Η ποιότητα και το στυλ παιχνιδιού της Μάντσεστερ Σίτι την κατατάσσει με διαφορά στην πρώτη θέση της λίστας με τις ομάδες που βρίσκονται περισσότερη ώρα στο επιθετικό τρίτο, πνίγοντας τους αντιπάλους της μέσα στα καρέ τους και αναχαιτίζοντας την μπάλα με ευκολία και ταχύτητα.
Είναι το φαβορί για την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Διαθέτει έναν προπονητή παγκόσμιας κλάσης που έχει αλλάξει το ποδόσφαιρο τα τελευταία χρόνια, παραδίδοντας σεμινάρια σε κάθε αγώνα της ομάδας του. Διαθέτει ποιότητα, δύναμη και πάθος στο παιχνίδι της , τρομοκρατώντας τους αντιπάλους της.
Ο λόγος φυσικά για τη Μάντσεστερ Σίτι του Πεπ Γκουαρδιόλα. Οι «πολίτες» βρίσκονται στην πρώτη θέση της βαθμολογίας και κανείς δεν μοιάζει ικανός να την κοντράρει στη μάχη για την Πρέμιερ Λιγκ, με τη Λίβερπουλ να βρίσκεται στο -9 (με παιχνίδι λιγότερο) και την Τσέλσι να έχει χάσει προ πολλού το τρένο.
Ένα από τα συστατικά της επιτυχίας για τους «πολίτες» είναι φυσικά οι επιθετικές τους αρετές. Όχι μόνο αυτές των Στέρλινγκ, Ντε Μπρόινε και Μάχρεζ αλλά και αυτές της μεσαίας  της γραμμής. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με μία έρευνα του «The Analyst», η Μάντσεστερ Σίτι είναι με διαφορά η πιο πιεστική ομάδα στην Πρέμιερ Λιγκ, καθώς διατηρεί το 81% της κατοχής στο επιθετικό τρίτο στα παιχνίδια της.

Το συγκεκριμένο στατιστικό είναι βασισμένο τόσο στις επαφές με τη μπάλα στο συγκεκριμένο κομμάτι του γηπέδου, όσο και με τις μεταβιβάσεις, επαληθεύοντας αυτό που αντικρίζουμε και από τα παιχνίδια της, δηλαδή την ασφυκτική πίεση και την υπομονή που δείχνουν οι μεσοεπιθετικοί στα πέριξ της περιοχής.
Μπορεί οι τρομερές εμφανίσεις του Μπερνάρντο Σίλβα να είναι αυτές που αποτυπώνονται στο μυαλό των ποδοσφαιρόφιλων όμως  το σύστημα του Πεπ Γκουαρδιόλα δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει σωστά αν δεν υπήρχε ένα «εξάρι» σαν τον Ρόντρι. Ο Ισπανός αμυντικός χαφ κρατάει την ομάδα του ψηλά, ανακτώντας την κατοχή στο επιθετικό τρίτο περισσότερο από κάθε άλλο παίκτη, με αποτέλεσμα η Σίτι να ξεκινάει τις επιθέσεις της από… την επίθεση.
Οι οδηγίες και η νοοτροπία του Καταλανού τεχνικού αλλά και η ποιότητα των παικτών των «πολιτών» επιτρέπει στην πρωταθλήτρια Αγγλίας να «πνίγει» τους αντιπάλους της μέσα στην περιοχή τους, με αποτέλεσμα να υποκύπτουν στην ασφυκτική πίεση και να δέχονται εν τέλει το γκολ.