Μετά το ατύχημα του Νίκολας Λατίφι της Williams στον 53ο από τους 58 γύρους του τελευταίου φετινού αγώνα της F1, στο Άμπου Ντάμπι, μπήκε στην πίστα το όχημα ασφαλείας. Ωστόσο, ο χειρισμός του θέματος από τον αγωνιστικό διευθυντή Μάικλ Μάσι ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων, ειδικά στη Βρετανία, δεδομένου ότι οι αποφάσεις του έκριναν το πρωτάθλημα υπέρ του Μαξ Φερστάπεν.
Ο Μάσι κατηγορείται για δύο παρατυπίες: πρώτον ότι δεν έδωσε σε όλα τα αυτοκίνητα την εντολή να περάσουν το όχημα ασφαλείας και να μπουν στον γύρο του αγώνα, παρά μόνο στα πέντε που μεσολαβούσαν μεταξύ του Λιούις Χάμιλτον και του Μαξ Φερστάπεν (μετά το τρίτο πιτ-στοπ του Ολλανδού), και δεύτερον ότι επανέφερε το safety car στα πιτς ένα γύρο νωρίτερα από ό,τι προβλέπουν οι κανονισμοί – γύρο που θα ήταν ο τελευταίος του αγώνα.
Μετά το τέλος του GP, και υπό τους ξέφρενους πανηγυρισμούς της Red Bull Racing, η Mercedes άσκησε έφεση – αλλά οι αγωνοδίκες την απέρριψαν. Η πρωταθλήτρια, ωστόσο, εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να συνεχίσει το θέμα στο διεθνές αθλητικό δικαστήριο CAS – και αυτό είναι κάτι που πρέπει να αποφασίσει μέχρι την ερχόμενη Τρίτη (21/12).
Τώρα η FIA, διαπιστώνοντας με ανησυχία την αυξανόμενη κριτική που δέχεται η F1 από την Κυριακή, αποφάσισε να διερευνήσει λεπτομερώς τα γεγονότα του Άμπου Ντάμπι – που έκαναν το σπορ να μοιάζει σαν ερασιτεχνικό αγώνα με ενοικιαζόμενα Καρτ.
Η απόφαση για την έρευνα ελήφθη ήμερα (15/12) στη σύσκεψη του Παγκοσμίου Συμβουλίου του Motorsport στα κεντρικά της FIA στο Παρίσι. Η Ομοσπονδία άφησε να εννοηθεί ότι δεν θέτει εν αμφιβόλω το αποτέλεσμα του Άμπου Ντάμπι, αλλά ότι μέσω των συμπερασμάτων της έρευνας θα προχωρήσει σε βελτιώσεις στους κανονισμούς του 2021.
Το ανακοινωθέν της FIA αναφέρει τα γεγονότα του Άμπου Ντάμπι «προκάλεσαν σημαντικές παρεξηγήσεις και αντιδράσεις από τις ομάδες της Formula 1, τους οδηγούς και τους φίλους του σπορ» και πως «είναι μια αντιδικία του βλάπτει την εικόνα του Πρωταθλήματος».
Στην έρευνά της η FIA θα συμπεριλάβει τις ομάδες και τους αγωνιστικούς τους διευθυντές που είχαν ραδιοεπικοινωνία με τον Μάικλ Μάσι, με στόχο να κάνει τις απαραίτητες διορθώσεις ενόψει της σεζόν του 2022.