Σαν κεραυνός εν αιθρία έπεσε η είδηση του θανάτου του Σέρπο Νικολιτς, του ποδοσφαιριστή που έγραψε την δική του ιστορία στα Κυπριακά γήπεδα με την Ένωση Νέων Παραλιμνίου, την Ανόρθωση, τον Άρη και την Αναγέννηση Δερύνειας.

Ήταν αρχές της 10ετίας του 1990 και οι πολιτικές αναταραχές και συγκρούσεις εντείνονται στην πρώην ενωμένη Γιουγκοσλαβία. Τότε πολλοί ποδοσφαιριστές έψαξαν την… έξοδο και η Κύπρος λόγω θρησκείας ήταν από τις πρώτες χώρες που τους υποδέχθηκε με ανοικτές αγκάλες. Το αποτέλεσμα γνωστό. Ανέβασαν το επίπεδο των ομάδων μας.
Η Ένωση Νέων Παραλιμνίου φέρνει έναν επιθετικό με το όνομα Σβέρολουπ (Σέρπο) Νίκολιτς ο οποίος αγωνιζόταν στην Μπορ.

Για μια 2ετία στην ομάδα της Ένωσης έβγαζε μάτια με 19 γκολ σε 28 αγώνες. Τότε τον έβαλε στα ραντάρ της η Ανόρθωση η οποία άρχισε να… χτίζει εκείνη την  μεγάλη ομάδα που κυριάρχησε τα επόμενα χρόνια και τον έκανε δικό της το καλοκαίρι του 1994. Εκείνη την σεζόν η Ανόρθωση έγραψε ιστορία. Το 1994-1995 πανηγύρισε το πρώτο πρωτάθλημα στην προσφυγιά και o Νίκολιτς έβαλε την σφραγίδα του με 15 γκολ σε 32 συμμετοχές (συνολικά σε όλες τις διοργανώσεις 34 συμμετοχές και 23 γκολ).

Πήρε το πρωτάθλημα και έφυγε για να αγωνιστεί στον Άρη την χρονιά 1995-1996 μετρώντας 16 γκολ σε 33 συμμετοχές.

Η επόμενη σεζόν τον βρήκε εκτός Κύπρου, στην Τουρκία και στην Ντενιζλίσπορ, ακολούθησε μια σεζόν στην Ελλάδα και την Βέροια για να επιστρέψει ξανά στο νησί μας την σεζόν 1997-1998 για λογαριασμό της Αναγέννησης Δερύνειας. Έπαιξε στους «πράσινους» της Δερύνειας για μια σεζόν με 15 συμμετοχές και 8 γκολ και τότε άφησε οριστικά το νησί μας όντας ένας από τους αγαπημένους ποδοσφαιριστές που πέρασαν από την Κύπρο. Έπαιξε μπάλα για άλλη μια 10ετία σε ομάδες χωρών της πρώην Γιουγκοσλαβίας και κρέμασε τα παπούτσια στο 2009 στα 43 του χρόνια. Στα τελευταία χρόνια της καριέρας του ήταν παράλληλα και προπονητής στις μικρότερες ηλικίες της ομάδας που αγωνιζόταν της Πράβορ και κάπως έτσι μπήκε και στην προπονητική. Τελευταία του ομάδα ήταν η Μπόρατς Οράσιε την σεζόν 2020-2021.

Αυτός ο πολύ καλός ποδοσφαιριστής και εξαιρετικός χαρακτήρας για τον οποίο όλοι έχουν να πουν τα καλύτερα βρίσκεται πλέον στην γειτονιά ων αγγέλων καθώς τον πρόδωσε η καρδιά του. Βύθισε στο πένθος και το Κυπριακό ποδόσφαιρο και ειδικά τις ομάδες στις οποίες αγωνίστηκε και τους ανθρώπους με τους οποίους συνεργάστηκε.
Καλό ταξίδι Σέρπο Νίκολιτς.

Χρίστος Χρίστου

https://balla.com.cy/2022/02/04/efyge-o-serpo-nikolits/