Στις 30 Οκτωβρίου του 2013, ένας skinny πιτσιρικάς περιμένει στην κορυφή του πάγκου να δοθεί η εντολή για να περάσει στο παιχνίδι.
Οι Νεοϋορκέζοι αντιμετώπιζαν τους Μιλγουόκι Μπακς. οι οποίοι λίγους μήνες νωρίτερα είχαν επιλέξει στο Νο15 του draft τον άνθρωπο που έβαλε δύσκολα στην πλειοψηφία ΝΒΑ με την προφορά του ονόματός του.
Πρόκειται για το ντεμπούτο του Γιάννη Αντετοκούνμπο στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Τότε συστήθηκε για πρώτη φορά στο κοινό σε επίσημο ματς με τα «Ελάφια». Είχαν περάσει 9:39 αγωνιστικά λεπτά και το σκορ ήταν στο 17-13, όταν έκανε την είσοδό του ο Αντετοκούνμπο. Ο Λάρι Ντρου που ήταν προπονητής των Μπακς εκείνη την περίοδο άφησε τον Έλληνα παίκτη στο παρκέ για κάτι παραπάνω από τέσσερα λεπτά. Σίγουρα δεν ήταν αρκετά ώστε να εμφανίσουν στοιχεία του «Freak» χαρακτήρα του, αλλά έδωσαν μία αρχική εντύπωση για το τί μπορεί να ακολουθούσε.
Βέβαια, ο 18 ετών και 331 ημερών Γιάννης, κράτησε σαν παρακαταθήκη τον παρθενικό του πόντο από την εύστοχη βολή που σημείωσε. Νωρίτερα είχε τρέξει στον αιφνιδιασμό με σκοπό να… απογειωθεί, ωστόσο ο αντίπαλός του δεν του έκανε το χατίρι.
Η αγαπημένη Νέα Υόρκη
Κάτι που δεν περίμενε να συμβεί σχεδόν δύο χρόνια αργότερα και με τη δεύτερη σεζόν του στο ΝΒΑ να οδεύει προς το τέλος της…
Η Νέα Υόρκη έγινε ξαφνικά ο αγαπημένος προορισμός του Αντετοκούνμπο. Στο ίδιο γήπεδο ήθελε να παρουσιάσει μία εικόνα έντονα βγαλμένη από το ένδοξο… μέλλον. Στα μέσα της εναρκτήριας περιόδου κατάφερε να ξεσηκώσει κάθε μέλος των Μπακς στον πάγκο. Στη μία πλευρά του γηπέδου έσβησε τα φώτα στον Χάρνταγουεϊ Τζούνιορ, ενώ στη συνέχεια έτρεξε το γήπεδο και κάρφωσε σχεδόν από το ύψος των βολών.
Κάπως έτσι γεννήθηκε το «Mean Face» που είχε έρθει για να μείνει!
Το επίθετο που φανέρωνε την ύπαρξη του βασιλιά
Στα χρόνια παρουσίας του στο κορυφαίο πρωτάθλημα ο Giannis έχει δημιουργήσει ένα μοναδικό κεφάλαιο. Μπορεί να βγάλει κανείς διάφορες ιστορίες που θα έχουν επίκεντρο το πρόσωπό του. Είτε αυτές αφορούν την αγωνιστική του ταυτότητα που απέχει έτη φωτός από το ξεκίνημα, είτε εστιάζουν στην ζωή του πριν το ΝΒΑ.
Παρόλα αυτά, η πιο ιδιαίτερη βρίσκεται στην… προφητεία του επιθέτου «Αντετοκούνμπο» που ακολουθείται από το Νο34. Ένα παιχνίδι της μοίρας που τον ήθελε… Βασιλιά!
Σε νιγηριανά εδάφη και στη φυλή Γιορούμπα, από όπου έχει ρίζες ο άσσος των Μπακς, η μετάφραση του ονόματός του τοποθετεί τις βάσεις για αυτό που ξεχώρισε.
«Το στέμμα (ο πρίγκιπας) που έρχεται από τις μακρινές θάλασσες»… Αυτό όριζε εν μέρει η προφητεία της οικογένειας Αντετοκούνμπο, με τον Γιάννη να φροντίζει να την εκπληρώσει μέχρι και την τελευταία λέξη της.
Η ένατη σεζόν στη Λίγκα θα τον βρει με μερικές δεκάδες «παράσημα» και το πιο λαμπερό δαχτυλίδι. Κατέκτησε την κορυφή του κόσμου συμπαρασύροντας ολόκληρη την πόλη του Μιλγουόκι και κάθε μύθο που περιφέρεται γύρω από αυτόν έχοντας λόγο να θυμάται κάθε δευτερόλεπτο από εκείνο το βράδυ στo MSG!