Ήταν τέλη Ιανουαρίου του 2021 όταν ο Φρανκ Λάμπαρντ κέρδιζε την Λούτον στο «Στάμφορντ Μπριτζ» και γινόταν ένας από τους… λίγους προπονητές της Premier League που ταυτόχρονα έχανε την θέση του, ως προπονητής της Τσέλσι, μετά από νίκη.

Όταν ο Ρόμαν Αμπράμοβιτς έπαιρνε την εν λόγω απόφαση, το «μετά» μόνο προκαθορισμένο δεν φαινόταν. Ο Τόμας Τούχελ ήταν ελεύθερος, η συζήτηση προέκυψε άμεσα και η συμφωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές ήταν μονόδρομος. Ποια άλλη επιλογή άλλωστε θα μπορούσε να κριθεί η ενδεδειγμένη στα μέσα μίας ποδοσφαιρικής σεζόν;

Κάπως έτσι ο Γερμανός προπονητής μετέβη για πρώτη φορά επί αγγλικού εδάφους και ανέλαβε το «δύσκολο» έργο, τηρουμένων των αναλογιών, της ανασυγκρότησης της Τσέλσι. Μίας ομάδας που ξόδεψε αδρά το καλοκαίρι, αλλά έμοιαζε ασύνδετη και ενός συλλόγου που ηττήθηκε με 3-1 από την χειρότερη Άρσεναλ στην σύγχρονη ιστορία της, 20 ημέρες πριν προτού ο Λάμπαρντ αποχαιρετήσει.

Έκτοτε η ιστορία είναι γνωστή και η επαγγελματική δουλειά του Τόμας Τούχελ έχει εκτιμηθεί από άπαντες. Η Τσέλσι ανέβηκε στην κορυφή της Ευρώπης για πρώτη φορά μετά το 2012, επικράτησε της Μάντσεστερ Σίτι στον τελικό του Champions League, τερμάτισε στην 2η θέση και επικροτήθηκε για τους αριθμούς της ανασταλτικής της λειτουργίας!

Ο πρώτος Άγγλος άλλωστε που της στέρησε βαθμούς στην έδρα της ήταν ο Έμιλ Σμιθ Ρόου, μετά τους ποδοσφαιριστής της Γουέστ Μπρομ, την ώρα που ο Μεντί κάτω από τα δοκάρια της, μετατράπηκε στον κορυφαίο τερματοφύλακα της κατηγορίας.

Και αν τα εν λόγω επιτεύγματα θεωρήθηκαν συγκυριακά, η φετινή της πορεία επιβεβαιώνει ιδανικά πως αυτό δεν έχει ρεαλιστική υπόσταση σε καμία περίπτωση. Οι Λονδρέζοι βρίσκονται και πάλι στην κορυφή, διαθέτουν την καλύτερη άμυνα του πρωταθλήματος με πέντε γκολ παθητικό, έχουν ηττηθεί μόνο από τη Μάντσεστερ Σίτι και έχουν εξασφαλίσει την συμμετοχή τους στους «16» της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης.

Δεν έχουν δεχθεί γκολ σε κανένα πρώτο 45άλεπτο παιχνιδιού μετά τις 28 Αυγούστου και δεν έχουν δει την εστία τους να παραβιάζεται σε κανένα παιχνίδι της Premier League για περισσότερες από…. μία φορές! Επικράτησαν με 2-0 της Άρσεναλ, με 3-0 της Τότεναμ μακριά από το «σπίτι» τους, ενώ κυριάρχησαν και απέναντι σε κορυφαίους συλλόγους της Ευρώπης, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα το πρόσφατο 4-0 επί της Γιουβέντους.

Όλα αυτά, έπεισαν τους ανθρώπους του France Football να την λάβουν σοβαρά υπόψιν τους στην εν λόγω ψηφοφορία για κάθε κατηγορία. Τα επιχειρήματα άλλωστε που προαναφέρθηκαν έμοιαζαν ισχυρά και ο Τόμας Τούχελ πιθανώς… αδικείται, που δεν συμπεριλαμβάνεται στα συγκεκριμένα βραβεία και κάποιο, αναφορικά με τον καλύτερο προπονητή της σεζόν!

Η Τσέλσι αναδείχθηκε ως η καλύτερη ομάδα του 2021, παρά το γεγονός πως ξεκίνησε το έτος από την 8η θέση στο πρωτάθλημα που αγωνίζεται, και είδε τους δύο αμυντικούς της μέσους να ξεπερνούν τον Κριστιάνο Ρονάλντο στην κατάταξη για την Χρυσή Μπάλα.

Στην 3η θέση βρέθηκε ο δεύτερος αρχηγός της μετά τον Θέσαρ Αθπλικουέτα, Ζορζίνιο, έχοντας προσθέσει στην τροπαιοθήκη του και το EURO 2020 με την Ιταλία, και στην 5η θέση ο Ενγκολό Καντέ που κάθε σεζόν επιβεβαιώνει κάθε χρονιά πως όταν… κυνηγάει την μπάλα, αδιαμφισβήτητα θα έχει πάντα το πλεονέκτημα, ανεξαρτήτως αντιπάλου.

Μοιάζει λοιπόν δίκαιο. Οι «μπλε» εντυπωσίασαν και πολύ φυσιολογικά επιβραβεύτηκαν από την ετήσια εκδήλωση του France Football. Πέρυσι τέτοια εποχή, όταν η Χρυσή Μπάλα ματαιώθηκε λόγω κορονοϊού, πιθανότατα κανένας από το «στρατόπεδο» των Λονδρέζων, δεν θα λάμβανε κάποια διάκριση. Πόσα αλλάζουν όμως σε 365 ημέρες…