Το ρολόι γράφει 95:55. Τα πέντε λεπτά των καθυστερήσεων έχουν ξεπεραστεί κατά πολύ, αλλά το ματς δεν έχει τελειώσει. Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έχει μία ακόμη ευκαιρία, να πάρει έστω τον πόντο από τη Γουλβς στο Ολντ Τράφορντ.
Ο Ρονάλντο είναι πίσω από την μπάλα, αλλά ο Φερνάντες είναι αυτός που εκτελεί. Ένας τρίτος Πορτογάλος βρίσκεται κάτω από το τέρμα της Γουλβς και δεν έχει καμία πρόθεση να νικηθεί στη γωνία του.
Ο Ζοζέ Σα αποκρούει, η μπάλα φεύγει στο πλάι, ο διαιτητής σφυρίζει και ο 28χρονος τερματοφύλακας πνίγεται στις αγκαλιές των συμπαικτών του. Η Γουλβς είναι νικήτρια στο Ολντ Τράφορντ για πρώτη φορά από τον Φεβρουάριο του 1980, 42 χρόνια μετά.
Ο Μουτίνιο πέτυχε το ιστορικό γκολ, ο Σα με τον Ποντένσε είναι ανάμεσα στους κορυφαίους για τη Γουλβς. Και η αλήθεια είναι πως για τη συγκεκριμένη ομάδα, οι σκόρερ-ήρωες είναι σχετικά σπάνιο φαινόμενο.
Η Γουλβς βρίσκεται αυτή στην 8η θέση της Premier League και σε 19 αγώνες έχει πετύχει μόνο 14 γκολ. Λιγότερα γκολ από τη Γουλβς έχει πετύχει μόνο η ουραγός Νόριτς, που έχει οκτώ και χρειάζεται δέκα θαύματα στη σειρά για να αποφύγει τον υποβιβασμό.
Με τόσο άθλια επίθεση, η Γουλβς θα έπρεπε να παλεύει για τη τη σωτηρία της μαζί με την Μπέρνλι και τη Νιουκάστλ. Αντιθέτως, είναι 8η, τρεις βαθμούς πίσω από τη Γιουνάιτεντ.
Το μότο είναι “άμυνα και άγιος ο θεός”. Ή για να το θέσουμε πιο σωστά, άμυνα και άγιος ο Σα. Ο Πορτογάλος θεωρείται ήδη μία από τις μεταγραφές της χρονιάς στην Premier League, μία από τις κορυφαίες κινήσεις του καλοκαιριού του 2021.
Πίσω μόνο από τον Ντε Χέα
Γιατί; Γιατί αυτή τη στιγμή μόνο ο Ντε Χέα τα έχει πάει καλύτερα από τον Σα στις αποκρούσεις. Μόνο ο Ισπανός της Γιουνάιτεντ περνάει τον Σα στη λίστα των τερματοφυλάκων που έχουν γλιτώσει την ομάδα τους από τα περισσότερα γκολ.
Δείτε το σχετικό γράφημα με τα στοιχεία του fbref.com.

Ο Ντε Χέα έχει βρει ξανά τη φόρμα του. Ο Ισπανός έχει φάει 7.5 γκολ λιγότερα απ’όσα θα έτρωγε ένας μέσος τερματοφύλακας με τις τελικές που έχει αντιμετωπίσει ως τώρα.
Δεύτερος, ο Ζοζέ Σα. Ο Πορτογάλος ακολουθεί, με επίδοση που λέει πως έχει φάει 6.6 λιγότερα γκολ απ’όσα θα δεχόταν ένας μέσος τερματοφύλακας.
Οι δυο τους είναι και οι μοναδικοί κίπερς με πραγματικά ξεχωριστή παρουσία, αφού κανείς από τους υπόλοιπους της λίστας δεν έχει γλιτώσει την ομάδα του από περισσότερα από δύο γκολ.
Ο θρίαμβος των analytics
Ο Ζοζέ Σα ήρωας της Γουλβς, ο Σα υποψήφιος για μεταγραφή της χρονιάς, ο Σα στους κορυφαίους τερματοφύλακες της Premier League. Πάνω απ’όλα, Ζοζέ Σα ο θρίαμβος των analytics.
Γιατί μόνο έτσι μπορεί να χαρακτηρίσει κανείς την άψογη μετάβαση του Πορτογάλου από τη Super League Interwetten στο κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου.
