NEA METΡΑ: Τι ισχύει και η…«φόρμουλα» που ψάχνει ο Υπουργός Υγείας
Ειδήσεις χωρίς... Balla

NEA METΡΑ: Τι ισχύει και η…«φόρμουλα» που ψάχνει ο Υπουργός Υγείας

Λίγες μόνο ημέρες μετά την ανακοίνωση των νέων μέτρων που αποσκοπούν στην ανακοπή της διασποράς και την καταπολέμηση της πανδημίας από το Υπουργικό Συμβούλιο, η έξαρση του ιού στην κοινότητα αλλά και η παγκόσμια ανησυχία που προκλήθηκε μετά τον εντοπισμό της μετάλλαξης «Όμικρον» φέρνει νέες εξελίξεις.
Πέντε μόλις μέρες μετά την εξαγγελία λοιπόν των περιοριστικών μέτρων που θα μας συντροφεύουν -τουλάχιστον- μέχρι το τέλος του 2021, ο Υπουργός Υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλα συναντήθηκε εκ νέου με τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής τα οποία με τη σειρά τους παρουσίασαν τις δικές τους συστάσεις για αναπροσαρμογή/διαφοροποίηση αλλά και κάποιους νέους τομείς που θα πρέπει να προσεχθούν ιδιαίτερα.

Τηλεργασία και… τέλος στην εφεδρεία της Ε.Φ

Οι χώροι εργασίας αποτελούν ένα από τους κυριότερους χώρους στους οποίους ευνοείται η μεταδοτικότητα και η διασπορά με τους αρμόδιους να δίνουν έμφαση -μετά τος σχολικές μονάδες- και σε αυτό το κομμάτι. Παρά τη μερίδα αντιδράσεων από πλευράς ΟΕΒ και ΚΕΒΕ ο Υπουργός Υγείας (σε συνεννόηση με την ΣΕΕ) αναμένεται να θέσει ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου πρόταση για αύξηση του ποσοστού υπαλλήλων που θα εργάζονται υπό το καθεστώς τηλεργασίας με σκοπό την αποσυμφόρηση στις επιχειρήσεις. Σύσταση και για προσωρινή «παύση» της παρουσίασης εφέδρων της Εθνικής Φρουράς φέρεται να έλαβε την ομόφωνη στήριξη επιδημιολόγων και Υπουργείου Υγείας.

Εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι μόνο με τεστ ακόμα και σε εξωτερικούς χώρους εκδηλώσεων

Οι Χριστουγεννιάτικες γιορτές και εκδηλώσεις δε φαίνεται να γλίτωσαν από τις συζητήσεις αφού μετά το «μπλόκο» στις σχολικές, η σύσταση φέρεται να αγγίζει το γενικότερο πλαίσιο. Υπό το φόβο συνωστισμού και ανεξαρτήτως χώρου/υποστατικού ή εμβολιαστικού στάτους των παρευρισκομένων, η πρόθεση είναι όπως άπαντες παρουσιάζουν αρνητικό rapid test 48 ωρών. Δηλαδή ακόμη και εμβολιασμένοι που θέλουν να παρευρεθούν σε χριστουγεννιάτικη γιορτή σε εξωτερικό χώρο θα μπορούν να το πράξουν μόνο με την επίδειξη αρνητικού τεστ.

Φτάνεις Κύπρο αεροπορικώς; Μόνο με PCR

Σε μία προσπάθεια να αποκοπεί η διάδοση της μετάλλαξης «Όμικρον» στο βαθμό του δυνατού, ή να καθυστερήσει η άφιξη της, αναμένεται να αλλάξουν και τα ταξιδιωτικά πρωτόκολλα εισόδου στην Δημοκρατία. Συγκεκριμένα η πρόταση θα αφορά την αναγκαστική υποβολή σε διενέργεια τεστ PCR σε όλους τους επιβάτες που καταφθάνουν αεροπορικώς στην Κύπρο κάτι που αναπόφευκτα θα επηρεάσει και την αυξημένη ταξιδιωτική κίνηση που παρατηρείται.

Κρίνει υποχρεωτική άδεια και αποκοπή μισθού ανεμβολίαστων ο Γενικός Εισαγγελέας

Σε ότι αφορά τη συζήτηση για εμβολιασμό σε πρόσωπα που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή έχει ήδη ζητηθεί η γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα. Επί της ουσίας το ζήτημα αφορά πρόσωπα που εργάζονται σε κλειστές δομές, νοσοκομεία, σώματα ασφαλείας με τη Νομική Υπηρεσία να έχει τον τελευταίο λόγο στο κατά πόσο μπορεί να σταθεί «συνταγματικά» η αποκοπή μισθού ή η χορήγηση υποχρεωτικής άδειας σε ανεμβολίαστους.

Πηγή: kathimerini.com.cy

Related posts