Το μεγάλο ντέρμπι ανάμεσα σε Ομόνοια και ΑΠΟΕΛ για τους πιο παλιούς σίγουρα δεν θυμίζει σε τίποτα σε σχέση με τα χρόνια στο παλιό ΓΣΠ και στο Μακάρειο Στάδιο, ιδιαίτερα υπό συνθήκες κορωνοϊου. Είναι όμως ντέρμπι αιωνίων και έτσι πρέπει να προσεγγίζεται.

Διαβάστε επίσης: Ομόνοια – ΑΠΟΕΛ, η ιστορία όλη…

Οι πιο παλιοί έχουν να λένε για τις άριστες σχέσεις εντός και εκτός αγωνιστικών χώρων των οπαδών των δύο ομάδων, ακόμη και όταν οι ιδεολογικές και πολιτικές συνθήκες στην Κύπρο ήταν αρκετά πιο έντονες και δυσμενείς.

Οι νεαρότεροι έχουν να λένε για τις γεμάτες εξέδρες στο νέο ΓΣΠ, τις μάχες εντός και εκτός αποδυτηρίων, την πιο έντονη αντιπαλότητα και φυσικά για την… οικονομική κρίση, την κρίση αρχών και αξιών που έφερε και τις συνέπειες της απομάκρυνσης του κόσμου από τα γήπεδα, αλλά και για το άδειο ΓΣΠ σε ντέρμπι μεταξύ αιωνίων, ιδιαίτερα στη φάση των πλέι-οφς.

Όλα αυτά συνθέτουν την πραγματική εικόνα για το πως εξελίχτηκε η ιστορία ανάμεσα σε Ομόνοια και ΑΠΟΕΛ. Μια σχέση που ωρίμασε αρκετούς και άλλους τους έφερε σε διάσταση. Οι μεταγραφές παικτών από τη μια ομάδα στην άλλη στα τελευταία χρόνια του σύγχρονου επαγγελματισμού, η μοιρασιά του ίδιου γηπέδου, οι ευρωπαϊκές πορείες των δύο και η μετατροπή και των δύο σε εταιρείες, εκσυγχρόνισε μυαλά και προσεγγίσεις.

Αυτό όμως που είναι σημαντικό για την Ομόνοια είναι το ότι πλέον δεν έχει να φοβάται τίποτα, ούτε να μειονεκτεί σε σχέση με τον πολυπρωταθλητή (2013-2019) των προηγούμενων ετών, ΑΠΟΕΛ. Πλέον οι ισορροπίες άλλαξαν και οι δύο τελευταίες νίκες πρωταθλήματος αποτελούν πρόκληση για το 3Χ3 για το «τριφύλλι».

Δεν λέμε ότι είναι ξεκάθαρο φαβορί η Ομόνοια, άλλωστε ξεκάθαρα φαβορί σε μεγάλα ντέρμπι αιωνίων ποτέ δεν υπάρχουν. Λέμε όμως ότι μια τρίτη σερί νίκη στο θεσμό αυτό θα έδινε σοβαρό ψυχολογικό και ηθικό πλεονέκτημα στους «πράσινους» ενόψει της συνέχειας της σεζόν. Πρόκειται για ένα σερί που η Ομόνοια έχει να το κάνει από την περίοδο 2009-10 απέναντι στο ΑΠΟΕΛ. Νωρίτερα, ένα 3Χ3 επί των «γαλαζοκιτρίνων» χρονολογείται την περίοδο 1978-81. Πιο πίσω καταγράφεται ένα 6Χ3 την περίοδο 1959-62 και ένα 4Χ3 το 1955-58.

Αυτά για την ιστορία και τους λάτρεις των στατιστικών και των ρετρό…

Τάσος Θεοδώρου