Στον 9ο χρόνο της απόφασης που έλαβε η ΚΟΠ να διαχειρίζεται την Κυπριακή διαιτησία, ξένος, είμαστε ένα βήμα από την επαναφορά ξένων διαιτητών.
Από το 2012 με το εγχείρημα που έγινε τότε με το Χανς Ρέικβαρτ στην ομοσπονδία, είχαν πιστέψει ότι με ξένο Αρχιδιαιτητή (αρχικά έτσι τον ονόμασαν) και στη συνέχεια πρόεδρο της διαιτησία ή υπεύθυνο (τέλος πάντων) της διαιτησίας, θα άλλαζε το σκηνικό.
Μπαίνοντας όπου νάναι στη 10ετία με τους ξένους να έχουν την ευθύνη, το έργο παραμένει όπως είχε και αν θέλετε, γίνεται ακόμα πιο ακατανόητο. Σε σημείο μάλιστα που δημιουργείται η πιο απλή απορία και το πιο εύκολο ερώτημα.
Αφού χρειαζόμαστε ξένους διαιτητές για να καταφέρουμε ολοκληρώσουμε ένα ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα και το οποίο μάλιστα, παραμένει αμφιβόλου αξίας, τότε προς τι η επένδυση σε ξένους για να εποπτεύουν και να διαχειρίζονται το σκηνικό;
Ο Ρέικβαρτ, ο Σνόντι, ο Λαγέκ και εσχάτως ο Μάζιτς, ήρθαν στην Κύπρο για να βοηθήσουν ώστε να βελτιωθεί ο Κύπριος διαιτητής και ταυτόχρονα να αναδείξουν νέους και ικανούς διαιτητές.
Αν δεν τα κατάφεραν, σημαίνει ότι απέτυχε το όλο εγχείρημα. Αν δηλαδή όλοι αυτοί, έχουν…κάνει μία τρύπα στο νερό, τότε δεν τους έχουμε ανάγκη. Από την στιγμή που δεν θεωρούν τους Κύπριους διαιτητές, ικανούς να αρχίσουν και να ολοκληρώσουν ένα πρωτάθλημα, σημαίνει ότι απέτυχαν και αυτοί μαζί τους.
Τι να κάνουμε το Μίλοραντ Μάζιτς στην Κύπρο όταν θέλει να φέρει ξένους διαιτητές για να βγει η δουλειά;
Τους ξένους, μπορεί να τους φέρει οποιοσδήποτε. Η ουσία είναι άλλη όμως. Συμφωνώ και εγώ, ότι οι πλείστοι (όχι όλοι) Κύπριοι διαιτητές, δηλώνουν αδύναμοι να ανταποκριθούν επαρκώς στην υποχρέωση τους.
Ποιοι φταίνε όμως για το αποτέλεσμα αυτό; Όσοι τους επέλεξαν να είναι διαιτητές και όσοι τους αξιολογούν κάθε  βδομάδα. Ποιοι είναι αυτοί; Εκείνοι οι οποίοι χρυσοπληρώθηκαν και ακόμα χρυσοπληρώνονται για να αλλάξουν το στάτους της Κυπριακής διαιτησίας.
Απλά και ξεκάθαρα γεγονότα. Ο κύριος Μάζιτς, έτυχε να είναι σήμερα ο άνθρωπος που έχει την ευθύνη. Πριν από ένα χρόνο ανέλαβε να διαδεχθεί τον Λαγέκ που έφυγε νύκτα από την Κύπρο και σύμφωνα με πολλούς, έφυγε γιατί απέτυχε.
Τι άλλαξε όμως από τότε; Βλέπετε κάποια διαφορά; Με αποκορύφωμα το γεγονός, ότι στη 2η και γεμάτη σεζόν του VAR τα λάθη της διαιτησίας είναι περισσότερα και πολύ πιο σοβαρά.
Άρα λοιπόν; Τι γίνεται συνήθως, όταν ένας προπονητής αποτυγχάνει στις μεταγραφικές του επιλογές και ζητά από τη διοίκηση της ομάδας του, νέες μεταγραφές;
Δεν είναι καθόλου δύσκολη η απάντηση.

Μιχάλης Παπαγεωργίου