Αστάθεια άρχισε να προκαλεί η εισβολή της νέας μετάλλαξης στην Ευρώπη, με τον υποχρεωτικό εμβολιασμό να αναζωπυρώνεται σε μία προς μία τις ευρωπαϊκές χώρες.

ΛΕΝΕ ΝΑΙ

Με τη λογική πως το εμβόλιο είναι το ”εισιτήριο εξόδου” από την πανδημική κρίση πορεύονται αρκετές χώρες της Ευρώπης.

Η Αυστρία ήταν από τις πρώτες που άνοιξαν τον δρόμο για  υποχρεωτικό εμβολιασμό όλων των ενηλίκων από τον Φεβρουάριο του ’22. Η Ελλάδα επίσης υποχρεώνει τους άνω των 60 ετών να λάβουν το εμβόλιο. Στη λίστα με τα κράτη που λένε ναι στον υποχρεωτικό εμβολιασμό και το Βατικανό. Για όλους τους κατοίκους και εργαζομένους.

Η Γερμανία, με τον νέο καγκελάριο Όλαφ Σολτς, τάσσεται υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού και ίσως είναι κάτι που υιοθετηθεί τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο. Σε σκέψεις έχει μπει και η Τσεχία για τα άτομα άνω των 60 ετών. Άλλες χώρες επιβάλλουν τον εμβολιασμό αλλά σε συγκεκριμένες μόνο ομάδες.

Όπως η Γαλλία σε υγειονομικούς, πυροσβέστες, στρατό, μέσα μαζικής μεταφοράς, κάτι που ισχύει από τον περασμένο Σεπτέμβριο. Η Ιταλία επίσης στους υγειονομικούς, εκπαιδευτικούς αλλά και στα σώματα ασφαλείας…στρατό και  αστυνομία.

ΛΕΝΕ ΟΧΙ

Ολλανδία, Βουλγαρία, Ισπανία, Πορτογαλία δεν επιλέγουν τον υποχρεωτικό εμβολιασμό. Στην Κύπρο, ενώ ο Υπουργός Υγείας έχει ζητήσει γνωμάτευση για το θέμα από τον Γενικό Εισαγγελέα, εντούτοις δεν έχει συζητηθεί κάτι τέτοιο.

Μαρία Κολιού – Καθ. Παιδιατρικής

«Όχι…εμείς αυτό που γνωρίζουμε είναι πω το σύνταγμα μας δεν επιτρέπει τον υποχρεωτικό εμβολιασμό»

ΓΕΜΙΖΟΥΝ ΟΙ ΜΕΘ

Την ίδια ώρα οι μονάδες εντατικής θεραπείας φαίνεται να δοκιμάζονται καθώς μεγάλη είναι η ζήτηση κλινών για περιστατικά εντατικής.

Πάμπος Χαριλάου – Εκπρ. Τύπου ΟΚΥΠΥ
«Το τελευταίο διάστημα παρατηρήθηκε πολύ υψηλή πληρότητα σε μονάδες εντατικής θεραπείας τόσο στα νοσηλευτήρια μας όσο και στον ιδιωτικό τομέα».

Στο μεγάλο βουνό των γενικών περιστατικών εντατικής έρχονται να προστεθούν και αυτά του κορωνοϊού που περνούν το κατώφλι της εντατικής, εντείνοντας τους φόβους των δημόσιων νοσηλευτηρίων για υπερφότωση του συστήματος.