O Νόβακ Τζόκοβιτς έχει μια καλή φίλη στη Μελβούρνη και παραμένει άγνωστο αν θα τη δει και φέτος. Αυτήν έσπευσε να συναντήσει και ν’ αγκαλιάσει το 2020, μετά την κατάκτηση του τροπαίου στο πρώτο major της χρονιάς, το Australian Open. Nίκησε τον Ντομινίκ Τιμ στον τελικό κι έτρεξε στη φίλη του, που τον περίμενε στον Βοτανικό Κήπο της Μελβούρνης.

Έβγαλε τα παπούτσια του, περπάτησε ξυπόλυτος στο καυτό χώμα και το ζεστό γρασίδι (τεχνική αποφόρτισης) και την αγκάλιασε. “Έχω μια φίλη εκεί. Μια βραζιλιάνικη συκιά. Μου αρέσει να σκαρφαλώνω πάνω της και να συνδέομαι μαζί της”, αποκρίθηκε, αφού τον εντόπισε ο φωτογραφικός φακός.

Οι εναλλακτικές θεραπείες, όπως το αγκάλιασμα των αιωνόβιων δέντρων, έγιναν το Α και το Ω της καθημερινότητας του 34χρονου Σέρβου τενίστα, από τότε που αποφάσισε να προχωρήσει σε ριζικές αλλαγές στις συνήθειές του κι από εύθραυστος και ευπαθής άρχισε να γίνεται ατσάλινος.

H γνωριμία του -το 2016- με τον προπονητή τένις, Πέπε Ιμάθ, στον οποίο αρχικά απευθύνθηκε ο αδερφός του Νόλε, Μάρκο για να νικήσει την κατάθλιψη, υπήρξε καταλυτική. Την ίδια χρονιά πολλοί υποστήριξαν ότι δεν θα ξαναπαίξει τένις μετά τον τραυματισμό στον αγκώνα του και την επέμβαση, στην οποία είχε υποβληθεί. Έκλεισε τα αυτιά του.

Συνέχισε το διαλογισμό και τις ολιστικές θεραπείες, ενώ στο πρόγραμμά του έχει εντάξει και την υπερβαρική οξυγονοθεραπεία, δηλαδή την εισπνοή 100% οξυγόνου σε αυξημένη πίεση εντός ειδικού θαλάμου. Με την υπερβαρική οξυγονοθεραπεία το οξυγόνο διαλύεται στο αίμα έως και 20 φορές περισσότερο. Με αυτόν τον τρόπο ο ανθρώπινος οργανισμός μπορεί να μεταφέρει περισσότερο οξυγόνο σε περιοχές που έχουν οίδημα, φλεγμονή, αγγειακά και άλλα προβλήματα.

Έχει υποστηρίξει ότι η θετική σκέψη μπορεί να καθαρίσει το μολυσμένο νερό και να το μετατρέψει σε πόσιμο και αναζητά τη μυστικιστική ενέργεια που διάβασε ότι εκπέμπουν οι λόφοι του Βίσοκο (“Πυραμίδες της Βοσνίας”) στη Βοσνία/Ερζεγοβίνη. Επίσης, είναι οπαδός της θεραπευτικής ιδιότητας που έχουν οι αγκαλιές.

Ενδεχομένως, η νέα ζωή του να έχει παίξει το ρόλο της και στη στάση που έχει κρατήσει κατά τη διάρκεια της πανδημίας και τα επίμονα “απεταξάμην” που έχει ξεστομίσει για το εμβόλιο. Αν βέβαια, όλα αυτά τα έχει ενστερνιστεί πραγματικά και δεν αποτελούν μέρος ενός image making, όπως έχει συμβεί με δεκάδες περιπτώσεις αθλητών που η ζωή τους δρομολογείται πάνω στις ράγες των χορηγών τους.

Η δημιουργία δηλαδή ενός διαφορετικού προφίλ αθλητή: του Τζόκοβιτς που έγινε vegan λόγω των αλλεργιών, των προβλημάτων υγείας που είχε και της δυσανεξίας του στη γλουτένη κι επέλεξε να θεραπεύεται με την ενέργεια της μάνας γης και τα αλλεπάλληλα “ωωωωμ” του διαλογισμού. Βέβαια, ο αυθορμητισμός του, αλλά και οι αναρτήσεις του δεν μαρτυρούν άνθρωπο που “καλουπώνεται” σε μοτίβα, τα οποία ορίζονται από άλλους. Ταξιδεύει -πράγματι- στο Βίσοκο, αγκαλιάζει σε κοινή θέα τα δέντρα και γυρίζει ντοκιμαντέρ για τη διατροφή του.

Και πώς να οριστεί εύκολα ο άνθρωπος που παιδί έμαθε να προπονείται στο τένις μέσα σε άδεια πισίνα της βομβαρδισμένης πατρίδας του, που η δεύτερη μάνα του και πρώτη προπονήτριά του Γέλενα Γκέντσιτς επέλεγε το μέρος της επόμενης προπόνησής του σύμφωνα με το βομβαρδισμό της προηγούμενης ημέρας; Σκεφτόταν ότι όπως η φωτιά δεν ξαναπερνάει από τα καμένα, έτσι δεν θα ξαναρίξουν σε ήδη βομβαρδισμένη περιοχή.

