Μην σας παραξενέψει αν ρωτήσετε έναν πιτσιρικά «Ποιος παίκτης του ΝΒΑ θα ήθελες να είσαι;» και ως απάντηση δεν λάβετε κάποιον Γιάννη Αντετοκούνμπο, Κέβιν Ντουράντ, Στεφ Κάρι ή οποιονδήποτε άλλο από τους αστέρες που πρωταγωνιστούν (και) φέτος στο κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου.
Κάποιοι, μάλλον με αγαπημένη ώρα του σχολείου το… διάλειμμα, θα προτιμούσαν μόνο τα προνόμια που απολαμβάνουν ορισμένοι παίκτες της λίγκας χωρίς να καταβάλουν τον αντίστοιχο μόχθο. Και θα σας απαντούσαν δίχως δισταγμό ως «πρότυπο» έναν από τους παίκτες της λίστας των «χαραμοφάηδων» που ακολουθούν:
Μπεν Σίμονς: Αυστραλός τουρίστας
Το νούμερο ένα του ντραφτ του 2016 δεν εξελίχθηκε ποτέ σε τίποτα περισσότερο από έναν καλό ρολίστα και πλέον… τουρίστα στη Φιλαδέλφεια. Σύμφωνοι, εξαιρετικός αμυντικός, αλλά το 20ο μεγαλύτερο εν ενεργεία συμβόλαιο στο ΝΒΑ, με 33 εκατ. δολάρια για φέτος και άλλα περίπου 121 εκατ. εγγυημένα για την επόμενη τριετία, δεν νοείται να φοβάται να σουτάρει πίσω από (όχι τα 7,25μ. αλλά) τα 3-4 μέτρα. Η αποκαρδιωτική του παρουσία στους ημιτελικούς της Ανατολής ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Κόντρα στους Χοκς είχε 9,9 πόντους (6,3 ριμπάουντ και 8,6 ασίστ) αλλά με μόλις 32,7% στις βολές. Στα τέσσερα τελευταία παιχνίδια της σειράς, δε, είχε 7,5 πόντους με 11/24 δίποντα και 8/25 βολές, αλλά και το… lowlight της πάσας σε φάση που θα μπορούσε απλώς να καρφώσει σε καθοριστική στιγμή του Game 7.
Η κατακραυγή από ΜΜΕ και φιλάθλους, αλλά και οι αιχμές ακόμη κι από συμπαίκτες του, ώθησε τον 25χρονο άσο στο να απαιτήσει trade το καλοκαίρι. Η ζήτηση ήταν μικρή και τα ανταλλάγματα πενιχρά, ωστόσο, με αποτέλεσμα να ξεμείνει στη Φιλαδέλφεια. Απείχε από την προετοιμασία και όταν αποφάσισε να εμφανιστεί για να μην πληρώνει πρόστιμα, ήταν τόσο «βαρύς» που έμπαινε στα drills με κινητό στην τσέπη. Ο Ντοκ Ρίβερς δεν ανέχτηκε την συμπεριφορά, τον πάρκαρε και ο Σίμονς επικαλέστηκε ψυχολογικά προβλήματα, μάλλον για να γλιτώσει κι άλλες «καμπάνες». Προς ώρας εξακολουθεί να απέχει και να περιμένει κάποια ομάδα που θα πιστεύει πως παραμένει… μπασκετμπολίστας.
Κάιρι Ίρβινγκ: Flat earther και αντιεμβολιαστής
Ότι είναι παικτάρα, δεν χωρά αμφισβήτηση… Όμως ο Κάιρι Ίρβινγκ ασχολείται όλο και λιγότερο με το μπάσκετ και περισσότερο με θέματα που επηρεάζουν την καριέρα του και το μυαλό του. Κι αν το… ινδιάνικο λιβανιστήρι με το οποίο προσπαθούσε να ξορκίσει τα κακά πνεύματα στην επιστροφή του στη Βοστώνη ή οι δημόσιες αμφισβητήσεις του για το αν η γη είναι στρογγυλή ή επίπεδη δεν σας έπεισαν, ήρθε ο κορωνοϊός για να τον αποτελειώσει.
