Η Μπαρτσελόνα προερχόταν από το θρίαμβο κόντρα στην Ατλέτικο και από γκολ μόλις στο 2ο λεπτό, αλλά η ώθηση αυτών των δύο συνθηκών δεν ήταν αρκετή για να πάρει τη νίκη στο derbi barceloní. Η Εσπανιόλ είχε σε εξαιρετική μέρα τον Σέρχι Νταρντέρ, ο οποίος σημείωσε ένα γκολ κι έβγαλε ασίστ στον Ραούλ ντε Τομάς για την ανατροπή αλλά όχι και τη νίκη. Ο Λουκ ντε Γιονγκ στο 6ο λεπτό των καθυστερήσεων ισοφάρισε σε 2-2 και έσωσε ένα βαθμό για τους “μπλαουγκράνα” στην 24η αγωνιστική της La Liga.
Οι «μπλαουγκράνα» προηγήθηκαν μόλις στο 2′ με τον Πέδρι έπειτα από ομαδική ενέργεια, όμως ο αγώνας ήταν ισορροπημένος στους περισσότερους τομείς πλην της κατοχής. Ο Τσάβι έκανε μόλις μία αλλαγή σε σχέση με το παιχνίδι κόντρα στην Ατλέτικο, όμως η εικόνα της Μπαρτσελόνα ήταν σαφώς χειρότερη.
Στο 40ό λεπτό, ένα υπέροχο φαλτσαριστό σουτ του Νταρντέρ κατέληξε σε τέτοιο σημείο που ήταν αδύνατο να το φτάσει ο Μαρκ Αντρέ τερ Στέγκεν. Η ισοφάριση αύξησε την ένταση και τα δυνατά μαρκαρίσματα για αρκετά λεπτά, μέχρι που η Μπαρτσελόνα πίστεψε ότι ανέκτησε το προβάδισμα με άλλον έναν έφηβό της, τον Γκάβι. Το γκολ ακυρώθηκε ορθώς μέσω VAR για οφσάιντ του Φρένκι ντε Γιονγκ λίγο νωρίτερα και στο 64′ ήρθαν τα πάνω κάτω.
Ο Νταρντέρ έβγαλε μία μπαλιά 30 μέτρων, την οποία ο Έρικ Γκαρθία (που πήρε τη θέση του τραυματία Ρόναλντ Αραούχο) απλά… κοιτούσε, ο Ντε Τομάς έκανε το κοντρόλ και από κοντά πέτυχε το γκολ της ανατροπής. Η απόγνωση του Τσάβι ήταν τέτοια που έριξε στον αγώνα ακόμα και το “μαύρο πρόβατο” Ουσμάν Ντεμπελέ, όμως ούτε ο Γάλλος βοήθησε τους “μπλαουγκράνα”.
Στις καθυστερήσεις επήλθε νέο χαστούκι για τους φιλοξενούμενους, αφού ο Ζεράρ Πικέ, στον αγώνα όπου προσπέρασε τον Κάρλες Πουγιόλ σε συμμετοχές με τους Καταλανούς, δέχθηκε δεύτερη κόκκινη κάρτα για αψιμαχία με τον Νίκο Μελαμέδ (όπως και ο παίκτης της Εσπανιόλ). Εν τέλει, η βραδιά έκλεισε με θετική νότα για την ομάδα του Τσάβι, αφού ο Τραορέ έκανε τη σέντρα από δεξιά και ο Λουκ ντε Γιονγκ με κεφαλιά ισοφάρισε στο τελικό 2-2.