Αν και τα μέτρα, που θα αφορούν στους περιορισμούς στο γενικό πληθυσμό θα παραμένουν ανοικτά μέχρι την τελευταία στιγμή, υπουργός Υγείας και επιστήμονες, αναμένεται στη μεταξύ τους σύσκεψη που ξεκίνησε στις 15:00, να κλειδώσουν κάποια από αυτά.
Ο Μιχάλης Χατζηπαντέλας, θα δώσει το στίγμα των πολιτικών προθέσεων της Κυβέρνησης και θα αναφερθεί στις κόκκινες γραμμές της, όπως συζητήθηκαν το πρωί της Δευτέρας με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Επιθυμία του Νίκου Αναστασιάδη, όπως ο ίδιος ξεκαθάρισε το Σάββατο από τη Λεμεσό, είναι όπως δοθεί ένα χρονικό περιθώριο περίπου δύο εβδομάδων, προκειμένου να αυξηθούν οι εμβολισμοί και ακολούθως να τεθούν σε εφαρμογή μέτρα που να επηρεάζουν τις μετακινήσεις πολιτών που επέλεξαν να μην εμβολιαστούν.
Οι κυβερνητικές προθέσεις θα συζητηθούν στη σύσκεψη με τους επιστήμονες και θα ζητηθεί η άποψή τους. Σημειώνεται πως η Κυβέρνηση προτείνει:
Μπλόκο σε ανεμβολίαστους σε σινεμα, θέατρα, γήπεδα και νυκτερινά κέντρα διασκέδασης.
Πρόνοια για υποχρεωτική συμπερίληψη της τρίτης δόσης στο SafePass, το οποίο θα λήγει επτά μήνες μετά την ολοκλήρωση του εμβολιαστικού σχήματος με δύο δόσεις (σ.σ μία με J&J).
Στο Υπουργείο Υγείας εμφανίζονται εξάλλου θετικοί σε μία σειρά από προτάσεις που έστειλαν την Παρασκευή μέλη της ΣΕΕ, οι λεπτομέρειες των οποίων θα συζητηθούν κατά τη σύσκεψη.
Αυτές είναι:
Μείωση των μεγάλων συναθροίσεων
Επαναφορά της τηλεργασίας στον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα, στη βάση ποσοστώσεων
Υποχρεωτική μάσκα στα Δημοτικά Σχολεία
Ακύρωση Χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων σε σχολεία, Δήμους και κοινότητες
Διενέργεια SelfTest από πολίτες
Υποχρεωτικά τεστ από εμβολιασμένους σε γηροκομεία
Σημειώνεται ότι στο τραπέζι βρίσκονται και άλλα μέτρα, όπως ο καθορισμός χώρων υψηλού κινδύνου, όπου θα απαιτείται υποχρεωτικό τεστ και από εμβολιασμένους καθώς και εισήγηση για υποχρεωτικό εμβολιασμό από επαγγελματίες υγείας.
Αν και υπάρχουν διαφορετικές τάσεις ανάμεσα στα μέλη της ΣΕΕ, όλοι οι επιστήμονες συμφωνούν πως δεν πρέπει να επιβληθεί lockdown και ότι τα σχολεία πρέπει να παραμείνουν ανοικτά. Προτείνουν εξάλλου, εντατικοποίηση των προσπαθειών για αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού, ενίσχυση της καμπάνιας για τα μέτρα, καθώς και εναντικοποίηση των ελέγχων τήρησης των πρωτοκόλλων.
Οι τελικές αποφάσεις θα οδηγηθούν προς έγκριση την Τετάρτη, ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου.