Το αποτέλεσμα στο Δασάκι αλλά και η εμφάνισή της, επιβεβαίωσαν πως η ΑΕΚ δεν βρίσκεται σε καθόλου καλή αγωνιστική κατάσταση. Είναι εμφανές πως υπάρχει πρόβλημα κι αυτό δεν έχει καμία σχέση με την υπόθεση της ένστασης, διότι η ομάδα δεν πατούσε καλά στα πόδια της και πριν απ’ το ντέρμπι με τον Απόλλωνα.
Αν θέλει κάποιος να σταθεί στο θέμα της ένστασης ως δικαιολογία, μόνο ζημιά θα κάνει της ΑΕΚ διότι θα είναι σαν να κρύβει τα προβλήματά της κάτω απ’ το χαλί. Άστε λοιπόν την ένσταση στην άκρη κι αν θέλετε να καταπιαστούμε από αυτήν, τότε για να είμαι ειλικρινής, περίμενα από την ΑΕΚ ότι θα έμπαινε στο Δασάκι με το μαχαίρι στα δόντια, τσιτωμένη, παθιασμένη για να αποδείξει πολλά. Αντί αυτού, είδα μια ομάδα νωχελική, δίχως πάθος και χωρίς να δημιουργήσει ούτε μισή ευκαιρία στον αντίπαλό της.
Εδώ βάζουμε στην εξίσωση την ευθύνη του προπονητή της. Ο Καταλά ανέφερε στη συνέντευξη Τύπου πως ο αντίπαλος ήθελε να αμυνθεί όλη την ώρα, αλλά… για μισό λεπτό: από την αρχή της βδομάδας, από την ώρα που ξεκίνησε τ’ αυτοκίνητο, απ’ την ώρα που πήρες το ποπ κορν του μικρού από την καντίνα στο Δασάκι, από την ώρα που κάθισες στην παγωμένη καρέκλα, ΓΝΩΡΙΖΕΣ ότι με αυτόν τον τρόπο θα σε αντιμετώπιζε ο Εθνικός.
Συνεπώς, ο κόουτς έχει την πρώτη και βασική ευθύνη τόσο γι’ αυτό που παρουσίασε η ΑΕΚ στο Δασάκι όσο και για την εικόνα της το τελευταίο διάστημα. Ομολογώ ότι προβληματίστηκα από την απάντησή του στη συνέντευξη Τύπου της περασμένης Παρασκευής, πριν τον αγώνα, όταν σε ερώτηση για την αγωνιστική πτώση της ομάδας του ο ίδιος ουσιαστικά δεν ενστερνίστηκε την άποψη αυτή και δήλωσε ικανοποιημένος από την απόδοση των παικτών του.
Προβληματίστηκα, διότι έχω πάντα την άποψη πως εάν δεν αντιλαμβάνεται το τι πάει λάθος, τότε πώς μπορείς να βρεις τη λύση στο πρόβλημα; Ο Καταλά δήλωσε θετικός με την νοοτροπία της ομάδας κι ότι είχε την κατοχή.
Η κατοχή από μόνη της δεν λέει κάτι και η ΑΕΚ έφτιαξε στο Δασάκι μόλις δύο ευκαιρίες. Δήλωσε σίγουρος πως η ομάδα του θα επιστρέψει πιο δυνατή, όμως είναι κάτι που λέει συνεχώς το τελευταίο διάστημα κι ο κόσμος δεν θέλει να το ακούει, αλλά να το δει στην πράξη!
