Προμηθέας και Παναθηναϊκός αναμετρώνται στον πρώτο ημιτελικό του Final Four, με εκατέρωθεν απουσίες, σε μια ρεβάνς του περσινού τελικού.

Η αυλαία στο πρώτο Final Four του Κυπέλλου Ανδρών μετά από 18 χρόνια ανοίγει με έναν ημιτελικό που αποτελεί… repeat του περσινού τελικού. Ο Προμηθέας αντιμετωπίζει τον Παναθηναϊκό στα «Δύο Αοράκια» του Ηρακλείου (17:00, ΕΡΤ3).

Η ομάδα της Πάτρας φτάνει για τρίτη φορά στην ιστορία της και μάλιστα σε διαδοχικές σεζόν στα ημιτελικά του Κυπέλλου Ανδρών. Στον τελευταίο χρονικά προημιτελικό, που διεξήχθη στις 5 Φεβρουαρίου στο «Δημήτρης Τόφαλος», επικράτησε του ΠΑΟΚ με 100-86. Μετά τη συμμετοχή της σε δύο διαδοχικούς τελικούς φιλοδοξεί να κατακτήσει το πρώτο της τρόπαιο στον θεσμό και το δεύτερο στην ιστορία της μετά το Σούπερ Καπ του 2020.

Την ίδια χρονιά είχε ηττηθεί με 61-57 από την ΑΕΚ στα «Δύο Αοράκια» του Ηρακλείου, ενώ το 2021 είχε χάσει με 91-79 από τον Παναθηναϊκό στο κλειστό του ΟΑΚΑ. Ο Ηλίας Ζούρος δεν θα έχει στη διάθεσή του τους Νίκο Γκίκα και Τζεράι Γκραντ, που προσβλήθηκαν από κορωνοϊό και δεν ταξίδεψαν καν στην Κρήτη. Παράλληλα εκτός ομάδας παραμένει ο Χάρης Γιαννόπουλος, ενώ δύο παίκτες ανέρρωσαν πρόσφατα από COVID-19 και ίσως να μην είναι στην καλύτερη δυνατή κατάσταση.

Ο Παναθηναϊκός είναι το απόλυτο αφεντικό του θεσμού. Προκρίθηκε για 35η φορά στην ιστορία του στα ημιτελικά του Κυπέλλου Ανδρών νικώντας με 93-69 το Λαύριο στο κλειστό του ΟΑΚΑ στις 27 Δεκεμβρίου. Οι «πράσινοι» στοχεύουν στην 26η συμμετοχή τους σε τελικό, με στόχο να υπερασπιστούν τον τίτλο που κατέκτησαν την περασμένη σεζόν και να φτάσουν τους 21 τίτλους στο θεσμό.

Μάλιστα, δύο από τους τίτλους αυτούς ήρθαν στα «Δύο Αοράκια» του Ηρακλείου, έδρα του φετινού Final Four, το 2014 απέναντι στον Άρη με 90-53 και το 2019 απέναντι στον ΠΑΟΚ με 79-73. Ο Δημήτρης Πρίφτης δεν θα έχει στη διάθεσή του τον Ιωάννη Παπαπέτρου, που μετά την πρόσφατη επέμβαση στο ιγμόρειο δεν είναι ακόμη έτοιμος. Μάλιστα θα ταξιδέψει ακτοπλοϊκώς στο Ηράκλειο, αφού δεν επιτρέπεται να μπει σε αεροπλάνο.