Τρία χρόνια παρά δύο μήνες διήρκησε η συνεργασία της Ομόνοιας με το Νεόφυτο Λάρκου. Μια συνεργασία που έφερε αποτελέσματα, οδηγώντας την ομάδα στο δρόμο των επιτυχιών, με την επιστροφή στους τίτλους, αλλά και τις συνεχόμενες παρουσίες στους ομίλους.
Όλα άρχισαν στις 3 Ιανουαρίου 2019, όταν η Ομόνοια ανακοίνωσε την πρόσληψη του Νεόφυτο Λάρκου στη θέση του Αθλητικού Διευθυντή. Σε μια εποχή που αγωνιστικά η ομάδα ήταν στο ναδίρ, προσπάθησε να βάλει τα πράγματα σε μια τάξη.


Με τον Γιάννο Αναστασίου στον πάγκο και το ρόστερ γεμάτο με ποδοσφαιριστές που δεν ήταν ικανοί να δώσουν το κάτι παραπάνω, ήταν δύσκολο το έργο του.
Οι πρώτες ουσιαστικές πινελιές, θα έρχονταν τον Ιούνιο του 2019, όταν ο ίδιος πήρε σημαντικές αποφάσεις στη διαμόρφωση του ρόστερ. Σημαντικές αποφάσεις για… εκκαθάριση, αλλά και πρόσληψη του Χένινγκ Μπεργκ στη θέση του προπονητή.


Οι δύο τους είχαν πολύ καλή συνεργασία και αυτό φάνηκε από την αρχή. Η ομάδα στελεχώθηκε με ποιοτικούς ποδοσφαιριστές, απέκτησε ταυτότητα και το πιο σημαντικό, επέστρεψε μετά από χρόνια σε πρωταγωνιστική πορεία.
Εννέα αγωνιστικές πριν το φινάλε της περιόδου (2019-2020), οι «πράσινοι» ήταν στην πρώτη θέση, ισοβαθμώντας με την Ανόρθωση, με την πανδημία να ρίχνει… πρόωρα την αυλαία του τίτλου.
Η πρωτιά της Ομόνοιας, την οδήγησε στο Champions League, σε μια ιδιαίτερη διαδικασία, με μονούς αγώνες. Η ομάδα κατάφερε να εξασφαλίσει για πρώτη φορά την είσοδο σε όμιλο ευρωπαϊκής διοργάνωσης (Europa League). Πολύ σημαντικό ρόλο έπαιξε το γεγονός ότι οι κινήσεις του καλοκαιριού ήταν στοχευμένες και δεν άλλαξαν την πετυχημένη συνταγή.


Η αυτοπεποίθηση όλων ανέβηκε στα ύψη και η ομάδα, αφού ανέκαμψε μετά τα προβλήματα του φθινοπώρου και χωρίς φρένα κατάφερε να πανηγυρίσει τον Μάιο του 2021, το πρώτο πρωτάθλημα μετά από έντεκα ολόκληρα χρόνια.


Το συμβόλαιο του Νεόφυτου Λάρκου, όπως ήταν φυσιολογικό, ανανεώθηκε, με τις δύο πλευρές να υπογράφουν για τα επόμενα δύο χρόνια.  


Η ομάδα διατηρήθηκε σε τροχιά επιτυχιών με την είσοδο στους ομίλους του Europa Conference League, όμως οι φήμες για τις διαφωνίες στον προγραμματισμό, άρχισαν να πυκνώνουν και τις δύο πλευρές να φθάνουν τελικά στο… διαζύγιο, το οποίο θα γίνει επίσημο τις επόμενες μέρες.
Η ουσία είναι ότι η θητεία του Νεόφυτου Λάρκου κρίνεται επιτυχημένη. Ανέλαβε τα ηνία, σε μια περίοδο που η Ομόνοια ήταν σε πολύ κακή κατάσταση και κατάφερε να σωστές κινήσεις να την οδηγήσει στην κορυφή του κυπριακού ποδοσφαίρου, αλλά και στην ελίτ της Ευρώπης…

Ανδρέας Ανδρέου