Είναι ο ίδιος που τρώει το γρασίδι του Wimbledon, έπειτα από τα τρόπαιά του στο τουρνουά. “Πάντα ονειρευόμουν να κατακτήσω το τρόπαιο στο Wimbledon και όταν ήμουν μικρός καθόμουν στον καθρέπτη του σπιτιού μου κι έκανα πως πανηγύριζα την κατάκτηση του τροπαίου, εκεί! Από τότε σκέφτομαι να το κάνω. Την πρώτη φορά που δοκίμασα το γρασίδι, ήταν ό,τι πιο γλυκό είχα γευτεί”.

Εκείνες τις ημέρες που αγκαλιαζόταν με τη βραζιλιάνικη συκιά έφταναν διαρκώς τηλεγραφήματα από την Κίνα, για έναν ιό. Καθησυχαστικοί ήταν -αρχικά- οι περισσότεροι επιστήμονες, όταν εκφράζονταν δημόσια. Ο ιός εξελίχθηκε σε πανδημία και στέρησε τη ζωή σε περισσότερους από πέντε εκατομμύρια ανθρώπους.

Ο Νόβακ Τζόκοβιτς τον Μάρτιο της ίδιας χρονιάς έδωσε περίπου 1.000.000 ευρώ για να ενισχύσει τον τομέα της δημόσιας υγείας της πατρίδας του λόγω της πανδημίας και ακόμη 5.000.000 τον Μάιο στηρίζοντας εκ νέου το σύστημα υγείας της Σερβίας και φιλανθρωπικά ιδρύματα που βρίσκονται υπό τη σκέπη της σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. “Αυτό είναι το πιο σημαντικό βραβείο στη ζωή μου καθώς, πριν από αθλητής, είμαι Ορθόδοξος Χριστιανός”, είχε δηλώσει το 2011 όταν τιμήθηκε με το παράσημο του Τάγματος της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας για την προσφορά του σε αυτή και τις δράσεις της. Αντίστοιχο παράσημο έχουν λάβει μεταξύ άλλων ο Βλάντιμιρ Πούτιν, ο Εμίρ Κουστουρίτσα και ο θρύλος της πάλης, Αλεξάντρ Καρέλιν.

Αυτές οι ενέργειες ίσως να εξηγούν και το θάρρος του πατέρα του Σέρτζαν, που προέβη στη δήλωση: “Η Σερβία είναι ο Νόβακ και ο Νόβακ είναι η Σερβία. Έτσι πολεμούν τη Σερβία και τον Νόβακ”, με αφορμή την παρεμπόδιση της εισόδου του γιου του στην Αυστραλία, ως ανεμβολίαστος. Πράγματι, οι Σέρβοι τον νιώθουν ως νήμα της σημαίας τους.

Το γεγονός ότι τα έσοδά του ανέρχονται στο αστρονομικό ποσό των 137 εκατομμυρίων ευρώ δεν μειώνει την αξία της δωρεάς του. Θα μπορούσε -αν ήθελε- να μην είχε δώσει ούτε ένα σεντ. Αλλά έδωσε και στη φλεγόμενη Αυστραλία -επίσης το ίδιο έτος- άλλες 25.000 ευρώ και η φιλανθρωπική δράση του εκτείνεται σε μακρά λίστα.

Ο κορυφαίος τενίστας στον κόσμο έχει πολλαπλό είδωλο. Και σίγουρα δεν μπορεί να τον ερμηνεύσει απόλυτα όποιος δεν τον γνωρίζει, όπως συμβαίνει και με κάθε άνθρωπο που δεν γνωρίζουμε προσωπικά, έτσι αλλιώς. Ωστόσο, μπορεί να κριθεί σύμφωνα με τον τρόπο που διαχειρίζεται τα δικαιώματά του, τις υποχρεώσεις του και το βαθμό της συνέπειας και του σεβασμού που δείχνει απέναντι σε αυτά, αλλά και των υπολοίπων ανθρώπων.

Δεν φάνηκε τόσο ασυνεπής τώρα, καθώς τον προσκάλεσαν και του έδωσαν τα εχέγγυα ότι θα μπει στην Αυστραλία και θα αγωνιστεί στο Open της Μελβούρνης, η Tennis Australia και η πολιτεία της Βικτόρια. Απολύτως ασυνεπής ήταν όταν διοργάνωσε το Adria Tour στις 13 Ιουνίου του 2020, βγάζοντας επιδεικτικά τη γλώσσα του απέναντι σε όσους τηρούσαν ευλαβικά τα μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό.

