Η Μπαρτσελόνα ξόδεψε περισσότερα από 500 εκατομμύρια ευρώ αλλά δεν κατάφερε ποτέ να βρει διαδόχους της διάσημης τριάδας της, τεσσεράμισι χρόνια μετά την αποχώρηση του Νεϊμάρ και το τέλος της εποχής του «MSN».
Μέσι – Σουάρες – Νεϊμάρ, η φανταστική τριάδα εμφανίζονται ως το τελευταίο σύμβολο μιας θριαμβευτικής Μπαρτσελόνα. Τα τρία αυτά αστέρια είχαν καταφέρει να οδηγήσουν τους «μπλαουγκράνα» σε σπουδαίες επιτυχίες, όπως αυτή του Champions League το 2015 κόντρα στη Γιουβέντους. Αυτή η διάσημη τριάδα, η οποία εκείνη την εποχή πάλευε με το διαβόητο BBC (Μπέιλ – Μπενζεμά – Κριστιάνο της Ρεάλ Μαδρίτης, έφτασε στο τέλος της το καλοκαίρι του 2017 όταν ο Νεϊμάρ αποχώρησε για λογαριασμό της Παρί Σεν Ζερμέν. Τότε ο Βραζιλιάνος φιλοδοξούσε να γίνει αρχηγός της γαλλικής ομάδας και να μην βρίσκεται πλέον στη σκιά του φίλου του Λέο Μέσι.
Η αποχώρηση του Νεϊμάρ πλήγωσε σε μεγάλο βαθμούς τους Καταλανούς. Από τότε, δεν έχουν βρει ποτέ τον αντικαταστάτη του. Η διοίκηση δεν ήξερε πώς να χρησιμοποιήσει με σύνεση τα 220 εκατομμύρια ευρώ που μπήκαν στα ταμεία της. Πολλαπλασίασε τις αποτυχίες και ξόδευε χρήματα χωρίς έλεος. Η Marca έχει μάλιστα συντάξει μια λίστα όλων των παικτών που η Μπαρτσελόνα αγόρασε για να διαδεχθεί το διάσημο MSN.