Ο Σα κάνει στην Premier League ο,τι έκανε και στην Ελλάδα
Ο Σα κάνει στην Αγγλία ο,τι έκανε και δύο χρόνια στην Ελλάδα: τρώει λιγότερα από τα προσδοκώμενα.
Ιδού η παρουσία του στον Ολυμπιακό τη διετία 2019-21.

Ο Σα αντιμετώπισε 139 τελικές και ένας μέσος τερματοφύλακας θα έτρωγε 32 γκολ από αυτές. Ο Πορτογάλος έφαγε 23, γλίτωσε τον Ολυμπιακό από εννέα γκολ.
Αυτή η παρουσία ήταν το διαβατήριό του για την Premier League, αυτή έπεισε τη Γουλβς να δώσει οκτώ εκατομμύρια ευρώ στον Ολυμπιακό και να τον κάνει δικό της.
Η καλοκαιρινή ανάλυση έλεγε την αλήθεια
Αυτά τα στοιχεία τα παρουσιάσαμε το καλοκαίρι, στο video που ανάλυε Σα και Βατσλίκ. Εξηγούσαμε τότε τι έχασε ο Ολυμπιακός στο πρόσωπο του Πορτογάλου και τι παίρνει με τον Τσέχο.
Αρκετοί φίλοι τότε έσπευσαν να διαφωνήσουν, ακόμα και να χλευάσουν. “Χα-χα, η πιο άστοχη σύγκριση, τι σχέση έχει το τι έκανε ένας τερματοφύλακας στη Σεβίλλη με το τι έκανε κάποιος στον Ολυμπιακό, το ίδιο είναι να παίζεις στην Ισπανία και το ίδιο στην Ελλάδα;”
Δεν κατάλαβαν, δεν ήθελαν να καταλάβουν, μικρή σημασία έχει. Οι αριθμοί και τα metrics την ίδια αξία έχουν, είτε τα καταλαβαίνεις, είτε όχι, δεν εξαρτώνται από την άποψη του καθενός.
Εννοείται πως μπορείς να συγκρίνεις τερματοφύλακες από διαφορετικά πρωταθλήματα. Γιατί δεν εξετάζεις πόσα γκολ έφαγαν, αλλά το πως τα πήγαν σε σχέση με το τι θα έκανε ένας μέσος τερματοφύλακας στη θέση τους.
Ο Σα και ο Βατσλίκ κάνουν φέτος ο,τι έκαναν τα προηγούμενα χρόνια
Και ο χρόνος ήρθε να επιβεβαιώσει τη σημασία αυτής της αξιολόγησης. Ο Σα πήγε στην Premier League και συνέχισε να κάνει ο,τι έκανε και στην Ελλάδα. Τρώει λιγότερα γκολ από τα expected, πηγαίνει σταθερά καλύτερα από έναν μέσο τερματοφύλακα.
Αυτό είδε η Γουλβς και τον απέκτησε, αυτό συνεχίζει να κάνει ο Πορτογάλος. Χωρίς να παίζει ρόλο αν το πρωτάθλημα είναι πιο δύσκολο.
Ο Βατσλίκ είναι αυτός που ήταν και στη Σεβίλλη
Με τον ίδιο τρόπο, ο Βατσλίκ είναι στην Ελλάδα αυτός που ήταν και στην Ισπανία. Το καλοκαίρι είδαμε πως με τη φανέλα της Σεβίλλης ο Τσέχος έτρωγε πάνω-κάτω αυτά που θα έτρωγε κι ένας μέσος τερματοφύλακας, ήταν -1/+1 γκολ στον μέσο όρο.
Ε, το ίδιο έχει κάνει και στο πρώτο διάστημα της παρουσίας του στην Ελλάδα. Όπως είδαμε και στην ανάλυση του πρώτου γύρου, ο Βατσλίκ έχει φάει 0.7 γκολ λιγότερα από τα expected, τρώει δηλαδή και φέτος πάνω-κάτω αυτά που πρέπει, αυτά που θα έτρωγε κι ένας μέσος τερματοφύλακας.
Κι ας μην παίζει πια στην Ισπανία με τη Σεβίλλη, κι ας παίζει πλέον στην Ελλάδα με τον Ολυμπιακό.