Διάνοια στο παρασκήνιο, άρχοντας των deals, φαντομάς των ευρωπαϊκών γηπέδων. Ο Μάικλ Έντουαρντς αποχαιρετά τη Λίβερπουλ το επόμενο καλοκαίρι, όμως της αφήνει τη μεγαλύτερη παρακαταθήκη…
«Ο Μάικλ Έντουαρντς δουλεύει κάτω από τα ραντάρ, αλλά ο ρόλος του στην επιτυχία μας δεν γίνεται να υποτιμηθεί. Είναι από τους πιο σημαντικούς ανθρώπους εντός της ομάδας. Έχει δουλέψει ασταμάτητα για να δημιουργήσει αυτό το εκπληκτικό περιβάλλον. Ο ρόλος του δεν περιορίζεται απλά στο να βγαίνεις στην αγορά και να βρίσκεις τον πιο ακριβό στόχο. Έχει να κάνει με την ανάπτυξη των ταλέντων μας και τις μακροπρόθεσμες συμφωνίες που έχουμε συνάψει μαζί τους, προκειμένου να υπάρχει μια συνέπεια χρόνο με το χρόνο».
Η παραδοχή από τους ιθύνοντες της FSG προς το πρόσωπο του Μάικλ Έντουαρντς αποτελεί τη μεγαλύτερη σφραγίδα της επιτυχημένης δουλείας του, της αμέτρητης συνεισφοράς στην επιστροφή της Λίβερπουλ στην ευρωπαϊκή ελίτ. Άλλωστε όταν ανέλαβε τον ρόλο του αθλητικού διευθυντή τον Νοέμβριο του 2016, τα πράγματα στο κλαμπ ήταν μακριά από ιδανικά. Οι Κόκκινοι ταλαιπωρούνταν από συνεχείς προστριβές, από αγωνιστικά τέλματα και από… παίκτες που έδειχναν πως αδυνατούν να οδηγήσουν το σύλλογο στο επόμενο επίπεδο. Η πρόσληψη του Γιούργκεν Κλοπ μπορεί να ήταν ένα βήμα προς την σωστή κατεύθυνση, όμως αυτό από μόνο του δεν αποτελούσε πανάκεια. Αντίθετα, ο Γερμανός χρειαζόταν τα κατάλληλα εργαλεία.
Και σε αυτό ακριβώς το σημείο είναι που εμφανίζεται το όνομα του 42χρονου Άγγλου. Ενός φαντομά των ευρωπαϊκών γηπέδων, ενός ανθρώπου που λειτουργεί παρασκηνιακά, που αποφεύγει τις συνεντεύξεις Τύπου και τα φλας των φωτογραφικών φακών, διότι προτιμά να δουλεύει υπό άκρα μυστικότητα. Ακόμα και για τους οπαδούς το όνομά του παραμένει ένα ερωτηματικό, ένας άγνωστος παράγοντας «Χ» που εδώ και χρόνια όμως συνδέει αρμονικά ολόκληρο το παζλ.
Οι μεταγραφές που σηματοδότησαν νέα εποχή
Εξάλλου, οι ξεχωριστές του ικανότητες είχαν φανεί από την πρώτη στιγμή που πάτησε το πόδι του στο Μέλγουντ το 2011 (το οποίο έμελλε να αντικαταστήσει εννιά χρόνια αργότερα με το προπονητικό κέντρο ”Kirby΄΄) ως επικεφαλής ανάλυσης αποδόσεων και δεδομένων, προτού τελικά επιβραβευτεί λίγα χρόνια αργότερα με τη θέση του αθλητικού διευθυντή. Παρά το χαμηλό προφίλ του, ωστόσο, ο Έντουαρντς γνώριζε καλύτερα από τον καθένα την επιχειρηματική γλώσσα. Από deals χαμηλού κόστους που έκαναν τη διαφορά στο Μέρσεϊσαιντ, μέχρι γιγαντιαία ονόματα που δυνάμωσαν ακόμα περισσότερο το brand, όλες οι κινήσεις του ήταν αριστοτεχνικά μελετημένες για να βάλουν το λιθαράκι τους στην επιστροφή της Λίβερπουλ στις αγγλικές και ευρωπαϊκές κορυφές.