Ντεμπελέ και Κουτίνιο συμβολίζουν τις αποτυχίες της Μπαρτσελόνα
Συνολικά, τέσσερις σεζόν και 552 εκατομμύρια ευρώ επένδυσαν στην Μπαρτσελόνα προκειμένου να αντικαταστήσει το κενό του Βραζιλιάνου. Από το 2017, η υπόθεση πήγε στραβά. Η Μπάρτσα δεν είχε προβλέψει τη μεταγραφή και έπρεπε να βιαστεί να βρει αντικαταστάτες του Νεϊμάρ. Η ιδέα της ενσωμάτωσης των Ουσμάν Ντεμπελέ (140 εκατομμύρια ευρώ) και Φελίπε Κουτίνιο (135 εκατομμύρια ευρώ) στη συλλογικότητα ήταν ελκυστική, αλλά είναι σαφές ότι ήταν ένα φιάσκο. Ακόμη χειρότερα, ο Γάλλος θα μείνει ελεύθερος αυτό το καλοκαίρι, ενώ ο πρώην άσος της Λίβερπουλ επέστρεψε στην Αγγλία για την Άστον Βίλα και έχει βρει ξανά τον καλό του εαυτό.
Την ίδια σεζόν, η Μπαρτσελόνα ενεργοποίησε ρήτρα εξαγοράς για τον Ζεράρντ Ντεουλοφέου ύψους 12 εκατομμυρίων ευρώ. Ο 27χρονος Ισπανός ωστόσο δόθηκε δανεικός τον επόμενο χειμώνα. Με αυτές τις τρεις μεταγραφές, δαπανήθηκαν 287 εκατομμύρια ευρώ. Η επόμενη χρονιά ήταν λιγότερο ακριβή, αλλά η αποτυχημένη μεταγραφή του Μάλκομ έναντι 41 εκατομμυρίων ευρώ από την Μπορντό, ακόμα έχει μείνει χαραγμένη στους ιθύνοντες του ισπανικού συλλόγου.
552 εκατομμύρια ευρώ δαπανήθηκαν σε 4,5 χρόνια μόνο για επιθετικούς
Την καλοκαιρινή μεταγραφική περίοδο του 2019 η Μπαρτσελόνα προχώρησε σε μία από τις μεγαλύτερες της μεταγραφές. Εκείνη του Αντουάν Γκριεζμάν, ο οποίος δεν αντεπεξήλθε ποτέ στις προσδοκίες των Καταλανών με αποτέλεσμα να επιστρέψει στην Ατλέτικο. Επειτα αποκτήθηκε ο Μάρτιν Μπρέιθγουεϊτ έναντι 18 εκατομμύριων ευρών, ο οποίος δεν κέρδισε κανέναν από τους προπονητές της Μπαρτσελόνα, με τους οποίους συνεργάστηκε. Σα να μην έφταναν αυτά οι «μπλαουγκράνα» έκαναν δικό τους και τον Φραντσίσκο Τρινκάο για 31 εκατομμύρια ευρώ από την Μπράγκα για να παραχωρηθεί το καλοκαίρι του 2021 στην Γουλβς για 22 εκατομμύρια ευρώ.
Στη συνέχεια ήταν σειρά του Λουίς Σουάρες να πηδήξει από το καράβι και μάλιστα με την Μπαρτσελόνα να μην βάζει ούτε ένα σεντ στα ταμεία της. Βέβαια η διοίκηση είχε υποστηρίξει τότε πως ο λόγος της απομάκρυνσης του Ουρουγουανού στράικερ όταν το υψηλό συμβόλαιο και οι αποδοχές που έπαιρνε, με αποτέλεσμα την επόμενη χρονιά της αποχώρησης του, ο Λουίς Σουάρες o οποίος είχε αφήσει αιχμές κατά της διοίκησης, να κάνει μία από τις καλύτερες του σεζόν με την Ατλέτικο, με απολογισμό 21 τέρματα σε 38 συμμετοχές.

 

Σαφέστατα όμως η αποχώρηση του Λιονέλ Μέσι είναι εκείνη οποία μέχρι σήμερα δεν μπορούν να συνειδητοποιήσουν οι άνθρωποι της Μπαρτσελόνα. Ο Αργεντινός αποχώρησε από την ομάδα της καρδιάς του ως ελεύθερος και μέχρι σήμερα δεν έχει καταφέρει να βρει τα πατήματά του στην Παρί Σεν Ζερμέν, αγωνιζόμενος στο πλευρό του πολύ καλού του φίλου Νεϊμάρ. Με την αποχώρηση του Λιονέλ Μέσι ήρθε και το οριστικό τέλος του MSN, μιας και ο σταρ των Παριζιάνων ήταν ο μοναδικός που είχε απομείνει από εκείνη τη φανταστική επιθετική τριάδα.
Στην προσπάθεια της η Μπαρτσελόνα να κάνει ξανά δυνατό το ρόστερ της, προχώρησε στην απόκτηση του Μέμφις Ντεπάι ως ελεύθερο από την Λυών, του Πιερ Εμερίκ Ομπαμεγιάνγκ επίσης ως ελεύθερο, του Αντάμα Τραορέ ως δανεικό από την Γουλβς και του Φεράν Τόρες. Η μεταγραφή του Ισπανού άσου της Μάντσεστερ Σίτι κόστισε 55 εκατομμύρια ευρώ. Είναι ακόμη πολύ νωρίς για να πούμε αν τα νέα μεταγραφικά αποκτήματα θα μπορέσουν επιτέλους να αποκαταστήσουν το… MSN. Ωστόσο, τεσσεράμισι χρόνια μετά και ύστερα από 552 εκατομμύρια ευρώ στην Μπαρτσελόνα ονειρεύονται και ελπίζουν πως η ομάδα θα μπει ξανά στο μονοπάτι των επιτυχιών.