Κατανοητή, η υπεράσπιση των διαιτητών από πλευράς Μάζιτς. Είναι απόλυτο φυσιολογικό, να επιδιώκει ο Σέρβος την ενίσχυση και του δικού του έργου, λέγοντας συνεχώς για βελτίωση της διαιτησίας μας συνολικά.
Βγήκε και δήλωσε ότι οι διαιτητές μας, με την πάροδο του χρόνου παρουσιάζουν σημαντική βελτίωση στη σωστή εφαρμογή του VAR και πρόσθεσε πως με συνεχή επιμόρφωση και σκληρή δουλειά, τα αποτελέσματα, θα γίνουν ακόμα καλύτερα.
Και όμως. Αγαπητέ Μίλοραντ Μάζιτς, δεν μπορεί κανένας άνθρωπος και με τίποτε να κάνει το μαύρο άσπρο και αντίθετα.
Υπάρχει ενώπιον μας, ένα πολύ μεγάλο δείγμα. Το οποίο μας βοηθά να καταλήξουμε σε συμπεράσματα. Οι διαιτητές μας στην πλειοψηφία τους, επιμένουν να μην είναι σε θέση, να μας πείσουν ότι έχουν τα φόντα να εφαρμόζουν ιδανικά το VAR.
Ακόμα και αν στατιστική ανάλυση που ίσως να παραπέμπει σε καλό ποσοστό, εντούτοις, η αλήθεια είναι εντελώς διαφορετική.
Έχουμε τόσες πολλές αντιφάσεις που εμάς τουλάχιστον, μας οδηγούν στο συμπέρασμα, ότι δεν είναι τόσο ρόδινη η κατάσταση.
Αν ο κύριος Μάζιτς, θεωρεί ότι το VAR έχει βελτιώσει τη διαιτησία μας, πάλι λάθος (κατά την άποψή μου) κάνει.
Η ουσία κύριε Μάζιτς και η αλήθεια ώστε να διαπιστώσει κάποιος, ότι ένας διαιτητής βελτιώνεται, δεν έχει να κάνει με τη διόρθωση των λαθών του από το VAR. Παρά μόνο, να μάθει από τα λάθη του και να μην τα επαναλάβει.
Κάτι ωστόσο που δεν το βλέπουμε να συμβαίνει. Αν ο Μάζιτς, θεωρεί ότι ένας διαιτητής ο οποίος συλλαμβάνεται λάθος σε τρεις-τέσσερις αποφάσεις μέσω του VAR, πρέπει να πάρει συγχωροχάρτι, πάλι λάθος είναι.
Όπως συμπεριφέρεται ο άνθρωπος που κρίθηκε υπεύθυνος για τη διαιτησία μας δεν θα μπορέσει να αλλάξει το σκηνικό.
Και δίνω το εξής παράδειγμα. Ο αθλητικογράφος που δεν γνωρίζει πως γράφεται μία λέξη, ή ακόμα δεν γνωρίζει την ερμηνεία της λέξης, δεν θα διορθωθεί, αν μάθει να πηγαίνει στον ορθογράφο μέσω διαδικτύου αλλά να μην μάθει ποτέ να διορθώνει το λάθος του και να καταλαβαίνει το λάθος του.
Άρα, και ο διαιτητής που περιμένει να τον διορθώσει το VAR και να μην προσπαθεί να καταλάβει το λάθος του, θα συνεχίσει να το κάνει.
Αυτό (δυστυχώς) είναι που κάνουν οι πλείστοι διαιτητές μας, υπό την ανοχή του Μάζιτς (σήμερα) και τον προκατόχων του στο παρελθόν.

Μιχάλης Παπαγεωργίου