Το Παρατηρητήριο του Ποδοσφαίρου έχει καταρτίσει μια λίστα με βάση τα όσα έχουν πετύχει οι παίκτες μέχρι τώρα, την ηλικία τους και τη διάρκεια του συμβολαίου τους, προκειμένου να καθορίσει ποια είναι η αγοραία αξία τους.
Τα αστέρια των Μπορούσια Ντόρτμουντ, Ρεάλ Μαδρίτης και Μάντσεστερ Σίτι είναι αυτή τη στιγμή οι ακριβότεροι νεαροί επιθετικοί, που αγωνίζονται στα κορυφαία πέντε πρωταθλήματα της Ευρώπης, σύμφωνα με το «CIES Football Observatory».

Χάαλαντ, Βινίσιους και Φόντεν στην κορυφή
Ο Έρλινγκ Χάαλαντ, μπορεί να έχει ταλαιπωρηθεί φέτος με τραυματισμούς, ωστόσο η παρουσία του στους Βεστφαλούς είναι καθοριστική. Στα 12 παιχνίδια που έχει αγωνιστεί έως Ο Βινίσιους Τζούνιορ είδε την καριέρα του να εκρήγνυται μετά την άφιξη του Κάρλο Αντσελότι στον πάγκο της Ρεάλ Μαδρίτης και γίνεται ολοένα και σημαντικότερος για την ομάδα του. O 21χρονος Βραζιλιάνος αποτελεί τον πιο φορμαρισμένο ποδοσφαιριστή της Ρεάλ Μαδρίτης τη δεδομένη χρονική περίοδο. Σε 21 παιχνίδια που έχει αγωνιστεί σε όλες τις διοργανώσεις έχει βρει 12 φορές τον δρόμο προς τα αντίπαλα δίχτυα, μοιράζοντας μάλιστα και επτά ασίστ.
Τέλος, ο Φιλ Φόντεν έχει ξεκινήσει τη φετινή σεζόν με «σπασμένα» φρένα, μετρώντας πέντε τέρματα και πέντε ασίστ, σε 15 αγώνες που έχει δώσει με την Μάντσεστερ Σίτι, μέχρι στιγμής.
Οι τρομερές εμφανίσεις τους, έκανε το «CIES Football Observatory» να τους συμπεριλάβει στην κορυφή με τους πολυτιμότερους παίκτες κάτω των 23 ετών στον κόσμο και να «κοστολογούνται» στα 150 εκατομμύρια ευρώ, ενώ με 10 εκατομμύρια διαφορά στο ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο, ακολουθεί ο Μέϊσον Γκρίνγουντ (20 ετών) της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Στην όγδοη θέση ο Μπαπέ
Από την άλλη, ο Κιλιάν Μπαπέ, μπορεί να θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα αστέρια της Ευρώπης, ωστόσο μετά τη σχετική μελέτη του CIES, του Διεθνούς Κέντρου Αθλητικών Σπουδών που βρίσκεται στην Ελβετία και δημιουργήθηκε το 1995 ως κοινοπραξία της FIFA με το Πανεπιστήμιο του Νοσατέλ, βρίσκεται όγδοη θέση της σχετικής λίστας. Ο λόγος είναι ότι σε λιγότερο από τέσσερις εβδομάδες μπορεί να υπογράψει με όποιον σύλλογο θέλει εκτός Γαλλίας, ενόψει μιας μεταγραφής ως ελεύθερος το καλοκαίρι.
Τη φετινή σεζόν μετράει εννέα τέρματα και 13 ασίστ, σε 21 αναμετρήσεις που έχει δώσει με τους Παριζιάνους, σε όλες τις διοργανώσεις.

Ακριβότερος γκολκίπερ ο Ντοναρούμα
Οσον αφορά στην θέση του τερματοφύλακα, ο Τζιανλουίτζι Ντοναρούμα, είναι ο ακριβότερος στην ηλικία του στον κόσμο. Η σχετική έρευνα, αναφέρει ότι ο Ιταλός πορτιέρε της Παρί Σεν Ζερμέν, «κοστολογείται» στα 80 εκατομμύρια ευρώ.

Μπέλιγχαμ, ο πιο «ακριβός» αμυντικός μέσος
Ο ακριβότερος νεαρός αμυντικός μέσος από τα πέντε κορυφαία ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, είναι ο 18χρονος Άγγλος της Ντόρτμουντ, Τζούντ Μπέλιγχαμ με 120 εκατομμύρια ευρώ, ενώ ο Πέδρι της Μπαρτσελόνα και ο Φλοριάν Βιρτς της Λεβερκούζεν, είναι οι πιο ακριβοί μεσοεπιθετικοί με 140 εκατομμύρια ευρώ.

Γκβάρντιολ, Γκαρθία και Ντέιβις οι πιο «αλμυροί» αμυντικοί
Οσον αφορά τους κεντρικούς αμυντικούς, το «CIES Football Observatory» κατέταξε στην κορυφή τον Γιόσκο Γκβάρντιολ της Λειψίας και τον 21χρονο Ισπανό της Μπαρτσελόνα, Ερικ Γκαρθία, με 80 εκατομμύρια ευρώ έκαστος. Τέλος, ο πιο ακριβός ακραίος αμυντικός, είναι ο Αλφόνσο Ντέιβις της Μπάγερν Μονάχου, με αξία 120 εκατομμύρια ευρώ.