Σε κατάσταση «εκτάκτου ανάγκης» στην οποία πρέπει άμεσα να αποφασίσει πώς θα κινηθεί βρίσκεται η ΕΠΟ σχετικά με ανεξόφλητη οφειλή ενοικίου συνολικού ύψους 800.000 ευρώ προς την Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου, (ΕΤΑΔ Α.Ε) στην οποία ανήκει η έκταση όπου στεγάζονται τα γραφεία της!
Για να φτάσουμε στο σήμερα πρέπει να πιάσουμε την ιστορία από τα προηγούμενα χρόνια. Η ΕΠΟ όταν «μετακόμισε» από τη Λεωφόρο Συγγρού στα γραφεία του Πάρκου Γουδή είχε κλείσει δεκαετή σύμβαση σύμφωνα με την οποία δεν θα πλήρωνε ενοίκιο αλλά αναλάμβανε την υποχρέωση να φτιάξει λειτουργικά γραφεία στο συγκεκριμένο χώρο. Για το λόγο αυτόν είχε δαπανήσει ένα εκατ. ευρώ. Τον Αύγουστο του 2019 η σύμβαση αυτή έληξε και έπρεπε η ελληνική Ομοσπονδία είτε να ανανεώσει τη σύμβαση αυτή με νέους όρους είτε να φύγει από τα γραφεία. Δεν συνέβη τίποτα από τα δύο…
Τελικώς το τελευταίο διάστημα έγιναν δύο συναντήσεις με την αρμόδια Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου, στην οποία ανήκουν τα γραφεία. Η ΕΠΟ ενημερώθηκε πως για το διάστημα από το 2019 έως και σήμερα πρέπει να καταβάλλει ποσό κοντά στις 400.000 ευρώ (12.000 μηνιαίως ως ενοίκιο) και ότι υπάρχει και ημερήσιο penalty (ως ποινή δηλαδή). Ένα penalty που σύμφωνα με την ενημέρωση της Εταιρείας είναι 1.000 ευρώ την ημέρα. Σύμφωνα με όσα ξέρουν στην ΕΠΟ το συνολικό ποσό οφειλής ανέρχεται στις 800.000 ευρώ!
Η ΕΠΟ με τα τωρινά δεδομένα πρέπει να αποχωρήσει από τα γραφεία τον Ιούνιο του 2022. Το ζήτημα αυτό ήταν θέμα ημερησίας διάταξης στο Δ.Σ. της Ομοσπονδίας καθώς εάν θέλει να κρατήσει τα υπάρχοντα γραφεία της πρέπει να δίνει 17.000 ευρώ τον μήνα: τόσα απαιτεί ως μηνιαίο ενοίκιο η ΕΤΑΔ. Επί τάπητος τέθηκε το πλάνο αλλαγής γραφείων είτε με ενοίκιο σε άλλο χώρο είτε (ιδανικά) με αγορά άλλων γραφείων. Το πλάνο κλίνει περισσότερο προς την αγορά νέων γραφείων.
Η απόφαση που ελήφθη ήταν να συγκροτηθεί επιτροπή η οποία θα διαπραγματευθεί το χρέος με την ΕΤΑΔ και θα εξετάσει χώρους για τα νέα γραφεία. Οσο για τις ευθύνες; Αυτές αναζητούνται στη διοίκηση Γραμμένου και θα πρέπει να επισημανθεί ότι ήδη έχουν γίνει δύο άκαρπες συναντήσεις με την ΕΤΑΔ: μία επί Θ. Ζαγοράκη και μία πριν από περίπου 20 μέρες, που ήταν και η αιτία για να μπει το θέμα στην ημερήσια διάταξη της σημερινής (Τετάρτη, 10/11) συνεδρίασης της Εκτελεστικής Επιτροπής.