Ανάμεσα σε άλλες θεωρίες συνωμοσίας που έχει «σιγοντάρει» διαδικτυακά, είναι κι αυτή κατά των εμβολίων για τον κορωνοϊό. Ο 29χρονος άσος αρνήθηκε πεισματικά να «τρυπηθεί με το… μπόλι», ακόμη κι όταν βάσει της νομοθεσίας της Νέας Υόρκης έγινε γνωστό πως δεν θα μπορούσε να παίξει σε κανένα εντός έδρας παιχνίδι των Νετς. Η ομάδα του Μπρούκλιν, που επένδυσε πολλά στην Big Three που θα σχημάτιζε με τον Κέβιν Ντουράντ και τον Τζέιμς Χάρντεν, περίμενε μάταια να συνετιστεί και τελικά αποφάσισε να τον θέσει εκτός ομάδας και εσχάτως να εξετάζει το ενδεχόμενο να τον ξαποστείλει με ανταλλαγή.
Κάπως έτσι, η τελευταία του παράσταση ήταν στον τέταρτο αγώνα με τους Μπακς την περασμένη σεζόν, όταν προσγειώθηκε στο πόδι του Γιάννη Αντετοκούνμπο και γύρισε τον αστράγαλό του. Έκτοτε ο παίκτης που πρόσφερε πέρσι 26,9 πόντους, 6 ασίστ και 4,8 ριμπάουντ κατά μέσο όρο παραμένει παρκαρισμένος εισπράττοντας το 16ο μεγαλύτερο συμβόλαιο του ΝΒΑ, με 35 εκατ. δολάρια.
Τζον Γουόλ: Τα παιδία (να) παίζει
Η περίπτωση αυτή είναι διαφορετική από τις παραπάνω, καθώς ο πρωταγωνιστής έχει την λιγότερη ευθύνη για την τωρινή κατάσταση. Ήταν ένας από τους κορυφαίους γκαρντ της λίγκας, έστω κι αν οι Γουίζαρντς ποτέ δεν του πρόσφεραν το supporting cast για να φτάσει ψηλά. Όταν όμως άρχισαν οι σοβαροί τραυματισμοί, που αναχαίτισαν τον πυραυλονίκητο Τζον Γουόλ, άρχισαν και τα προβλήματα. Η ομάδα της Γουάσινγκτον, στην οποία είχε αφιερώσει τα καλά χρόνια της καριέρας του, τον «σκότωσε» σε ανταλλαγή για τον Ράσελ Γουέστμπρουκ, αλλά ο 31χρονος γκαρντ δεν βρήκε ούτε στο Χιούστον αυτό που έψαχνε.
Παρότι σε 40 εμφανίσεις πέρσι με τους Ρόκετς και προερχόμενος από σχεδόν διετή απραξία «έγραψε» 20,6 πόντους, 6,9 ριμπάουντ και 3,2 ασίστ κατά μέσο όρο, η διοίκηση τον ενημέρωσε πως σε πρώτη φάση θα αναζητήσει ομάδα για να τον δώσει με ανταλλαγή.
Ενδιαφερόμενοι για να «φορτωθούν» το δεύτερο μεγαλύτερο συμβόλαιο του ΝΒΑ, με 44,3 εκατ. δολάρια (πίσω μόνο από τα 45,7 εκατ. του Στεφ Κάρι) δεν βρέθηκαν και ο Γουόλ-που βαρέθηκε να περιμένει-ζήτησε να αρχίσει να παίζει. Δεν συμβιβάστηκε όμως με ρόλο ρεζέρβας, αφού στο Χιούστον έχουν αποφασίσει rebuilding και θέλουν να δώσουν χρόνο στους νεαρούς γκαρντ Τζέιλεν Γκριν και Κέβιν Πόρτερ. Κάπως έτσι, ο Γουόλ που έχει λαμβάνειν άλλα 47 εκατ. δολάρια την επόμενη σεζόν (!) μένει επ’ αόριστον ανενεργός.