Ο Μάρκους Ροντέν αποτελεί τον εκλεκτό του Τιμούρ Κετσπάγια για την ενίσχυση της μεσαίας γραμμής (ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ). Γεννημένος στο Βερνάμο, μία πολύ μικρή πόλη στην κομητεία Γιάνκοπινγκ, νότια της Σουηδίας, με πληθυσμό που δεν ξεπερνάει τους 20.000 κατοίκους, έκανε τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα στην Χέσνα και στα 16 του μετακόμισε στην Έλφσμποργκ.
Τον Δεκέμβριο του 2011, σε ηλικία 20 ετών (γεννημένος στις 11 Μαΐου 1991), υπέγραψε το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο διάρκειας πέντε χρόνων, αφού είχε επιστρέψει από το δανεισμό του στην Σκέβντε.
Οι καλές του εμφανίσεις προκαλούν το ενδιαφέρον ομάδων του εξωτερικού και στις 3 Αυγούστου 2016, παίρνει το δρόμο για την Ιταλία και την Κροτόνε, με την οποία σε 89 συμμετοχές, σκόραρε 6 γκολ. Τα πρώτα δύο χρόνια στη Serie A και τον τελευταίο στη Serie B…
Το 2019 αλλάζει… στέγη, μετακομίζοντας στη Φροζινόνε, η οποία συμμετείχε στη Serie B. Λίγο έλειψε ωστόσο την ίδια χρονιά να τον βλέπαμε με το τριφύλλι στο στήθος. Όχι στην Ομόνοια, αλλά στον Παναθηναϊκό.
Ο Νίκος Νταμπίζας, τεχνικός διευθυντής τότε των «πρασίνων» με προπονητή τον Γιώργο Δώνη, είχε στη λίστα του τον Σουηδό μέσο. Συγκεκριμένα, ο Ροντέν είχε τον ίδιο μάνατζερ με τον Ματίας Γιόχανσον, που τότε αγωνιζόταν στον Παναθηναϊκό, τον Πάτρικ Μορκ.
Ο Μορκ λοιπόν τον πρότεινε στον Νταμπίζα, έγιναν επαφές και μάλιστα στην Ελλάδα είχαν θεωρήσει κλειστή τη μεταγραφή. Δημοσιεύματα στην Ιταλία έκαναν λόγο τότε για ταξίδι του Ροντέν στην Αθήνα για τις υπογραφές κι ότι οι δύο πλευρές τα βρήκαν σε όλα, με το κασέ του παίκτη να κυμαίνεται κοντά στις 270.000 ευρώ.
Η μεταγραφή ωστόσο δεν ολοκληρώθηκε ποτέ για έναν λόγο και ακούει στο όνομα… Γκάγιας Ζαχίντ! Ο Νταμπίζας τελικά προχώρησε στην επιλογή του πρώην ποδοσφαιριστή του ΑΠΟΕΛ, καθώς αποτελούσε τον διακαή πόθο του Δώνη που τον γνώριζε από την συνύπαρξή τους στην ομάδα της Λευκωσίας κι ως εκ τούτου, ο Ροντέν δεν φόρεσε ποτέ τα πράσινα! Γι’ αυτό και παρέμεινε εν τέλει στην Ιταλία, αγωνιζόμενος σε 71 παιχνίδια τα τελευταία δυόμιση χρόνια με τη Φροζινόνε.
Ο υψηλόσωμος μέσος (1.82 μ.) έχει γεμάτες σεζόν όλα αυτά τα χρόνια στην Ιταλία. Με την Κροτόνε κατέγραψε 34-26-29 συμμετοχές σε μία τριετία. Με τη Φροζινόνε 30-32-9. Τυχαίο δεν είναι, για έναν διεθνή ποδοσφαιριστή με 15 συμμετοχές στην Εθνική της χώρας του, βρισκόμενος στην αποστολή της Σουηδίας στο Μουντιάλ της Ρωσίας. Πάει μια τριετία και βάλε ωστόσο να αγωνιστεί με το εθνόσημο στο στήθος, συγκεκριμένα από τις 16 Οκτωβρίου του 2018, σε φιλικό με τη Σλοβακία.
Αν όλα πάνε καλά, η Κύπρος θα είναι ο δεύτερος ποδοσφαιρικός προορισμός του πολυσύνθετου μέσου μακριά από την πατρίδα του. Η Ανόρθωση ήδη τον περιμένει…

Ανδρέας Βεντούρης