Μία ακόμη εντυπωσιακή εμφάνιση πραγματοποίησε η Αγγλία, για να επισημοποιηθεί η συμμετοχή της στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022. Διέλυσε το σαφώς αδύναμο, Σαν Μαρίνο με 10-0, πανηγύρισε την μεγαλύτερη νίκη της στον 21ο αιώνα, αλλά η επιτυχία της δεν περιορίζεται εκεί. Ανήκει στον Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ και ορίζεται από την αξιοποίηση των νέων που πλέον έφτασε στους 50 ποδοσφαιριστές.
Πριν από το ταξίδι της Αγγλίας στο Σαν Μαρίνο, ήταν γνωστό πως δεν θα αντιμετώπιζε κανένα πρόβλημα. Η διαφορά μεταξύ των δύο ομάδων είναι χαοτική και ο Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ χρειαζόταν θεωρητικά μία ισοπαλία, προκειμένου οι Άγγλοι να επισημοποιήσουν την συμμετοχή τους στο Παγκόσμιο Κύπελλο της επόμενης σεζόν.
Παρά ταύτα, τα «τρία Λιοντάρια», αντιμετώπισαν και αυτή την αναμέτρηση, μετά το 5-0 με την Αλβανία στο Wembley, ως «τελικό». Ξεκίνησαν το ματς και πάλι με βασικούς ποδοσφαιριστές, ενώ και ο Χάρι Κέιν, ο οποίος είχε ζητήσει να βρεθεί στους πρώτους «11», αποτέλεσε τον αρχηγό της χώρας του και πέτυχε τέσσερα γκολ στο ημίχρονο.
Τα τρία στο πρώτο μέρος του ματς με την Αλβανία, έγιναν… τέσσερα και η 4η θέση στον πίνακα των σκόρερ όλων των εποχών για την Αγγλία, βελτιώθηκε ακόμη περισσότερο.
Είναι τρίτος, έπιασε τον Γκάρι Λίνεκερ και θέλει ένα γκολ για να τον ξεπεράσει και να ισοφαρίσει τον Μπόμπι Τσάρλτον. Μαθηματικά βέβαιο μοιάζει πως σε λίγο διάστημα θα αποτελεί και τον κορυφαίο σκόρερ της εθνικής του ομάδας, καθώς υπολείπονται πέντε γκολ για να «αγγίξει» την κορυφή και τον Γουέιν Ρούνεϊ.
Ωστόσο η επιτυχία της Αγγλίας δεν περιορίζεται στο τελικό 10-0, στο ρεκόρ των 15-0 τερμάτων σε 180 αγωνιστικά λεπτά, και γενικότερα στην αίσθηση που σου δίνει βλέποντάς την, πως ίσως και ο χαμένος τελικός του EURO 2020, να της έκανε καλό.
Το μεγαλύτερο επίτευγμά της άλλωστε, δεν αφορά το παρόν, αλλά αποκλειστικά το μέλλον της. Αυτό που επιχειρεί να «χτίσει» ο Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ και δείχνει να το καταφέρνει. Τι εννοούμε με αυτό;
Πως αλλιώς μπορεί να οριστεί το γεγονός πως και κόντρα στο Σαν Μαρίνο, έκαναν το ντεμπούτο τους με την Αγγλία ο Άαρον Ράμσντειλ και ο Γκάλαχερ της Κρίσταλ Πάλας; Παράλληλα, αγωνίστηκε στην βασική ενδεκάδα ο Μπουκάγιο Σάκα, ενώ και ο Έμιλ Σμιθ Ρόου παραβρέθηκε για «παρθενική» φορά στο αρχικό σχήμα, συνδυάζοντας ιδανικά την πρώτη του συμμετοχή με γκολ!
Συνολικά λοιπόν, ο ομοσπονδιακός τεχνικός των «τριών Λιονταριών» έχει καταφέρει επί των ημερών του, όχι μόνο να φτάσει την χώρα του στον τελικό κορυφαίας διοργάνωσης, αλλά να το κάνει με δικό του τρόπο. Με την αξιοποίηση 50 ποδοσφαιριστών που μέχρι πρότινος δεν είχαν ξαναφορέσει το εθνόσημο, και να συγκριθεί με τον Σερ Μπόμπι Ρόμπσον που είχε κάνει κάτι ανάλογο, με 14 παίκτες παραπάνω.
Υπάρχει όμως μία ειδοποιός διαφορά. Πλέον, ο μέσος όρος ηλικίας των ποδοσφαιριστών που έχουν δώσει την πρώτη τους παράσταση με την χώρα τους είναι κάτω των 23.
Το 50 και πλέον τις εκατό είναι νεαροί, και δεν είναι ψέμα να πει κανείς πως ο Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ γίνεται ο ποδοσφαιρικός τους «πατέρας», διατηρώντας πάντως την «μαγιά» και τις επιτυχίες της Αγγλίας αναλλοίωτες.
Συνοψίζοντας λοιπόν… Ο Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ πρωτοπορεί, και η παράστασή του με την Αγγλία δεν «κουράζει» κανέναν.
Αντιθέτως…
Πάντα έχει κάτι να δώσει. Ο Σμιθ Ρόου, ο Σάκα, ο Ράμσντειλ, ο Γκάλαχερ και τόσοι άλλοι, 46 για την ακρίβεια, το επιβεβαιώνουν.
Ταυτόχρονα τα ρεκόρ μεγαλώνουν. Ποτέ η Αγγλία δεν έχει κερδίσει περισσότερα από 15 ματς σε μία σεζόν, δεν έχει σκοράρει περισσότερα γκολ (52) και δεν έχει διατηρήσει το «μηδέν» πάνω από 14 φορές.
Η πρόκριση ήρθε, οι νέοι… μεγαλώνουν και τα ρεκόρ που καταγράφονται φέρουν την υπογραφή του Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ. Η δήλωσή του περί επιθυμίας παραμονής του στον πάγκο της Αγγλίας, αδιαμφισβήτητα ικανοποίησε άπαντες στις τάξεις της!
Και αυτή η εθνική Αγγλίας απλά μεγαλώνει όλο και περισσότερο στα χέρια του (κάποτε υπηρεσιακού) προπονητή που έφτασε τη ομάδα μια ανάσα από το να γίνει πρωταθλήτρια Ευρώπης!