Η εμφάνιση των Ματέο Κόβασιτς και Ενγκολό Καντέ στον άξονα της Τσέλσι, η αποτελεσματικότητα στις κινήσεις τους και η συμβολή τους στην επαναφορά των «μπλε» στο ντέρμπι με τη Λίβερπουλ, είναι άξια προς μελέτη…
Ο Κροάτης και ο Γάλλος έκαναν τα πάντα. Και ο ένας πρόσθεσε κι ένα γκολ στις επιδόσεις του στον αγωνιστικό χώρο στο κρισιμότατο ματς με την ομάδα του Γιούργκεν Κλοπ (τον οποίο αντικατέστησε ο Πεπ Λίντερς αφού ο κόουτς νοσεί από κορωνοϊό).
Οι Κόβασιτς και Καντέ ήταν οι απόλυτοι πρωταγωνιστές στο χώρο του κέντρου για το σύνολο του Τόμας Τούχελ και είναι από τις περιπτώσεις που οι αριθμοί επιβεβαιώνουν απόλυτα και αποτελούν καθρέφτη αυτού που είδε ο κόσμος που παρακολούθησε το ντέρμπι της Κυριακής…
Οι Λονδρέζοι έμειναν στο -10 από την πρωτοπόρο της βαθμολογίας της φετινής Premier League, Μάντσεστερ Σίτι, η Λίβερπουλ έμεινε λίγο πιο πίσω και έτσι οι «πολίτες» παίζουν… μπάλα μόνοι τους το επόμενο διάστημα βάζοντας πλώρη για την εξασφάλιση ενός πρωταθλήματος ακόμα.
Τάκλιν και μονομαχίες στο 100%
Απέναντι σε Φαμπίνιο, Μίλνερ και Χέντερσον – οι τρεις δηλαδή που ξεκίνησαν στο ματς για τη Λίβερπουλ προτού γίνουν αλλαγές – οι Καντέ και Κόβασιτς στον άξονα των Λονδρέζων… έκοβαν κι έραβαν. Και μπορεί στο διάστημα λίγο μετά το δεύτερο γκολ της ομάδας του Μέρσεϊσαϊντ η κατοχή της μπάλας και το μομέντουμ να πήγε προς την πλευρά των φιλοξενούμενων, ωστόσο, αυτό δεν «έριξε» τους δυο «πυλώνες» της Τσέλσι.
Ο Κροάτης μαζί με τον Γάλλο είχαν ο καθένας 100% επιτυχία στα τάκλιν που επιχείρησαν αλλά και στις προσωπικές τους μονομαχίες (το κλασσικό ένας με έναν, take-ons), με τον «Κόβα» να έχει 11 ανακτήσεις της κατοχής της μπάλας και τον άνθρωπο με τα… πολλά πνευμόνια να έχει κερδίσει τη μπάλα 14 φορές, τις περισσότερες από κάθε άλλον!
Παράλληλα, ο Καντέ είχε και ένα ποσοστό 100% επιτυχίας στις μακρινές μεταβιβάσεις, κάτι που συμπλήρωσε ο Κόβασιτς με το δικό του 100% στις εναέριες διεκδικήσεις της μπάλας.
Το μαγικό γκολ και ο επιθετικογενής Καντέ
Ο Ματέο Κόβασιτς πέτυχε ένα από τα πιο όμορφα γκολ της φετινής Premier League, όταν στο 42′ και έπειτα από απομάκρυνση του Κέλεχερ, ο Κροάτης με απίθανο βολέ δίχως να πέσει η μπάλα στο έδαφος σκόραρε για να μειώσει προσωρινά για την Τσέλσι και να δώσει το σύνθημα για την επαναφορά.
Ήταν σαν το… κερασάκι στην τούρτα στην προσωπική του επίδοση στο μεγάλο ντέρμπι, έχοντας μάλιστα 11 παρουσίες στο μισό γήπεδο των αντιπάλων σε ολόκληρο το ματς και φτάνοντας και στο 93% στις κόντρες που έβαλε με αντιπάλους.
Ο Ενγκολό Καντέ πιθανότατα στο heatmap του να έκανε άπαντες να καταλάβουν πως… βρισκόταν παντού! Άλλωστε, κάπως έτσι κατάφερε να έχει τις περισσότερες ανακτήσεις της μπάλας στο γήπεδο, ενώ, ήταν και εκείνος που δημιούργησε 3 ευκαιρίες για γκολ, τις περισσότερες από κάθε άλλον!
Στο δεύτερο μέρος και όσο η Τσέλσι πίεζε για την ανατροπή με τη Λίβερπουλ να έχει ξεμείνει από δυνάμεις, ο Γάλλος πάτησε αρκετά στην περιοχή από δεξιά και προσπάθησε να συνεργαστεί με τους συμπαίκτες του που του πρόσφεραν στηρίγματα στο χώρο. Και φυσικά έχει και την ασίστ στον Πούλισικ για το 2-2.