Το ρητό που λέει πως είσαι τόσο καλός όσο το τελευταίο σου αποτέλεσμα επιβεβαιώνεται και με την Ιταλία που έμπλεξε στο δρόμο για το Κατάρ! Γιατί σπάνια συμβαίνει αλλά… συμβαίνει να χάσει πέναλτι ένας παίκτης με την «εκνευριστική» ευστοχία του Ζορζίνιο από τα έντεκα μέτρα και τώρα η Ιταλία τρέχει! Τρέχει για να φτάσει να πάει στο Μουντιάλ γιατί το ότι είσαι πρωταθλητής Ευρώπης δεν σου εγγυάται πως θα είσαι στο επόμενο Παγκόσμιο Κύπελλο!

Γράφει ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος

Στο ποδόσφαιρο υπάρχει ένα βασικό αξίωμα το οποίο όποιος το ξεχάσει κινδυνεύει να μπλέξει σε περιπέτειες! Αυτό λέει πως είσαι τόσο καλός όσο το τελευταίο σου αποτέλεσμα άντε το προτελευταίο και δεν εγγυάται κανείς με τις προηγούμενες επιτυχίες τις επόμενες. Κάτι σαν τα αμοιβαία κεφάλαια ένα πράγμα, όπου οι προηγούμενες αποδόσεις δεν εγγυώνται τις μελλοντικές. Η Ιταλία είναι Πρωταθλήτρια Ευρώπης και μάλιστα δεν είναι πολύς καιρός από τότε που συνέβη αλλά μόλις μερικοί μήνες πίσω! Ωστόσο μετά από την ισοπαλία με την Ελβετία, εντός έδρας, την οποία επίσης δεν είχε κερδίσει εκτός έδρας, η πρώτη θέση σε αυτόν τον όμιλο θα παιχθεί την τελευταία αγωνιστική την Δευτέρα. Φυσικά υπάρχει πάντα η δεύτερη ευκαιρία εάν δεν μπορέσει να τερματίσει πρώτη, αφού θα πάει στο μπαράζ αλλά η τραυματική εμπειρία στο προηγούμενο παγκόσμιο κύπελλο πονάει τους Ιταλούς.

Να θυμίσω αν και πιστεύω πως δεν χρειάζεται, πως η Σκουάντρα Ατζούρα, δεν είχε πάει στα γήπεδα της Ρωσίας το 2018, αφού η Σουηδία την απέκλεισε στο μπαράζ. Ήταν μια τραυματική εμπειρία για ολόκληρο το οικοδόμημα του ιταλικού ποδοσφαίρου, αφού δεν είχε συμβεί κάτι παρόμοιο από το 1958.

Την ζημιά από την απουσία στο Μουντιάλ την κάλυψε και με το παραπάνω, κατακτώντας το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα για πρώτη φορά από το 1968 και μάλιστα επικρατώντας της Αγγλίας μέσα στο Γουέμπλεΐ. Πόσο γρήγορα κινείται όμως όλο το σύστημα στο ποδόσφαιρο, το διαπιστώνουμε καθημερινά και ήδη τέσσερις μήνες μετά η ομάδα του Μαντσίνι είναι με την πλάτη στον τοίχο και πρέπει να πάει να νικήσει στο Μπέλφαστ την Βόρειο Ιρλανδία! Έχει μία δυσκολία το παιχνίδι σαφέστατα μεγαλύτερη από αυτήν των Ελβετών κόντρα στους Βούλγαρους εντός έδρας, αλλά πιθανώς τελικά να παίξει ρόλο και η διαφορά τερμάτων.

Είτε έτσι, είτε αλλιώς, θα είναι μία αγχωτική βραδιά ωστόσο το ίδιο το DNA των Ιταλών ποδοσφαιρικά περιλαμβάνει την ταλαιπωρία! Πολλές φορές δυσκολεύονται αλλά τις περισσότερες με κάποιο τρόπο καταφέρνουν να ξεγλιστρήσουν και να περάσουν.
Πρωταθλητές Ευρώπης που δεν πήγαν πάντως στο επόμενο παγκόσμιο κύπελλο υπάρχουν, κάτι που δε χρειάζεται να πάμε μακριά για να το βρούμε και το βιώσαμε εμείς μετά τον θρίαμβο στην Πορτογαλία το 2004. Εκείνη η ήττα στην πρεμιέρα των προκριματικών του Μουντιάλ του 2006, στα Τίρανα από την Αλβανία μας κυνηγούσε μέχρι το τέλος.

Στο παρελθόν είχε συμβεί και με την Τσεχοσλοβακία, το 1976 που δεν μπόρεσε δύο χρόνια αργότερα να δώσει το παρών αν και ήταν εστεμμένη πρωταθλήτρια Ευρώπης, στο παγκόσμιο κύπελλο του 1978 στην Αργεντινή. Έγινε και το 1992, με την πρωταθλήτρια Ευρώπης Δανία που δεν πήγε το 1994 στο Μουντιάλ των ΗΠΑ. Κακά τα ψέματα ωστόσο, τόσο ηχηρή απουσία όπως θα είναι αυτή της Ιταλίας εάν δεν τα καταφέρει δεν υπήρχε ποτέ. Αλλά είμαι σχεδόν πεπεισμένος πως η ποδοσφαιρική ποιότητα των Ιταλών θα υπερισχύσει τελικά και ήδη από την Δευτέρα το βράδυ θα έχουν προκριθεί ως πρώτοι και θα αποφύγουν τη ζημιά του να μπλέξουν σε μπαράζ.

Το πέναλτι που έστειλε πάνω από το δοκάρι ο Ζορζίνιο στις καθυστερήσεις του παιχνιδιού κόντρα στους Ελβετούς ήταν πάντως ένα κόμμα που χάνει σε κρίσιμο ματς για την Ιταλία. Μην ξεχνάμε πως του είχε αποκρούσει το πέναλτι στην διαδικασία του τελικού στο Euro ο Πίκφορντ άσχετο αν οι Άγγλοι δεν το εκμεταλλεύτηκαν!

Κάτι που πραγματικά από πλευράς στατιστικής μοιάζει αδιανόητο ένας τόσο ψύχραιμος και εύστοχος παίκτης να χάσει σε δεύτερο σπουδαίο ματς ένα τόσο κρίσιμο χτύπημα!
Ωστόσο συμβαίνει! Και θα υπενθυμίζει πάντα πως δεν υπάρχουν σε αυτό το παιχνίδι βεβαιότητες!