Είναι πολλοί οι λόγοι που μπορεί να θεωρήσει κάποιος την Άρσεναλ βελτιωμένη. Είναι το γεγονός πως ξεκίνησε με 0/3 και δίχως γκολ υπέρ της και ορθοπόδησε, είναι το γεγονός πως βρέθηκε στην τελευταία θέση του βαθμολογικού πίνακα και τα Χριστούγεννα ήταν στην τετράδα μετά από 436 ημέρες και είναι το γεγονός πως δέχθηκε… δύο γκολ από την Μπρέντφορντ και εν συνεχεία μετέτρεψε την άμυνά της σε… αξιόπιστη.
Όλη αυτή η επιτυχία, σαφώς και πιστώνεται στον Μικέλ Αρτέτα, ο οποίος δικαίωσε τη νοοτροπία του συλλόγου να εργαστεί και να πιστέψει στη νέα γενιά, αλλά ταυτόχρονα συνέχισε να δουλεύει με το ιδανικό που είχε ο ίδιος στο μυαλό του. Παίζοντας με την μπάλα από πίσω, ελέγχοντας τον ρυθμό και περιορίζοντας τα λάθη.
Κάπως έτσι η Άρσεναλ έφτασε στο αήττητο σερί των 10 αναμετρήσεων, προτού ταξιδέψει στο «Άνφιλντ», αλλά εκεί κατέρρευσε, δεχόμενη τέσσερα γκολ με χαρακτηριστική ευκολία από την Λίβερπουλ του Γιούργκεν Κλοπ.
Τι συνέβη όμως στην δεύτερη συνάντησή τους; Ακριβώς ότι συνέβη και κόντρα στη Μάντσεστερ Σίτι, η οποία της έβαλε πέντε γκολ στο «Έτιχαντ», αλλά στο απόρθητο «Έμιρεϊτς» από τις 28 Αυγούστου, δυσκολεύτηκε αφάνταστα για να βγει νικήτρια.
Εκεί έγκειται και το μεγαλύτερο επιχείρημα αναφορικά με την βελτίωση της Άρσεναλ. Ο τρόπος που αντιμετωπίζει τους «μεγάλους»! Έχασε σε «νεκρό» χρόνο από τη Μάντσεστερ Σίτι, σε ένα ματς που προηγήθηκε και απέδειξε πως θα μπορούσε σίγουρα να μην ηττηθεί και άντεξε πιο εύκολα από ό,τι θα περίμενε κανείς στο «Άνφιλντ», στον ημιτελικό του Λιγκ Καπ, απέναντι στην ομάδα που την φιλοδώρησε με τέσσερα γκολ πριν από τρεις μήνες.
Μεμονωμένα, αυτά τα δύο ματς αρκούν για να αντιληφθεί κανείς την πρόοδο της ομάδας του Μικέλ Αρτέτα και τον λόγο που η ήττα από τη Νότιγχαμ Φόρεστ στο FA Cup, ναι μεν πειράζει, αλλά δεν αποτελεί κριτήριο.
Το ζητούμενο είναι η πρόοδος και αυτή είναι φανερή για την Άρσεναλ, που ακόμη και δίχως τον Ομπαμεγιάνγκ βρήκε τον τρόπο να ανταπεξέλθει. Ακόμη και χωρίς αμυντικό μέσο στο «Άνφιλντ», μπόρεσε να κρατήσει το «μηδέν» και την Λίβερπουλ σε μία εντός εστίας τελική προσπάθεια.
Το… ματς της σεζόν ωστόσο είναι αυτό που έρχεται με την Τότεναμ, στην ρεβάνς του 3-1 του «Έμιρεϊτς»! Αν η Άρσεναλ πιστοποιήσει και κόντρα στον Αντόνιο Κόντε, πως όσα έκανε απέναντι στη Σίτι και την Λίβερπουλ δεν ήταν θέμα μίας… καλής ημέρας στην δουλειά, τότε ψυχολογικά και βαθμολογικά, θέτει τον εαυτό της στην κουβέντα για την κατάκτηση της τέταρτης θέσης. Και μάλιστα, από πλεονεκτική θέση…
Αν ο καθρέφτης άλλωστε της αγωνιστικής βελτίωσης είναι τα «ντέρμπι», τότε οι «κανονιέρηδες» μπορούν να κοιτούν το πρόσφατο παρελθόν τους με το κεφάλι ψηλά!