Το www.sportfm.gr θυμάται τον καυγά ανάμεσα σε Λάρι Μπερντ και Τζούλιους Έρβινγκ τον Νοέμβρη του 1984, που ανάγκασε το ΝΒΑ να μοιράσει συνολικά 18 πρόστιμα!
Την ώρα ενός αγώνα, είτε αυτός είναι σε ερασιτεχνικό επίπεδο, είτε στο υψηλότερο, οι σφυγμοί ενός παίκτη είναι στο… κόκκινο. Μία λάθος κίνηση, μία χειρονομία του αντιπάλου ή ακόμη και ένα σφύριγμα μπορεί να αποτελέσει την «σπίθα» που θα πυροδοτήσει το… μπαρούτι και θα προκαλέσει την έκρηξη. Όπως συνέβη πρόσφατα στο Ντένβερ, όπου ο Νίκολα Γιόκιτς αντέδρασε άσχημα έπειτα από ένα… προβοκατόρικο φάουλ του Μαρκίφ Μόρις, στο ματς των Νάγκετς με τους Χιτ.
Είναι η στιγμή που θα κάνει τον παίκτη να «θολώσει» και να βγει εκτός εαυτού. Μία τέτοια, λοιπόν, συνέβη στις 9 Νοεμβρίου του 1984. Όταν ο σπουδαίος Λάρι Μπερντ πιάστηκε στα χέρια με τον επίσης θρυλικό Τζούλιους Έρβινγκ, σε ένα παιχνίδι των Σέλτικς με τους Σίξερς. Για λίγα δευτερόλεπτα το παρκέ του «Γκάρντεν» μετατράπηκε σε… αρένα, καθώς η «κλοτσοπατινάδα» των δύο αστέρων του ΝΒΑ οδήγησε στη συμπλοκή συνολικά 18 ατόμων! Συγκεκριμένα τιμωρήθηκαν με πρόστιμα 17 παίκτες, αλλά και ο τότε προπονητής της ομάδας από τη Φιλαδέλφεια, Μπιλ Κάνινγκχαμ (σ.σ. με 2.500 δολάρια). Το συνολικό ποσό σε πρόστιμα ανήλθε στα 30.500 δολάρια.
Μαζί με τον Μπερντ και τον Dr. J στο «θερμό επεισόδιο» πήραν μέρος οι πάγκοι και παίκτες όπως Μόουζες Μαλόουν και Μ. Λ. Καρ (σ.σ. που αντάλλαζαν γροθιές μεταξύ τους και τιμωρήθηκαν με 3.000 δολάρια ο καθένας), ο ρούκι τότε Τσαρλς Μπάρκλεϊ, οι Μπόμπι Τζόουνς, Κλέμον Τζόνσον, Σαμ Γουίλιαμς από τους Σίξερς, αλλά και από τους Σέλτικς οι Ντάνι Έιντζ, Ρικ Καρλάιλ και άλλοι.
Πάντως, κανείς από τους προαναφερθέντες δεν τιμωρήθηκε με ποινή αποκλεισμού, με τις συνέπειες να ήταν μόνο χρηματικές και όχι αγωνιστικές. Φυσικά το μεγαλύτερο πρόστιμο επιβλήθηκε στους πρωταγωνιστές του καυγά Λάρι Μπερντ και Τζούλιους Έρβινγκ, οι οποίοι τιμωρήθηκαν με 7.500 δολάρια ο καθένας. Μάλιστα, για εκείνη την εποχή ήταν το δεύτερο μεγαλύτερο πρόστιμο στην ιστορία του ΝΒΑ, καθώς το πρώτο ήταν τα 10.000 δολάρια και ο αποκλεισμός 60 ημερών που είχαν επιβληθεί το 1977 στον τότε παίκτη των Λέικερς, Κέρμιτ Ουάσινγκτον, για μία γροθιά που είχε ρίξει στον Ρούντι Τομιάνοβιτς, των Χιούστον Ρόκετς.

