Διάβασα χθες ένα ποίημα του Αλέκου Φασιανού του διάσημου Έλληνα ζωγράφου που έφυγε από τη ζωή προχθές και ήλθαν στο μυαλό μου οι τεράστιες  κοινωνικές διαφοροποιήσεις και οι νέες συνθήκες καθώς και οι μεγάλες αλλαγές στο ποδόσφαιρο  και οι νέες παράμετροι διεξαγωγής του.

«Κοίταζα παλιές φωτογραφίες
που είχα φυλάξει σ’ ένα κουτί.
Είδα συγγενείς και γνωστούς
της οικογένειας μου,
αδύνατους, με λεπτά πρόσωπα,
καπέλα, σακάκια σταυρωτά
και φαρδιά παντελόνια.
 Τα μάτια τους
είχαν ωραία έκφραση.
 Αμέσως  έκανα τη σύγκριση
με τους σημερινούς
που είναι
πάν χοντροί , προγάστορες
με βλέμμα
προκλητικό και αδηφάγο……

Όπως σ’ όλους τους τομείς της κοινωνίας και των διαφόρων δραστηριοτήτων τους, έτσι  και στο ποδόσφαιρο, το οποίο είναι αντανάκλαση της κοινωνίας μας , έχουν  γίνει τεράστιες  ποδοσφαιρικές αλλαγές.

Παρακολουθώ ιδιαίτερα την προπονητική διάσταση του ποδοσφαίρου μας, λόγω και της προηγούμενης προπονητικής μου πορείας. Δηλώνω ακόμα μια φορά , ότι οι προπονητές και οι ποδοσφαιριστές συμμετέχουν  σε μια πολύ δύσκολη εργασία, ανεξαρτήτως εποχής. Ταυτόχρονα όμως προσθέτω ότι οι σημερινές συνθήκες εργασίας των προπονητών είναι απείρως καλύτερες από τους προηγούμενους συναδέλφους τους.

Τα προηγούμενα χρόνια, επαγγελματίες προπονητές εργάζονταν με  ερασιτέχνες και  ημιεπαγγελματίες ποδοσφαιριστές, οι οποίοι εργάζονταν οπουδήποτε και μετά ερχόντουσαν στις προπονήσεις.

-Τώρα υπάρχει πλήρης επαγγελματισμός και οι προπονητές έχουν στην διάθεση τους για μεγάλο χρονικό διάστημα τους ποδοσφαιριστές τους και η ενασχόληση των ποδοσφαιριστών είναι μόνο το ποδόσφαιρο.

-Τώρα υπάρχουν καλύτερα γήπεδα και αθλητικές εγκαταστάσεις.

-Υπάρχει οικονομική ευημερία με την συμμετοχή των επενδυτών.

-Εύκολη και γρήγορη πρόσβαση στα ΜΜΕ.

-Υπάρχουν τώρα ασφαλιστικές δικλείδες για την σίγουρη αποπληρωμή των προπονητών και για την ασφάλεια των συμβολαίων τους.

-Υπάρχουν τώρα τα τηλεοπτικά δικαιώματα και οι διαφημίσεις ,  οι μεγάλοι χρηματοδότες του ποδοσφαίρου και γενικά όλων των ποδοσφαιρικών ομάδων.

-Οι σύγχρονοι προπονητές έχουν την ευχέρεια και τις δυνατότητες, να φέρουν στις ομάδες τους πολλούς ξένους ή και Ευρωπαίους ποδοσφαιριστές. Οι ντόπιοι ποδοσφαιριστές είναι ελάχιστοι. Η διαλογή ποδοσφαιριστών γίνεται από μεγάλη αγορά.

-Δίνεται μεγάλη ευχέρεια στους προπονητές να έχουν σε κάθε αγώνα ετοιμοπόλεμους 22 ποδοσφαιριστές στο φύλλο αγώνος. Τεράστια βοήθεια σαυτούς.

-Οι πέντε αλλαγές σε κάθε  αγώνα, δίνει τεράστια επιλογή στους προπονητές, να διαφοροποιούν κατά  50% την ομάδα τους.

-Οι ομάδες μας έχουν τις δυνατότητες, για αγορά ψηλού επιπέδου, ποδοσφαιριστών που αγωνίζονται στις Εθνικές Ομάδες των χωρών τους.

