Τελικά, πάει να γίνει κι’ αυτό. Οδεύουμε ολοταχώς, να  αποδείξουμε σαν Κυπριακό ποδόσφαιρο, ότι το πιο σύγχρονο σύστημα δεν είναι αναγκαίο.
Ο λόγος για το VAR που ήρθε με στόχο να γίνει πιο δίκαιο το ποδόσφαιρο. Και αντί αυτού, γίνεται όλο και πιο άδικο.
Έχουμε ήδη…σκαρτάρει αυτό το πολύτιμο και πανάκριβο εργαλείο. Βασικά, καταφέραμε να αποδείξουμε ότι εμείς εδώ στην Κύπρο που τα ξέρουμε όλα, δεν έχουμε ανάγκη το VAR για να διορθώσουμε το άθλημα.
Και ο λόγος είναι ο εξής. Ο εγκέφαλος (εννοώ ο ανθρώπινος εγκέφαλος) όσων πήραν άδεια να χειρίζονται το σύστημα, δεν μπορεί να εναρμονιστεί μαζί του.
Ότι και να κάνουμε, όποιον και να φέρουμε, το ίδιο αποτέλεσμα θα έχουμε. Το λάθος που έγινε και συνεχίζεται, έχω την άποψη ότι δεν μπορεί να διορθωθεί. Από την στιγμή που έμεινε…η τάτσα πως δεν υπάρχει ανθρώπινη ποιότητα να διαχειριστεί σωστά δίκαια και τίμια το VAR, ότι και αν γίνει από εδώ και πέρα, θα είναι περίπου το ίδιο, ότι γινόταν και γίνεται με τη διαιτησία μας.
Εδώ και 10ετίες κυριαρχεί το συναίσθημα που θέλει τον Κύπριο διαιτητή, να είναι ελεγχόμενος, να είναι επίσης κατευθυνόμενος με τα σφυρίγματα του.
Ποτέ, μα ποτέ δεν έχει αλλάξει το σκηνικό. Από την εποχή του Στέφανου Χατζηστεφάνου, στη συνέχεια, του Λούη Λοΐζου, του Καπιτανή, του Τράττου, πέστε μου, πότε έχει αλλάξει η άποψη για τη διαιτησία μας.
Αναφέρομαι ονομαστικά στους πιο πάνω διαιτητές, λόγω του ότι στην εποχή τους, ήταν οι κορυφαίοι, αλλά κανένας δεν τους πίστωνε με τα λάθη τους, επειδή κυριαρχούσε η εικόνα της διαιτησίας μας γενικότερα.
Αυτό (πολύ φοβάμαι) αναμένεται να κυριαρχήσει με το VAR. Η αδυναμία, η ανεπάρκεια και αν θέλετε η ασχετοσύνη των χειριστών του θα φέρει το αντίθετο από το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Πάμε στο γήπεδο, ή βλέπουμε αγώνες από την τηλεόραση και δεν μπορούμε να ξέρουμε αν σωστά μέτρησε ή ακυρώθηκε το γκολ. Αν σωστά δόθηκε ή δεν δόθηκε το πέναλτι. Αν σωστά δόθηκε ή δεν δόθηκε κόκκινη κάρτα και αν σωστά υποδείχθηκε ή δεν υποδείχθηκε το οφσάιντ.
Όταν μάλιστα ακούμε να μας λένε ότι τραβούν τις γραμμές του οφσάιντ, όπως θέλουν ή όταν ο διαιτητής πάει στο VAR όποτε θέλει ή ο VAR παρεμβαίνει όταν δεν πρέπει και δεν παρεμβαίνει όταν πρέπει, τι άλλο χρειάζεται για να καταλήξουμε στην άποψη πως στην Κύπρο, έχουμε κιόλας…σκαρτάρει το σύστημα;

Μιχάλης Παπαγεωργίου