Μαίνεται ο διχασμός σχετικά με τη διεξαγωγή του Κυπέλλου Εθνών Αφρικής και με ποιον τρόπο, αφού η ένωση των κορυφαίων λιγκών του πλανήτη απέστειλε νέα επιστολή στη FIFA, όπου γνωστοποιεί ότι οι Αφρικανοί διεθνείς πρέπει να μείνουν στους συλλόγους τους μέχρι τις 3 Ιανουαρίου. Εξέλιξη που επηρεάζει και τους παίκτες που αγωνίζονται στο δικό μας πρωτάθλημα (Διαβάστε ΕΔΩ).
Η διεξαγωγή του Κυπέλλου Εθνών Αφρικής δεν φαίνεται να αποτελεί ερώτημα πλέον, ο τρόπος όμως εγείρει πολλά τέτοια, διότι ουδείς γνωρίζει ποιοι παίκτες θα βρίσκονται στο Καμερούν στις 27 Δεκεμβρίου. Αυτή είναι η ημερομηνία που υποχρεούνται οι διεθνείς Αφρικανοί να έχουν ταξιδέψει στη διοργανώτρια χώρα βάσει κανονισμών της FIFA, αφού 13 ημέρες αργότερα δίνεται σέντρα στο τουρνουά.
Γι’ αυτόν το λόγο, το World League Forum, η ένωση 42 από τις κορυφαίες λίγκες του πλανήτη, απέστειλε γράμμα στη FIFA και στην CAF, από τις οποίες ζητάει οι παίκτες να απελευθερωθούν από τους συλλόγους τους στις 3 Ιανουαρίου.
Κορυφαία πρωταθλήματα όπως η La Liga και η Premier League έχουν προγραμματίσει αγωνιστική τη δεύτερη μέρα του νέου χρόνου και η απουσία σημαντικών παικτών αναμένεται να επηρεάσει την έκβαση των αγώνων.
«Το Κύπελλο Εθνών Αφρικής θα αρχίσει μία εβδομάδα νωρίτερα από το κανονικό, λόγω της επέκτασης του φορμάτ του και η CAF ενθάρρυνε τις ομοσπονδίες να καλέσουν περισσότερους παίκτες από ποτέ. Αυτές οι αποφάσεις, που λήφθηκαν μονομερώς από FIFA και CAF, έχουν τεράστιο αντίκτυπο στην ακεραιότητα των εγχώριων διοργανώσεων, θέτοντας πολλούς συλλόγους και παίκτες σε δύσκολη θέση»,
 αναφέρει μεταξύ άλλων η επιστολή, που έχει παραλήπτες τον αναπληρωτή γενικό γραμματέα της FIFA, Ματίας Γκράφστρομ, και τον γενικό γραμματέα της CAF, Βερόν Μοσένγκο Όμπα.
«Οι σύλλογοι απελευθερώνουν παίκτες για αγώνες εθνικών ομάδων δωρεάν, ενώ εξακολουθούν να τους πληρώνουν τους μισθούς. Αυτό καθιστά εφικτό για την CAF να έχει έσοδα, να εμπορευματοποιεί τα δικαιώματά της στο τουρνουά και να επενδύει στην ανάπτυξη του αφρικανικού ποδοσφαίρου», προσθέτει η ανακοίνωση του World League Forum, που εξηγεί ότι δεν θα δεχθεί τιμωρίες για παίκτες ή συλλόγους: «Κάθε ποινή που θα επιβληθεί από τη FIFA θα θεωρηθεί καταχρηστική, ανεφάρμοστη και άκυρη».