-Οι σύγχρονοι προπονητές έχουν πάρα πολλούς τεχνικούς συνεργάτες, πολυπληθείς ομάδες συνεργατών.

-Οι σύγχρονοι προπονητές έχουν στην διάθεση τους τη σύγχρονη τεχνολογία.

-Οι προπονητές τώρα, πέραν των άλλων μεταγραφών ποδοσφαιριστών κατά την αρχική περίοδο, έχουν και την μεταγραφική περίοδο του χειμώνα, την δεύτερη μεταγραφική περίοδο, στην οποία μπορούν να εγγράψουν στο δυναμικό τους και άλλους ποδοσφαιριστές.

-Η εφαρμογή του VAR κάνει πιο δίκαιο το ποδόσφαιρο. Κυρίως για τις μικρές ομάδες.

Λυπούμαι όταν παρακολουθώ προπονητές, με τόσες πολλές ευκολίες και ευκαιρίες, να μην κατορθώνουν να παρουσιάσουν στο γήπεδο, το αναμενόμενο ποδοσφαιρικό θέαμα. Σίγουρα το ποδόσφαιρο μας  έγινε πιο ανταγωνιστικό και πιο ενδιαφέρον. Ο ανταγωνισμός όμως των ποδοσφαιρικών μας ομάδων πρέπει να είναι ψηλού επιπέδου από τεχνικής ,τακτικής και ατομικής επίδοσης.

Παρακολουθούμε ένα ανταγωνιστικό θέαμα μεν, με μέτριας ποιότητας.

Είναι γενικά παραδεκτό ότι μόνο μερικά ποδοσφαιρικά παιγνίδια ανταποκρίνονται στην αξία και στο κόστος  των ποδοσφαιριστών  των ομάδων μας. Πάντως πρέπει να  ομολογήσουμε ότι ξοδεύονται τεράστια ποσά  χρημάτων για την πρόσληψη ποδοσφαιριστών και μεγάλη πρέπει να είναι η απαίτηση μας , για την προσφορά τους στις ομάδες μας και την πρόοδο και ανάπτυξη  του Κυπριακού Ποδοσφαιρικού Θεάματος, ποδοσφαίρου.

Οι σημερινοί προπονητές ποδοσφαίρου, είναι διευθυντές ομάδων παρά προπονητές. Επιθυμούν να έχουν πολύ καλούς ποδοσφαιριστές, για να δημιουργήσουν μια ομάδα, την χειμερινή περίοδο θέλουν και  άλλους ποδοσφαιριστές επειδή μερικοί από αυτούς που έφεραν στην αρχή δεν ανταποκρίθηκαν ικανοποιητικά ή χρειάζονται ακόμα καλύτερους ποδοσφαιριστές για υλοποίηση των στόχων τους. Οι προπονητές τώρα δεν κτίζουν ομάδες. Απλά τώρα τις διαχειρίζονται.

Η προηγούμενη γενιά προπονητών ποδοσφαίρου , είχε πολύ λίγα προπονητικά και ποδοσφαιρικά εργαλεία στη διάθεση τους. Είχε όμως  ζωντάνια , όρεξη, φαντασία, αίσθηση καθήκοντος, αυτοπεποίθηση , όραμα , αντοχές. Οι προπονητές  πριν πραγματικά έκτιζαν τις ομάδες με τα όπλα που διέθεταν.

Οι συγκρίσεις και οι αναλύσεις με θάρρος και εντιμότητα πρέπει να γίνονται .  Από αυτές μόνο όφελος μπορεί να αντληθεί. Χωρίς το παρελθόν δεν υπάρχει παρών και μέλλον. Χωρίς συκοφαντίες και  ανέξοδη κριτική , χωρίς κακίες και εγωισμούς . Ένα γεγονός είναι διαχρονικά σίγουρο, ότι οι προπονητές ποδοσφαίρου πάντα και παντού, έχουν μια πολύπλοκη μοναδική και πολύ δύσκολη αποστολή. Οι προπονητές ποδοσφαίρου κάνουν μια πολύ δύσκολη δουλειά…. πάρα πολύ δύσκολη εργασία και αξίζουν την εκτίμηση και τον σεβασμό μας.

 

Ανδρέας Μουσκάλλης
Προπονητής Ποδοσφαίρου