Σε όσους νόσησαν με κορωνοϊό, εστιάζεται η προσοχή των ειδικών ως προς τη νέα μετάλλαξη Όμικρον.
Νοτιοαφρικανικοί επιδημιολόγοι του Εθνικού Ινστιτούτου για τις Μεταδιδόμενες Νόσους μετά από μελέτη που πραγματοποίησαν, ανέφεραν πως το συγκεκριμένο στέλεχος οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις επαναλοιμώξεις ατόμων που νόσησαν ήδη με κορωνοϊό. Αυτό γιατί σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης φαίνεται πως η μετάλλαξη Όμικρον διαφεύγει της φυσικής ανοσίας.
Μάλιστα, ο κίνδυνος επαναλοίμωξης υπολογίστηκε ότι είναι τουλάχιστον 2,4 φορές μεγαλύτερος έναντι προηγούμενων μεταλλάξεων.
Από την άλλη αν και χρειάζονται επιπρόσθετα στοιχεία για το συγκεκριμένο στέλεχος, η Νότια Αφρική παρατηρεί μετατόπιση όσον αφορά τις λοιμώξεις από την ηλικιακή ομάδα των νεότερων σε αυτήν των ηλικιωμένων.
Επιστήμονες διαφόρων πανεπιστημίων της Αριζόνα, βρήκαν την αιτία πρόκλησης των σπάνιων θρομβώσεων που καταγράφησαν μετά από την χορήγηση των εμβολίων της Astrazeneca και Johnson&Johnson. Στην αντίδραση μιας πρωτεΐνης που βρίσκεται στο αίμα πιστεύεται ότι είναι ο λόγος που μπορεί να προκαλέσει θρόμβωση.
Οι επιστήμονες σε συνεργασία την Astrazeneca διαπίστωσαν ότι ο αδρανοποιημένος αδενοϊός που χρησιμοποιεί το εμβόλιο για να μεταφέρει γενετικό υλικό του κορωνοϊού στα κύτταρα ελκύει την συγκεκριμένη πρωτεΐνη. Κάτι που προκαλεί αλυσιδωτή αντίδραση και κορυφώνεται στη σπάνια παρενέργεια της θρόμβωσης.