ο Μπούντνικ δεν διστάζει να εξαπολύσει δριμεία επίθεση στον Βλάντιμιρ Πούτιν για τον πόλεμο και την εισβολή των ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία.

«Νομίζω πως ο Πούτιν θέλει να διαλύσει, να εξοντώσει τη χώρα μου επειδή θέλουμε να ενταχθούμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, να πάμε στη μεριά τους και να μην πράξουμε όπως οι υπόλοιπες χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. Νομίζω πως μας φοβάται. Ο Πούτιν είναι ένας δικτάτορας, είναι τρελός. Έχει μεγάλο πρόβλημα…

Αν βρισκόμουν κοντά του, αν τον έβλεπα μπροστά μου, δεν θα του μιλούσα σε καμία περίπτωση. Αλλά θα του έδειχνα μόνο τι ακριβώς έκανε στην πόλη μου, τι έχει κάνει στη ζωή μου. Θα του έδειχνα όλα όσα διέλυσε στη ζωή μου, όλα όσα είχα στη ζωή μου πριν από τις 24 Φεβρουαρίου».

«Οι Ουκρανοί είμαστε σαν τους Σπαρτιάτες, είμαι περήφανος για τη χώρα μου»

Μιλάει για τους συμπατριώτες του, για τους ανθρώπους που παλεύουν στη χώρα του και τους παρομοιάζει με τους Σπαρτιάτες για το θάρρος και την ανδρεία τους.

«Αυτή τη στιγμή όλη η Ουκρανία είναι μια γροθιά, όλοι οι συμπατριώτες μου είναι μαζί, ο ένας στο πλάι του άλλου. Είμαστε πιο ενωμένοι από ποτέ! Όλοι οι άνθρωποι παγκοσμίως λένε ότι πρέπει να μας βοηθήσουν και να μας προστατεύσουν οι άλλες χώρες, μας στέλνουν μηνύματα στήριξης και συμπαράστασης, προσπαθούν να μας βοηθήσουν με τον τρόπο τους.

Θέλω να πως σε όλους τους Ρώσους ότι δεν χρειάζεται να φοβούνται, δεν πρέπει. Πρέπει να κάνουν κάτι τώρα, να προσπαθήσουν να σταματήσουν τον Πούτιν, είναι τρελός, γιατί μετά και αυτοί και εμείς θα χάσουμε τα πάντα. Όλος ο κόσμος πρέπει να βοηθήσει. Ο κόσμος δεν σέβεται, δεν βοηθάει και δεν μιλάει σε όσους έχουν ρώσικη ταυτότητα, ίσως τους φοβούνται.

Μπούντνικ: Τρελός δικτάτορας, διέλυσε τις ζωές μας ο Πούτιν

Θέλω επίσης να πω σε όλους τους Ουκρανούς, σε όσους μένουν στη χώρα μου, να μείνουμε δυνατοί ως το τέλος. Αυτή τη στιγμή είμαστε σαν τους Σπαρτιάτες. Είμαι περήφανος για τη χώρα μου, για την πατρίδα μου, είμαι περήφανος που είμαι Ουκρανός.

Θέλω να δείξετε σε όλο τον κόσμο αυτές τις εικόνες. Τις φωτογραφίες, τα βίντεο, να αναπαραχθούν μέσα από τα social media για να καταλάβουν όλοι τι συμβαίνει στη χώρα μου…»