Η επίμαχη φάση:

Η αποκάλυψη του Τζούλιους Έρβινγκ
Πολλά χρόνια αργότερα ο Τζούλιους Έρβινγκ ερωτήθηκε σε εκπομπή του «ESPN» για το συμβάν στο «Γκάρντεν» με τον Λάρι Μπερντ το 1984, δίνοντας τη δική του εκδοχή. Σύμφωνα, λοιπόν, με τα λεγόμενα του Dr. J το επεισόδιο αποδόθηκε στην… κακιά στιγμή, καθώς οι δύο παίκτες όχι μόνο δεν είχαν προηγούμενα, αλλά το μεταξύ τους γεγονός ξεχάστηκε αμέσως, ενώ την επόμενη ημέρα κιόλας οι δυο τους έκαναν διαφημιστικό για εταιρία αθλητικών ειδών στη Βοστώνη!
«Οι διαιτητές έδωσαν ένα επιθετικό φάουλ στον Λάρι. Δεν του άρεσε καθόλου το σφύριγμα, με αποτέλεσμα να… τρελαθεί με τον διαιτητή. Καθώς πήγαινε στην άλλη άκρη του παρκέ και ήταν μπροστά στον πάγκο του, έδειχνε έτοιμος να κάνει μία στροφή. Δεν το περίμενα, καθώς κάναμε διάφορα διαφημιστικά μαζί και είχαμε καλές σχέσεις. Αλλά, περίμενα ότι κάτι κακό θα συμβεί, καθώς ήταν πολύ εκνευρισμένος. Ωστόσο, δεν ήταν μαζί μου, αλλά με τον διαιτητή», είπε αρχικά ο Έρβινγκ και συμπλήρωσε:
«Τότε άπλωσα το χέρι μου για να τον κρατήσω προς τα πίσω και το χέρι μου γλίστρησε στον λαιμό του. Αυτό ήταν… Εκεί ξέφυγε. Εγώ, δεν ήθελα να τον πιάσω από τον λαιμό. Τον έσπρωξα στο στήθος και το χέρι μου γλίστρησε στον λαιμό του και εκείνος μετά με έπιασε από τον λαιμό. Την ιστορία την ξέρετε, ακολούθησε καυγάς. Αυτό ήταν», κατέληξε ο Dr. J.
Στο μεταξύ, το συγκεκριμένο επεισόδιο ακόμη το θυμάται ο ρούκι τότε των Σίξερς Τσαρλς Μπάρκλεϊ, ο οποίος κρατάει… μανιάτικο στο ΝΒΑ! Κι αυτό γιατί, ο άλλοτε αστέρας της λίγκας θεωρεί ότι τιμωρήθηκε άδικα (σ.σ. με πρόστιμο 1.000 δολαρίων). Συγκεκριμένα, ο «Σερ Τσαρλς» είχε δηλώσει στο «NBC Sports»: «Δεν πρόκειται να ξεχάσω ποτέ εκείνη την ημέρα, όπου το ΝΒΑ με τιμώρησε. Μου επιβλήθηκε πρόστιμο, επειδή είπαν ότι κρατούσα τον Λάρι Μπερντ για να τον χτυπήσει ο Τζούλιους Έρβινγκ. Εγώ προσπαθούσα να σταματήσω τον καυγά! Το ΝΒΑ με τιμώρησε και με έκανε να τρελαθώ. Ακόμη μου χρωστούν τα λεφτά μου από εκείνη την ημέρα…».
Για την ιστορία… το ματς συνεχίστηκε κανονικά, με τους Σέλτικς να νικούν 130-119 τους Σίξερς. Κορυφαίος των «Κελτών» ήταν ο Μπερντ με 42 πόντους και τον ακολούθησε ο Ντένις Τζόνσον με 19π. και ο Κέβιν ΜακΧέιλ με 18π.
Από την ομάδα της Φιλαδέλφεια, πρώτος σκόρερ ήταν ο Μπάρκλεϊ με 27 πόντους, με τον Μόουζες Μαλόουν να είχε 24π. με 15 ριμπάουντ. O Dr. J είχε μείνει πολύ χαμηλά με μόλις 6 πόντους, με 3/13 σουτ.