Το όνομα του Αρτέμ Τζιούμπα ήλθε στο προσκήνιο μετά τις επιθέσεις που δέχθηκε στα social media από τους Ουκρανούς διεθνείς, Βιτάλι Μικολένκο και Άντρεϊ Γιαρμολένκο, οι οποίοι τον κατέκριναν για τη στάση που κρατούσε ως αρχηγός της εθνικής Ρωσίας πάνω στο ζήτημα της ρωσικής εισβολής. Ωστόσο, ο κάπτεν της Αρκούδας και της Ζενίτ έλυσε τη σιωπή του. Με ανάρτηση στο Instagram, πήρε θέση γύρω από τον ντόρο που προκάλεσαν οι παίκτες των Έβερτον και Γουέστ Χαμ, δήλωσε υπερήφανος που είναι Ρώσος και ενώ καταδίκασε εν γένει την έννοια του πολέμου, εστίασε στον «πόλεμο» που δέχονται οι επαγγελματίες αθλητές της χώρας του.
Το μήνυμά του είχε πάντως και… υστερόγραφο για τις βρισιές προς το πρόσωπο του από τους Μικολένκο-Γιαρμολένκο, στους οποίους απάντησε λέγοντας «εσείς που κάθεστε πάνω στον κ@@@ σας στην έπαυλή σας στην Αγγλία και λέτε χυδαία πράγματα, δεν μπορείτε να μας προσβάλλετε, καταλαβαίνουμε τα πάντα.
«Δεν ήθελα να σχολιάσω το θέμα των γεγονότων στην Ουκρανία μέχρι το τέλος. Όχι επειδή φοβάμαι, αλλά επειδή δεν είμαι ειδικός στην πολιτική, ποτέ δεν ασχολήθηκα και δεν έχω πρόθεση να το κάνω (σε αντίθεση με πολλούς πολιτικούς επιστήμονες και λοιμωξιολόγους που έχουν εμφανιστεί τελευταία στο internet). Αλλά, όπως κάθε άτομο, έχω τη δική μου άποψη. Αφού αναφέρομαι στο θέμα από όλες τις πλευρές, τότε θα την εκφράσω.
Είμαι ενάντια στον πόλεμο. Ο πόλεμος είναι τρομακτικό πράγμα. Αλλά είμαι επίσης ενάντια στην ανθρώπινη έχθρα και το μίσος, το οποίο αποκτά καταστροφική έκταση κάθε μέρα. Είμαι εναντίον της διάκρισης με βάση την εθνικότητα. Δεν ντρέπομαι που είμαι Ρώσος, είμαι περήφανος που είμαι Ρώσος. Και δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει να υποφέρουν οι αθλητές τώρα. Είμαι εναντίον των double standard. Γιατί πρέπει ένας να κάνει τα πάντα και όλοι να χρεώνουν τα πάντα σε εμάς; Γιατί όλοι πάντα φώναζαν να κρατάμε εκτός πολιτικής τον αθλητισμό, αλλά στην πρώτη ευκαιρία, όταν πρόκειται για τη Ρωσία, η αρχή αυτή ξεχνιέται εντελώς; Επαναλαμβάνω, ο πόλεμος είναι τρομακτικός. Σε ανησυχητικές καταστάσεις, οι άνθρωποι δείχνουν την πραγματική τους ουσία, κάποιες φορές με αρνητικό τρόπο. Πόσο θυμό, πόση λάσπη και πόση χολή ρίχνουν σε όλους τους Ρώσους ανθρώπους, άσχετα με τη θέση και το επάγγελμά τους. Οι χιλιάδες άνθρωποι που γράφουν προσβολές και απειλές, πηγαίντε να πολεμήσετε! Είναι διπλά παράξενο να ακούς όλα αυτά από ανθρώπους που η Ρωσία έχει δώσει πολλά, πάρα πολλά στη ζωή τους.
Όλα αυτά απλά προκαλούν ακόμα περισσότερη αρνητική ενέργεια. Ο πόλεμος θα τελειώσει, αλλά οι προσωπικές σχέσεις θα παραμείνουν. Και θα είναι αδύνατον να επιστρέψουμε πίσω. Κρατήστε το αυτό.
Υ.Γ. Και σε κάποιους συναδέλφους που κάθονται πάνω στον κ@@@ τους μέσα στην έπαυλή τους στην Αγγλία και λένε χυδαία πράγματα: δεν μπορείτε να μας προσβάλλετε, καταλαβαίνουμε τα πάντα! Ειρήνη και καλοσύνη σε όλους».