Πριν από μία διετία, η Λιντς του Μαρσέλο Μπιέλσα αποφάσισε να προβεί σε μία ακριβή μεταγραφική κίνηση, προκειμένου να έχει έναν… σοβαρό λόγο να υιοθετήσει αυτό το καινοτόμο στυλ παιχνιδιού που χαρακτηρίζει τον Ισπανό προπονητή. Ήθελε έναν γρήγορο μεσοεπιθετικό, με ευχέρεια στο γκολ, ο οποίος όμως δεν θα περιοριζόταν στις επιθετικές αρετές του αλλά θα συνέβαλε και στην ανασταλτική λειτουργία της ομάδας.
Όσα προαναφέρθηκαν συνοψίζουν επί της ουσίας τον τρόπο παιχνιδιού του Ραφίνια. Του 23χρονου τότε Βραζιλιάνου ποδοσφαιριστή της Ρεν, που ξεχώριζε σαν τη μύγα μέσα στο γάλα στην Ligue 1 και πίστευε πως μπορεί να κάνει το βήμα παραπάνω.
Τα 16 εκατομμύρια ήταν δελεαστικά, οι Γάλλοι είπαν το «ναι» και έτσι ο Ραφίνια μετακόμισε στην Premier League, με σπουδαίες περγαμηνές να συνοδεύουν το όνομά του, αλλά και ένα… ελαφρυντικό.
Το διάστημα προσαρμογής. Είναι άλλωστε γνωστό πως ελάχιστοι ποδοσφαιριστές μπορούν να προσαρμοστούν ευθύς αμέσως σε αυτόν τον φρενήρη ρυθμό του αγγλικού ποδοσφαίρου. Και όμως… Ο Ραφίνια αποτελεί μέρος των εξαιρέσεων. Πήρε άμεσα φανέλα βασικού, έγινε αυτομάτως σημαντικός στη Λιντς και κάθε του χρονιά είναι καλύτερη από την προηγούμενη.
Αυτός είναι και ο λόγος που σε μία μετριότατη σεζόν για την Λιντς, με τα δύο πιο πρόσφατα ματς της να έχουν παθητικό τερμάτων το «βαρύ» 11, ο Ραφίνια είναι ο μοναδικός διασωθέντας.
Είναι εξαιρετικός, έχει πετύχει 8 γκολ και μία ασίστ σε 16 ματς και αποτελεί την κυριότερη αιτία που τα «παγώνια» δεν βρίσκονται την δεδομένη χρονική στιγμή στην ζώνη του υποβιβασμού.
Όπως είναι προφανές, ένας παίκτης που καταφέρνει να ξεχωρίζει τόσο απλά στην Premier League και κυρίως σε μία ομάδα που στοχεύει στην αποφυγή του υποβιβασμού της, θα ήταν περιζήτητος και στον υπόλοιπο ποδοσφαιρικό πλανήτη.
Είναι πολυθεσίτης, προσαρμόζεται σε αναρίθμητα συστήματα, σκοράρει με συνέπεια και δημιουργεί το ίδιο καλά. Είναι δυσεύρετος ο Ραφίνια και σαφώς προσελκύει τα βλέμματα. Ήδη η Μπάγερν Μονάχου φημολογείται πως έχει καταθέσει επίσημη πρόταση συνεργασίας στην Λιντς, την ώρα που στην Ισπανία ορθώς αναρωτιούνται γιατί η Μπαρτσελόνα δεν προσπαθεί άμεσα να τον κάνει δικό της.
Η Ρεάλ Μαδρίτης είναι πλήρης, η Ατλέτικο πιθανώς να μην τον ήθελε λόγω της ιδιαίτερης επιλογής στις μεταγραφές από τον Σιμεόνε, αλλά… κακά τα ψέματα. Τον πρώτο λόγο σε αυτές τις περιπτώσεις έχουν οι ομάδες της Premier League.
Αυτές που τον ανέδειξαν, αυτές θεωρούν «υποχρέωση» να αποσπάσουν την υπογραφή του. Η Λίβερπουλ και η Μάντσεστερ Σίτι φαντάζουν ως οι πρώτες διεκδικήτριες, ενώ και η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ θα ήθελε να τον εντάξει στο ρόστερ της, σε περίπτωση που ολοκληρώσει το απαιτούμενο «ξεσκαρτάρισμα» στις θέσεις της επίθεσης.
Παρά ταύτα, κάθε ομάδα του Big 6 θα τον χρειαζόταν. Το ίδιο και η Τσέλσι, το ίδιο και η Τότεναμ, το ίδιο και η νεανική Άρσεναλ, με τον Αρτέτα αν τον έκανε δικό του, να πολλαπλασίαζε τους πονοκεφάλους του για την κορυφή της επίθεσης.
Όπως και να έχει, ο Ραφίνια με τις εντυπωσιακές του εμφανίσεις, κατέστησε τον εαυτό του «μήλον της έριδος», κάνοντας άπαντες να τον προσέξουν! Θα είναι η Μάντσεστερ Σίτι, η Λίβερπουλ και η… Premier League η έδρα του Βραζιλιάνου στο επόμενο βήμα του, ή ο ίδιος θα προτιμήσει την προοπτική της Μπάγερν;
Τίποτα δεν είναι δεδομένο, πλην ενός πράγματος. Πως η Λιντς επένδυσε σωστά και πως ο Μαρσέλο Μπιέλσα διαδραμάτισε καίριο ρόλο στην ομαλή προσαρμογή του Ραφίνια στις απαιτήσεις του νησιού. Τώρα πρέπει να κάνει την επιλογή του, έχοντας ως «όπλο» του το ταλέντο να συνδυάζει πολλά σημαντικά στοιχεία στο παιχνίδι του!