Σε Πάφο και Λεμεσό θα είναι πιο έντονο το πέρασμα του βαρομετρικού χαμηλού που πήρε την ονομασία «Carmel» και το οποίο κινείται αργά ανατολικά – από τη Ρόδο – και θα επηρεάζει την περιοχή μας, από αργά το βράδυ του Σαββάτου μέχρι και τη Δευτέρα.
Σύμφωνα με τον Διευθυντή της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας Κλεάνθη Νικολαϊδη, αναμένουμε να μας δώσει, πολύ ισχυρό άνεμο, μικρή πτώση της θερμοκρασίας αλλά κυρίως βροχές. Σε ότι αφορά τις περιοχές που θα επηρεαστούν περισσότερο, αναφέρθηκε στα δυτικά και στα νοτιοδυτικά της Κύπρου.
Στο μεταξύ, χθες νωρίς το απόγευμα, η Μετεωρολογική Υπηρεσία εξέδωσε πορτοκαλι προειδοποίηση. Θα βρίσκεται σε ισχύ από τις 21:00 το βράδυ του Σαββάτου ως και τη μία το μεσημέρι της Δευτέρας.
Αναφέρεται ότι συνδυασμός παρατεταμένων βροχών και τοπικά ισχυρών καταιγίδων αναμένεται να επηρεάσει κατά διαστήματα την περιοχή.
Η συνολική βροχόπτωση πιθανό τοπικά να κυμανθεί μεταξύ 85 και 110 χιλιοστών το 24ωρο.

ΣΕ ΕΠΙΦΥΛΑΚΗ ΟΙ ΑΡΜΟΔΙΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
Από τα κύρια χαρακτηριστικά της «Carmel» θα είναι οι έντονες βροχοπτώσεις, υπό τον φόβο πρόκλησης ζημιών.
Σε επιφυλακή είναι όλες οι αρμόδιες αρχές για το κύμα της έντονης κακοκαιρίας που θα χτυπήσει την Κύπρο, για τυχόν ατυχήματα και ζημιές που θα προκληθούν. Η Μετεωρολογική Υπηρεσία έχει ήδη ενημερώσει πλήρως τόσο την Πυροσβεστική Υπηρεσία, την Αστυνομική Δύναμη αλλά και την Πολιτική Άμυνα.
«Προετοιμαστείτε έγκαιρα! Βεβαιωθείτε ότι τα φρεάτια έξω από το υποστατικό σας δεν είναι φραγμένα. Ότι οι υδρορροές λειτουργούν κανονικά. Στερεώστε αντικείμενα που πιθανόν να παρασυρθούν από το νερό και να μετακινηθούν. Ετοιμάστε σακιά άμμου που θα εμποδίσουν την εισροή νερού στο υποστατικό σας. Περιορίστε τις μετακινήσεις σας» αναφέρει η Πολιτική Άμυνα.
Την ίδια ώρα, μεγάλοι είναι οι κίνδυνοι που εμπεριέχονται σε όσους σκεφτούν να μεταβούν στην οροσειρά του Τροόδους, με τον Διευθυντή της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας να συστήνει την αποφυγή μιας τέτοιας εξόρμησης.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, ένα τόσο έντονο κύμα κακοκαιρίας επισκέπτεται την Κύπρο κάθε δύο με τρία χρόνια καθώς αποτελεί σπάνιο φαινόμενο. Το όνομα Καρμέλ δόθηκε από την Μετεωρολογική Υπηρεσία του Ισραήλ από την αντίστοιχη πόλη στα δυτικά της χώρας.

Αναλυτικά το δελτίο καιρού:
Ασταθείς καιρικές συνθήκες επηρεάζουν την περιοχή, ενώ βαρομετρικό χαμηλό με κέντρο κοντά στη Ρόδο κινείται αργά ανατολικά και θα επηρεάζει την περιοχή, από αργά το βράδυ του Σαββάτου μέχρι και τη Δευτέρα.
Σήμερα, περίοδοι με ηλιοφάνεια θα εναλλάσσονται με συννεφιά, που αναμένεται να δώσει μεμονωμένες βροχές, κυρίως στο δυτικό μισό του νησιού. Στις ψηλότερες κορυφές του Τροόδους και τοπικά στα ψηλότερα ορεινά ενδέχεται να πέσει χιόνι ή χιονόνερο. Οι άνεμοι θα πνέουν κυρίως νοτιοδυτικοί ως δυτικοί, ασθενείς μέχρι μέτριοι, 3 με 4 μποφόρ και στα παράλια μέτριοι και παροδικά μέχρι ισχυροί, 4 με 5 μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη μέχρι ταραγμένη, αλλά τοπικά στα δυτικά και βόρεια ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα ανέλθει γύρω στους 18 βαθμούς στο εσωτερικό και στα παράλια και στους 6 βαθμούς στα ψηλότερα ορεινά.
Απόψε, ο καιρός θα καταστεί κυρίως συννεφιασμένος και αναμένονται βροχές σε πολλές περιοχές, καθώς και καταιγίδες. Στα ψηλότερα ορεινά αναμένεται χιονόπτωση. Τα φαινόμενα τοπικά θα είναι παρατεταμένα ή και έντονα. Οι άνεμοι θα πνέουν κυρίως νότιοι ως νοτιοδυτικοί, ασθενείς ως μέτριοι, 3 με 4 μποφόρ, αλλά στα προσήνεμα μέτριοι μέχρι ισχυροί, 4 με 5 μποφόρ και παροδικά τοπικά μέχρι πολύ ισχυροί, 6 μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι αρχικά λίγο ταραγμένη μέχρι ταραγμένη, για να καταστεί σταδιακά κυματώδης στα προσήνεμα και ταραγμένη στα υπήνεμα. Η θερμοκρασία θα πέσει στους 9 βαθμούς στο εσωτερικό, γύρω στους 11 στα νότια και τα ανατολικά παράλια, γύρω στους 13 στα δυτικά και βόρεια παράλια και στο μηδέν στα ψηλότερα ορεινά, όπου αναμένεται να σχηματιστεί παγετός.
Την Κυριακή, ο καιρός θα είναι συννεφιασμένος, με βροχές και καταιγίδες καθώς και χιόνια στα ψηλότερα ορεινά. Τα φαινόμενα αναμένεται να είναι παρατεταμένα ή και έντονα κατά τόπους, ενώ κυρίως στα παράλια αναμένεται παροδικά πολύ ισχυρό μέχρι σφοδρό νοτιοδυτικό ρεύμα αέρα.
Τη Δευτέρα, ο καιρός θα εξακολουθήσει να είναι κυρίως συννεφιασμένος με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες καθώς και χιόνια στα ψηλότερα ορεινά, αλλά από το απόγευμα και μετά αναμένεται σταδιακή βελτίωση. Την Τρίτη αναμένονται μεμονωμένες βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες, κυρίως μετά το μεσημέρι.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση την Κυριακή, για να κυμανθεί κοντά στις μέσες κλιματολογικές τιμές, ενώ τη Δευτέρα δεν αναμένεται αξιόλογη μεταβολή. Την Τρίτη αναμένεται μικρή άνοδος της θερμοκρασίας.