Οι θεατές του δικού του τουρνουά δεν φορούσαν μάσκες και δεν τηρούσαν αποστάσεις, ενώ στο περιβόητο πάρτι ξεσάλωσαν οι θαμώνες και ο ίδιος που χόρευε κι έπαιζε limbo στο ρυθμό των τραγουδιών της Καίτης Γαρμπή. Αποτέλεσμα; Μια πλειάδα κρουσμάτων μεταξύ των οποίων ήταν και ο ίδιος που νόσησε από τον covid-19, όσο και η σύζυγός του.

Ωστόσο, τα δύο γεγονότα, το τωρινό και εκείνο του Adria Tour, πρέπει να είναι αλληλένδετα στην ερμηνεία της συμπεριφοράς του και είναι, ως ομόκεντροι κύκλοι ενός ανθρώπου που γίνεται απολύτως σεβαστή η επιθυμία του να μην εμβολιαστεί ως δικαίωμά του, αλλά παράλληλα έχει την υποχρέωση να σέβεται τους κανόνες και τους συνανθρώπους του τόσο τηρώντας τα πρωτόκολλα όσο και κατανοώντας ότι -ειδικά οι Αυστραλοί- έβγαλαν ρίζες μέσα στα σπίτια τους, ακολουθώντας ένα μακρύ σε διάρκεια lockdown.

Αντιθέτως, ο Νόβακ Τζόκοβιτς καλοδέχθηκε το προνομιούχο “ΟΚ” της Tennis Australia και της πολιτείας της Βικτόρια. Η Tennis Australia γνωρίζει ότι αν χάσει το βαρύ χαρτί του τένις από το Αυστραλιανό Όπεν θα έχει πολλαπλές οικονομικές απώλειες, όπως αντίστοιχα και ο Νόλε, o οποίος στοχεύει στο έπαθλο του νικητή που συνοδεύεται από 3,89 εκατομμύρια ευρώ.

“Υπάρχουν περιπτώσεις ανωτέρας βίας που ξεπερνούν το πεδίο του αθλητισμού. Είμαστε υπερβολικά στενοχωρημένοι που κάποιοι από τους αθλητές μας δεν μπορούν να συμμετάσχουν σε μια διοργάνωση για την οποία έχουν προπονηθεί εντατικά, για λόγους πέρα από το δικό τους έλεγχο”.

Η δήλωση αυτή έγινε τον Φεβρουάριο του 2020 από τον πρόεδρο της Διεθνούς Ομοσπονδίας Γυμναστικής, Μορινάρι Γουατανάμπε και αφορούσε στους Κινέζους αθλητές της ενόργανης γυμναστικής που δεν τους επετράπη η είσοδός τους στην Αυστραλία, για να λάβουν μέρος στο προ-Ολυμπιακό παγκόσμιο κύπελλο της Μελβούρνης (20-23 Φεβρουαρίου), με αποτέλεσμα να μην μπορούν να συλλέξουν πολύτιμους βαθμούς από τη διοργάνωση στην προσπάθειά τους να προκριθούν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο.

Οι αλλοδαποί ταξιδιώτες που προέρχονταν από την Κίνα μπορούσαν να γίνουν δεκτοί στην Αυστραλία, αφού είχαν συμπληρωθεί 14 ημέρες από την αναχώρησή τους από την ασιατική χώρα. Κανείς Κινέζος που έβλεπε την πρόκρισή του να χάνεται δεν διαμαρτυρήθηκε, δεν ζήτησε εξαίρεση και να του κλείσουν πονηρά το μάτι οι Αυστραλοί διοργανωτές.

Η μισή ευθύνη για τα τωρινά γεγονότα της Αυστραλίας είναι του Τζόκοβιτς και είναι κυρίως ηθική. Η άλλη μισή και ουσιαστική ανήκει στην Tennis Australia και τη Βικτόρια που διέπεται από τους δικούς της κανόνες -όπως και κάθε άλλη πολιτεία- και τι ειρωνεία (;) έχει ως slogan: “Ο εμβολιασμός σου είναι το εισιτήριό σου”. Αμφότερες τού ανάψαν το πράσινο φως και η κυβέρνηση της Αυστραλίας, αντέδρασε μετά το κύμα οργής που ξέσπασε από τους πολίτες της χώρας με το πιο σκληρό lockdown παγκοσμίως στη διάρκεια της πανδημίας.

Ο ίδιος -όσο είναι σε εξέλιξη η περιπέτειά του στην Αυστραλία- κρατείται σε ξενοδοχείο μεταναστών. Είναι πολύ πιθανό να γίνουν όλοι φίλοι του. Είναι κι αυτό στοιχείο του χαρακτήρα του. Θα μπορούσε να είναι και ο δικός σου καλύτερος φίλος, το παντοτινό στήριγμά σου και η χαρά που ψάχνεις στη ζωή. Έχει χιούμορ, είναι οξυδερκής, μιλάει πέντε γλώσσες (σερβικά, αγγλικά, ιταλικά, γαλλικά, γερμανικά), αλλά όχι αυτή της ωριμότητας.