«Τον Μάιο του 2013 αισθάνθηκα έντονους πόνους στους όρχεις μου.  Έπειτα από μια αρχικώς λανθασμένη διάγνωση, συνέχισα να αγωνίζομαι, οι ενοχλήσεις όμως γίνονταν όλο και πιο ανυπόφορες. Τελικά, ύστερα από έναν ειδικό υπέρηχο, διαπιστώθηκε το πρόβλημα. Όταν μου είπαν πως έχω καρκίνο, πήγα σπίτι και έβαλα τα κλάματα. Ήξερα, όμως πως είχα μπροστά μου το πιο δύσκολο παιχνίδι. Ήταν δύσκολο όταν είδα ότι έχανα τα μαλλιά μου. Δεν ήθελα να τα κουρέψω, ήθελα να τα κρατήσω δυνατά. Το να πολεμάς τον καρκίνο κάνει όλα τα άλλα προβλήματα ασήμαντα. Αποφάσισα να πω την ιστορία μου, γιατί ίσως αυτό μπορεί να βοηθήσει τους πάσχοντες από το ίδιο κακό».
Αυτά ήταν τα λόγια του Γιόνας Γκουτιέρες όταν πρωτοέμαθε ότι πάσχει από καρκίνο στα γεννητικά όργανα. Αφορμή για να ανακαλύψει το σοβαρό πρόβλημα που αντιμετώπιζε, αποτέλεσε μια δυνατή σύγκρουση με τον Μπακαρί Σανιά, στο πλαίσιο μιας αναμέτρησης ανάμεσα στην Νιούκαστλ και την Άρσεναλ.
Ο Γκουτιέρες μπήκε άμεσα στο χειρουργείο και γύρισε στην ενεργό δράση μετά από έναν μήνα.
«Όταν επέστρεψα από την Αργεντινή, καθώς ήθελα οι χημειοθεραπείες να γίνουν στην πατρίδα μου, για να καταλαβαίνω επακριβώς τι μου έλεγαν και τι έπρεπε να κάνω, ο προπονητής Άλαν Πάρντιου μου είπε ότι θα έπρεπε να ψάξω για ομάδα… Η Νιούκαστλ δεν πλήρωσε ούτε σεντ για τη θεραπεία μου. Τα έδωσα όλα εγώ, αλλά δεν με ενδιαφέρει αυτό! Τα χρήματα περνούν σε δεύτερη μοίρα μπροστά σε ένα τέτοιο θέμα. Με ενόχλησε μόνο η έλλειψη ανθρωπιάς».
Τελικά ο Γκουτιέρες παραχωρήθηκε δανεικός στη Νόριτς τον Ιανουάριο του 2014, ολοκληρώνοντας τη σεζόν στα «καναρίνια». Όμως ο εφιάλτης δεν είχε τελειώσει ακόμα. Ο καρκίνος είχε κάνει μετάσταση στους λεμφαδένες και ο Γκουτιέρες έχασε ξανά τη γη κάτω από τα πόδια του. Ξανά χημειοθεραπείες, ξανά επίπονες μάχες, όμως ο Αργεντινός βγήκε και πάλι νικητής!
Στις 4 Μαρτίου 2015, ο Γκουτιέρες επέστρεψε στο «Saint James Park» και γνώρισε την απόλυτη αποθέωση από τους φιλάθλους που βρίσκονται στις κερκίδες για τον αγώνα της Νιούκαστλ με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Μετά το τέλος εκείνου του ματς αποκάλυψε το νέο τατουάζ που «κοσμούσε» το κορμί του. «Είμαι ξανά ζωντανός, πιο ζωντανός απ’ ότι ήμουν σε ολόκληρη τη ζωή μου». Αυτός ο στίχος από το τραγούδι «No love» του Eminem ταίριαζε γάντι στην περίπτωση του.
Μερικούς μήνες αργότερα και πιο συγκεκριμένα στις 24 Μαΐου, ήρθε η ώρα να κλείσει ένας κύκλος, με τον Γκουτιέρεζ να βρίσκεται σε πρωταγωνιστικό ρόλο. Η Νιούκαστλ έπαιζε για την παραμονή της στην Premier League κόντρα στη Γουέστ Χαμ. Στο 58ο λεπτό, ο επανακάμψαντας Αργεντινός μέσος παίρνει τη μπάλα από τον Πολ Ντούμετ και καταφέρνει να κερδίσει τον Μούσα Σισοκό, στέλνοντας τη μπάλα στα δίχτυα, λυτρώνοντας την ομάδα του, παρόλο που εκείνη του γύρισε την πλάτη στην πιο δύσκολη περίοδο της ζωής του!