Κατά την ταπεινή μου άποψη, τρία είναι τα προβλήματά της: Πρώτον, μοιάζει πλέον αρκετά προβλέψιμη στον τρόπο παιχνιδιού της και ο (εκάστοτε) αντίπαλος δείχνει να την έχει μάθει για τα καλά και το πώς να την μπλοκάρει. Η ΑΕΚ δείχνει πως δεν διαθέτει εναλλακτικό σχέδιο και σίγουρα κάτι τέτοιο δεν είναι το να αλλάζεις απλά θέση τους δύο ακραίους επιθετικούς σου. Ο Καταλά οφείλει να βρει τον τρόπο, όταν χρειάζεται, να το αλλάξει. Είτε αυτό αφορά το σύστημα είτε τα πρόσωπα, είναι ο καθ’ ύλην αρμόδιος να βρει τη λύση στο πρόβλημα. Δεν είπε κανείς πως δεν θα κάνει λάθη –το γνωρίζαμε ευθύς εξαρχής. Εξακολουθώ να τον πιστεύω πολύ προπονητικά-και όχι μόνο-και τώρα είναι η ώρα να πάρει την ευθύνη και τις αποφάσεις που απαιτούνται!
Το δεύτερο της πρόβλημα είναι ότι οι απουσίες της κοστίζουν. Θα πείτε πως ήταν μόλις δύο, αλλά αυτοί οι δύο είναι κομβικοί στο παιχνίδι της. Ο Ροσάλες βοηθάει πολύ περισσότερο επιθετικά από τον Τάντι κι όταν λείπει, δεν… χάνει μονάχα από τη δεξιά πλευρά αλλά κι από την αριστερή, αφού όλο το βάρος πέφτει στον Άνχελ Γκαρσία κι εκεί επικεντρώνεται περισσότερο (αμυντικά) ο αντίπαλος. Ο Γκιούρτσο είναι τεράστια απώλεια για την ΑΕΚ, καθώς είναι ο παίκτης με το καλύτερο σουτ στην ομάδα κι ο καλύτερος στο ένας εναντίον ενός. Αυτά τα στοιχεία της έλειψαν πολύ στο Δασάκι.
Το τρίτο της πρόβλημα είναι πως αρκετοί ποδοσφαιριστές δεν βρίσκονται στα καλύτερά τους, παρουσιάζοντας μία πτώση στην απόδοσή τους. Όταν λοιπόν προκύπτουν όλα αυτά μαζί, τότε είναι λογικό η ΑΕΚ να έχει προβλήματα –κι έχει.
Το κακό για την ίδια είναι ότι έχει πάρει αυτή την πτωτική πορεία σε κομβικό χρονικό σημείο, σε ένα διάστημα που θα καθορίσει τις προοπτικές της στα πλέι οφ ενώ την ίδια στιγμή, προέκυψε το θέμα της ένστασης.
Της έπεσαν μαζεμένα κι εδώ είναι που θα δείξει τις αντοχές και τον χαρακτήρα της. Ο κόσμος έδειξε στο Δασάκι πως είναι στο πλευρό της κι οφείλει να παραμείνει κοντά της σ’ αυτές τις δύσκολες στιγμές, προκειμένου να τη βοηθήσει να πάρει τα πάνω της και να μην πάει στράφι η όλη προσπάθεια που έγινε μέχρι τώρα.
Το γεγονός ότι προχώρησε σε τέσσερεις μεταγραφές για τον κατάλογο «Α», καταδεικνύει την πρόθεση για ενίσχυση ώστε η ομάδα να παρουσιαστεί πιο δυνατή στη συνέχεια για να πετύχει τους στόχους της. Είναι φανερό ότι η ΑΕΚ χρειαζόταν… νέο αίμα κι άπαντες ευελπιστούν ότι οι νεοαποκτηθέντες θα τη βοηθήσουν – κάτι που πρέπει να γίνει άμεσα.
Οι τέσσερεις χαμένοι βαθμοί με ΠΑΕΕΚ και Εθνικό ήδη της κοστίζουν αρκετά. Δεν έχει χαθεί τίποτα, αλλά οφείλει άμεσα, ΧΘΕΣ, να βρει τον καλό της εαυτό προτού τα πράγματα γίνουν πολύ πιο δύσκολα. Μην βιάζεστε να σκέφτεστε τον Άρη, διότι την Τετάρτη προηγείται η ρεβάνς κυπέλλου με την ΠΑΕΕΚ και πρώτα απ’ όλα απαιτείται να πάρει την πρόκριση…

Ανδρέας Βεντούρης