Κινήσεις όπως εκείνη του Ρόμπερτσον που για μόλις 10 εκατομμύρια ευρώ αποκτήθηκε το 2017 από την υποβιβασμένη Χαλ, ή του Βίρτζιλ Φαν Ντάικ με ρεκόρ μεταγραφής για αμυντικό ύψους 84 εκατομμυρίων ευρώ από την Σαουθάμπτον τον Ιανουάριο του 2018. Με λίγα λόγια, έξυπνες αγορές που σύνδραμαν στην γιγάντωση του κλαμπ. Εκείνες όμως είναι απλώς η κορυφή του… παγόβουνου. Σαντιό Μανέ, Ρομπέρτο Φιρμίνο, Τζίνι Βαϊνάλντουμ, Φαμπίνιο, Άλισον και Μοχάμεντ Σαλάχ είναι μόνο μερικά από τα υπόλοιπα χρυσά deals που έχει βγάλει από το μανίκι του ο 42χρονος, με την περίπτωση του Αιγύπτιου βέβαια να συγκεντρώνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
Κι αυτό γιατί με αφορμή τον Φαραώ, ο Έντουαρντς χρειάστηκε να ανοίξει κόντρα με τον Γιούργκεν Κλοπ, σε ένα άτυπο «μπρα ντε φερ» για την επικράτηση του δικού τους υποψήφιου. Μπορεί ο Έντουαρντς να είχε ασκήσει βέτο για την μεταγραφή του τότε άσου της Ρόμα, όμως ο Γερμανός δεν συμμεριζόταν τις απόψεις του και είχε δώσει τη δική του ψήφο εμπιστοσύνης στον Ζούλιαν Μπραντ της Λεβερκούζεν. Τελικά όμως ο «αρχιτέκτονας» κατάφερε να τον πείσει και να προχωρήσουν μαζί σε μια αγορά που θα άλλαζε τη σύγχρονη ιστορία του κλαμπ. Άλλωστε, όπως έχει παραδεχθεί και ο ίδιος ο Κλοπ, οι δυο τους αργά ή γρήγορα καταλήγουν πάντα στην ίδια επιλογή. «Έχουμε μια πολύ καλή σχέση, είναι ένας εξαιρετικός άνθρωπος. Μπορεί να μην συμφωνούμε πάντα από την πρώτη στιγμή μιας συζήτησης, αλλά την ολοκληρώνουμε σχεδόν πάντα έχοντας την ίδια ή παρόμοια γνώμη».
Αναλυτικά οι πέντε σπουδαιότερες μεταγραφές:
Μοχάμεντ Σαλάχ (42 εκατ. ευρώ)
Βίρτζιλ Φαν Ντάικ (84 εκατ. ευρώ)
Άλισον (62,5 εκατ. ευρώ)
Μανέ (41 εκατ. ευρώ)
Ρόμπερτσον (10 εκατ. ευρώ)
«Χρυσές» πωλήσεις από… άνθρακα
Κι αν κάποιος πιστεύει πως το κόστος της επιτυχίας ήταν υπέρογκο, τότε καλύτερα να αναθεωρήσει. Σαν μια ιδιοφυία με έφεση στις επικερδείς συμφωνίες, ο Έντουαρντς έχει δαπανήσει συνολικά 568,9 εκατομμύρια ευρώ σε μεταγραφές από το 2017 και έχει πάρει πίσω τα 400,3 εκατομμύρια από πωλήσεις, με το net spend της Λίβερπουλ να βρίσκεται μόλις στα 168,6 εκατομμύρια ευρώ. Οι αριθμοί βέβαια από μόνοι τους δεν εξηγούν το δύσκολο σκέλος της υπόθεσης…
Γιατί το πλήρες εύρος της δεξιοτεχνίας του γίνεται πραγματικά αντιληπτό όταν ονόματα όπως οι Κέβιν Στιούαρτ, Τζόρνταν Άιμπε, Ντομινίκ Σολάνκε, Κριστιάν Μπεντέκε, Ντάνι Ίνγκς, Ράιαν Μπρούστερ, Μπραντ Σμιθ, Ντάνι Γουόρντ, Μαμαντού Σακό αποτελούν ενδεικτικά μερικά από τα «καύσιμα», μέσω των οποίων ο Έντουαρντς κατάφερε να… γεννήσει χρήμα και να καλύψει το ισοζύγιο των μεταγραφών. Σαν κερασάκι στην τούρτα μάλιστα έρχεται και το χρυσό deal με την Μπαρτσελόνα για τον Φελίπε Κουτίνιο τον Γενάρη του 2018 έναντι 135 εκατομμυρίων ευρώ!
Αναλυτικά οι πέντε σπουδαιότερες πωλήσεις:
Φελίπε Κουτίνιο (135 εκατ. ευρώ)
Κριστιάν Μπεντέκε (31 εκατ. ευρώ)
Μαμαντού Σακό (28 εκατ. ευρώ)
Ντάνι Ίνγκς (25 εκατ. ευρώ)
Ντομινίκ Σολάνκε (21 εκατ. ευρώ)
Φυσικά στο Μέρσεϊσαιντ τρίβουν ακόμα τα χέρια τους από αυτή τη συμφωνία, όμως πλέον οι εποχές των… χρυσών αγελάδων φαίνεται πως οδεύουν προς το τέλος τους. Όπως ανακοινώθηκε, ο Άγγλος πρόκειται να αποχωρήσει στο τέλος της σεζόν, έχοντας πλέον ολοκληρώσει την αποστολή του. Χάρη στη μαεστρική του διεύθυνση όμως, οι Κόκκινοι έφτιαξαν και πάλι μια ομάδα – σημείο αναφοράς, μια αρμάδα που γέννησε ρεκόρ, νίκες και τρόπαια με αποκορύφωμα το Champions League του 2019 και την επιστροφή στον θρόνο της Premier League (2020) έπειτα από 30 χρόνια.
Κι αν το μέλλον παρουσιάζεται πλέον αβέβαιο, οι Reds μπορούν ακόμα να βρουν παρηγοριά στη γνωστή ρήση «Μην στεναχωριέσαι επειδή τελείωσε, χαμογέλα επειδή συνέβη». Γιατί αν μη τι άλλο, η παρακαταθήκη που άφησε ο Έντουαρντς έχει τα θεμέλια να συνεχίζει να ακμάζει και κάτω από τη διεύθυνση όσων μέλλεται να τον διαδεχτούν…