Ο Μάτι Κας, από box to box μέσος, με απόφαση της διοίκησης Μαρινάκη, έγινε δεξιός μπακ στη Νότιγχαμ Φόρεστ, πουλήθηκε 17.000.000 € και τώρα ξαναπωλείται με 40.000.000!
Ο Κίεραν Τρίπιερ αποχώρησε τον Ιανουάριο από την Ατλέτικο Μαδρίτης με προορισμό τη Νιούκαστλ και άφησε ένα μεγάλο κενό στο δεξί άκρο της άμυνας των «ροχιμπλάνκος». Η ομάδα του Τσόλο Σιμεόνε έχει βγει στην αγορά για την αντικατάσταση του Άγγλου μπακ και σύμφωνα με όσα αναφέρουν κορυφαία ΜΜΕ στο Νησί, στοχεύει και πάλι σε ποδοσφαιριστή που προέρχεται από την Premier League. Ο λόγος για τον Μάτι Κας.
Έναν παίκτη που κάνει θραύση στην Αγγλία τα τελευταία δύο χρόνια με τη φανέλα της Άστον Βίλα και πλην των πρωταθλητών Ισπανίας έχει τραβήξει πάνω του τα βλέμματα πολλών ακόμη κορυφαίων συλλόγων της Ευρώπης. Σύμφωνα με όσα αναφέρουν οι Βρετανοί, η Ατλέτικο είναι διατεθειμένη να δώσει μέχρι και 40.000.000 εκατ. ευρώ για να τον κάνει δικό της το προσεχές καλοκαίρι ενώ δεν αποκλείεται να κάνει κίνηση ακόμη και στο φινάλε της τρέχουσας μεταγραφικής περιόδου.
Η απόφαση που οδήγησε στην εκτόξευση
Αυτό που παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον στην συγκεκριμένη περίπτωση ωστόσο είναι το background του Κας. Ο 24χρονος διεθνής με την Εθνική ομάδα της Πολωνίας άσος, αποτελεί δημιούργημα των ακαδημιών της Νότιγχαμ Φόρεστ και δεν ξεκίνησε την καριέρα του ως δεξιός μπακ, αλλά εξελίχθηκε σε τέτοιον. Για την ακρίβεια, στα πρώτα χρόνια της καριέρας του ο Κας έβγαζε το… ψωμί του ως box to box μέσος, μέχρι και τη σεζόν 2018-19 όταν πάρθηκε η απόφαση που άλλαξε την καριέρα του.
Ο τότε προπονητής της Νότιγχαμ, Σαμπρί Λαμουσί, και τα μέλη της διοίκησης της ομάδας που είχαν λόγο για τον αγωνιστικό σχεδιασμό, όπως ο Φρανσουά Μοντεστό, αποφάσισαν πως ο παίκτης θα έπρεπε να αλλάξει θέση και να μετατραπεί σε δεξιό μπακ. Σε έναν φουλ μπακ για την ακρίβεια καθώς θεωρούσαν πως σε εκείνη τη θέση θα μπορούσε όχι απλά να ξεχωρίσει, αλλά να εκτοξεύσει την καριέρα του. Όπως κι έγινε.
Την επόμενη σεζόν ο Κας θα γίνει βασικός και αναντικατάστατος στη Νότιχαγμ η οποία έχασε κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή το εισιτήριο για τα πλέι οφ ανόδου στην Premier League, θα μετρήσει 42 συμμετοχές και θα πάρει την πρώτη του μεγάλη μεταγραφή. Τον Σεπτέμβρη του 2020 η Άστον Βίλα θα βγάλει από τα ταμεία της 17.000.000 εκατ. ευρώ και θα κάνει δικό της τον Πολωνό άσο που έβλεπε την καριέρα του να εκτοξεύεται.
Την πρώτη του σεζόν με τους «χωριάτες» ο Κας κατέγραψε 28 συμμετοχές στην Premier League, όλες μάλιστα ως βασικός ενώ φέτος έχει παίξει και στα 21 ματς πρωταθλήματος με την ομάδα του Στίβεν Τζέραρντ. Συνολικά, σε αυτόν τον 1.5 χρόνο που φοράει τη φανέλα της Βίλα, έχει συνολικά 49 συμμετοχές στο ενεργητικό του με 1 γκολ και 2 ασίστ στο πιο απαιτητικό πρωτάθλημα του κόσμου. Και φτάνουμε στον Ιανουάριο του 2022 όπου πλέον το όνομά του φιγουράρει στην κορυφή της λίστας της πρωταθλήτριας Ισπανίας ως υποψήφιου για τη θέση του δεξιού μπακ.
Γεγονός που αποτελεί μία μεγάλη δικαίωση για τον ίδιο τον ποδοσφαιριστή που προφανώς δούλεψε πολύ για να φτάσει σε αυτό το επίπεδο, παίρνοντας μάλιστα άριστα στο επίπεδο προσαρμοστικότητας στις νέες συνθήκες που του παρουσιάστηκαν, αλλά αποτελεί μεγάλη δικαίωση και για τους ανθρώπους της Νότιγχαμ. Εκείνους που του άλλαξαν θέση και ταυτόχρονα έδωσαν νέα διάσταση στην καριέρα του νεαρού άσου. Και πλέον μένει να δούμε ποιο είναι το ταβάνι του. Αν υπάρχει…