Ανάρτηση από τους οργανωμένους οπαδούς της Ανόρθωσης για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου.
ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ:
ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
«Η ιταλική κυβέρνηση απέστειλε στην Ελλάδα τελεσίγραφο με το οποίο και απαιτούσε την ελεύθερη διέλευση του ιταλικού στρατού από την Ελληνοαλβανική μεθόριο. Σκοπός ήταν να καταλάβει κάποια στρατηγικά σημεία της Ελλάδος. Η απάντηση της κυβέρνησης Μεταξά στο τελεσίγραφο ήταν αρνητική. Τα ακριβή λόγια του Μεταξά ήταν:
“Alors, c’est la guerre” που στα Ελληνικά μεταφράζετε “Λοιπόν αυτό σημαίνει πόλεμο”. Ο Μεταξάς εκείνη τη στιγμή είχε εκφράσει το Ελληνικό Λαϊκό συναίσθημα, την άρνηση της υποταγής και την προτίμηση για θυσία.
Συνέπεια της άρνησης αυτής ήταν η είσοδος Ελλάδας στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και η έναρξη του Ελληνοϊταλικού πολέμου του 1940.  Το λεγόμενο “Έπος του Σαράντα” το οποίο ακολούθησε, και οι μεγάλες νίκες που ο Ελληνικός στρατός κατέκτησε, εις βάρος των Ιταλών,  καθιερώθηκε να εορτάζεται σε Ελλάδα και Κύπρο κάθε χρόνο ως επίσημη εθνική εορτή και αργία.
Η Επέτειος του ΟΧΙ γιορτάστηκε για πρώτη φορά στα χρόνια της κατοχής στο κεντρικό κτήριο και το προαύλιο του Πανεπιστημίου Αθηνών στις 28 Οκτωβρίου 1941. Έγιναν ομιλίες από μαθητές ενώ ο καθηγητής Κωνσταντίνος Τσάτσος αρνούμενος να κάνει μάθημα, απολύθηκε από το Πανεπιστήμιο. Το 1942, ο εορτασμός έγινε στην Πλατεία Συντάγματος υπό τον φόβο αντιδράσεων των ιταλικών δυνάμεων κατοχής.
Για πρώτη φορά η Επέτειος του ΟΧΙ γιορτάστηκε επίσημα στις 28 Οκτωβρίου 1944 με παρέλαση ενώπιον του πρωθυπουργού Γεώργιου Παπανδρέου.
ΝΥΝ ΥΠΕΡ ΠΑΝΤΩΝ Ο ΑΓΩΝ – ΖΗΤΩ ΤΟ ΕΘΝΟΣ».