Όσα έζησε και εξακολουθεί να ζει η Νταγιάνα Γιαστρέμσκα θα μπορούσαν να αποτελούν σενάριο ταινίας. Η Ουκρανή τενίστρια είχε επιστρέψει στην πατρίδα της, όταν την προηγούμενη εβδομάδα ξεκίνησε η εισβολή των Ρώσων.
Μαζί με την αδερφή και την οικογένειά της ήταν στην Οδησσό, όταν το πρωί της προηγούμενης Τετάρτης ξύπνησαν από τους ήχους των βομβών που έσκαγαν κοντά τους.
Εκείνη και οι οικογένειά της κρύφτηκαν στο υπόγειο και με την πρώτη ευκαιρία κατάφεραν να φύγουν περπατώντας ως τα σύνορα. «Την Τετάρτη ήμασταν στο σπίτι μας στην Οδησσό. Περνούσαμε χρόνο με την οικογένειά μας, πριν το ταξίδι μας για τη Λιόν με τον πατέρα μας. Το βράδυ ήταν όλα καλά και το επόμενο πρωί μας ξύπνησαν οι βόμβες.
Δεν καταλαβάμε τι συνέβαινε. Ήταν τρελό. Ήμασταν όλοι σοκαρισμένοι, δεν ήταν ταινία ή κάποιο video game. Φύγαμε αμέσως από το διαμέρισμα για να καταφύγουμε στο υπόγειο πάρκινγκ, ενώ ο βομβαρδισμός συνεχιζόταν» ανέφερε.
Μάλιστα, σε δημοσίευσή της στο Instagram έγραψε για το ταξίδι της μαζί με την αδερφή της: «Το ταξίδι διήρκησε 4 ώρες, μέχρι τον Δούναβη και τα ρουμανικά σύνορα. Φοβόμασταν τις βόμβες και περάσαμε κοντά από ρωσικά άρματα μάχης. Υπήρχε μια μεγάλη ουρά από αυτοκίνητα και φτάσαμε μέχρι τα σύνορα με τα πόδια. Εκεί αποχαιρετήσαμε τους γονείς μας, γιατί τελικά έμεινε και η μητέρα μας. Από την άλλη πλευρά έγιναν όλοι οι απαραίτητοι έλεγχοι, αλλά οι άνθρωποι ήταν ευγενικοί και μας έδιναν φαγητό και νερό».
Παρ’ όλα όσα έζησε η Γιαστρέμσκα κατάφερε να φτάσει στην Γαλλία για να αγωνιστεί στο τουρνουά της Λιόν και μάλιστα το βράδυ της Τρίτης πανηγύρισε μία μεγάλη νίκη.
Η Μπογκντάν (Νο97) πήρε το πρώτο σετ, όμως η Ουκρανή (Νο140) κατάφερε να κάνει την ανατροπή κατακτώντας τα επόμενα δύο στο τάι μπρέικ για να πάρει την πρόκριση στο δεύτερο γύρο.