Το όνομα που κουβαλάει, οι μεταγραφές που πραγματοποίησε και γενικώς η… περιρρέουσα ατμόσφαιρα, είχαν δημιουργήσει το περασμένο καλοκαίρι την εντύπωση πως το πέρασμα της Νέας Σαλαμίνας από τη δεύτερη κατηγορία θα ήταν εύκολο (κάτι που, είναι αλήθεια, δεν ήθελαν ούτε να ακούνε απ’ τη διοίκηση). Αρκετοί μιλούσαν ακόμη και για… περίπατο.
Μόνο που η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική, αφού μετά από έξι αγωνιστικές, η ομάδα της Αμμοχώστου είναι στην 9η θέση με 8 βαθμούς, με δύο νίκες, δύο ισοπαλίες και ισάριθμες ήττες. Η βεβαιότητα έχει μετατραπεί πλέον σε ένα και μόνο ερώτημα: τι φταίει και οι «ερυθρόλευκοι» δεν πραγματοποιούν την αναμενόμενη πορεία, μέχρις στιγμής τουλάχιστον;
ΣΗΜΕΙΟ 1: Το πρόβλημα ασφαλώς δεν είναι το -5 απ’ την κορυφή ή το -3 από την πρώτη τετράδα. Με δύο νίκες συνεχόμενες η διαφορά καλύπτεται. Το ζητούμενο είναι να μπορέσει η ομάδα να βγάλει στο γήπεδο την απαιτούμενη απόδοση, βάσει της ποιότητας των ποδοσφαιριστών που διαθέτει στο ρόστερ της. Μέχρι τώρα, είναι αλήθεια ότι κάποιοι παίκτες δεν έχουν αποδώσει τα αναμενόμενα.
ΣΗΜΕΙΟ 2: Το μη αναμενόμενο ξεκίνημα στο πρωτάθλημα έχει δημιουργήσει μεγαλύτερη πίεση και άγχος στους ποδοσφαιριστές. Ενδεχομένως κάποιοι να περίμεναν ευκολότερα τα πράγματα, μόνο που η δεύτερη κατηγορία είναι μια… άλλη ιστορία, σε σχέση με το τι πιθανόν να είχαν κάποιοι στο μυαλό τους. Θα πρέπει να γίνει κατανοητό πως όλοι οι αντίπαλοι θέλουν να νικήσουν τη Νέα Σαλαμίνα. Όταν αγωνίζονται εναντίον της, το κίνητρό τους είναι μεγαλύτερο και είναι φυσιολογικό, διότι πρόκειται για ένα από τα πιο… βαριά ονόματα της κατηγορίας, που ασφαλώς διεκδικεί την άνοδο κι όλοι θέλουν να την νικήσουν.
ΣΗΜΕΙΟ 3: Η Νέα Σαλαμίνα μου θυμίζει σε μεγάλο βαθμό την… ΑΕΚ της σεζόν 2009-10. Τότε, η ομάδα της Λάρνακας επιχειρούσε ένα νέο ξεκίνημα, υπήρχε η πεποίθηση πως είχε την καλύτερη ομάδα στη Β’ Κατηγορία, το ποιοτικότερο ρόστερ… αλλά: στην πρεμιέρα δέχθηκε την ήττα με 2-0 από την ΜΕΑΠ (ασχέτως αν άλλαξε το αποτέλεσμα στη συνέχεια στη Δικαστική) και την 3η αγωνιστική, έχασε από τον Ατρόμητο Γεροσκήπου εκτός έδρας με 1-0. Το… ταρακούνημα ήταν μεγάλο, «μπολιάστηκε» με άγχος και από τότε άρχισε να αντιλαμβάνεται τις δυσκολίες της κατηγορίας, οι οποίες της ήταν άγνωστες.
Κάτι παρόμοιο βιώνει τώρα η Νέα Σαλαμίνα. Είναι άκρως σημαντικό να γίνει κατανοητό από τον κόσμο και να στηρίξει την ομάδα, προκειμένου να μπορέσει να σταθεί στα πόδια της κι έχοντας πλέον επίγνωση της κατάστασης και του τι αντιμετωπίζει, να καταφέρει να επανέλθει στο δρόμο των επιτυχιών.
Τα τελευταία χρόνια θα πρέπει να αποτελέσουν τον οδηγό για τη διοίκηση-κι όχι μόνο-για το τι πρέπει να πράξει και να αποφύγει: πέρυσι κάθε τρεις και λίγο άλλαζε ο προπονητής και είδαμε την κατάληξη. Προηγουμένως, έχοντας σταθερότητα, πέραν του ότι η πορεία της ήταν πολύ καλή, ήταν μια ομάδα που χαιρόσουν να την βλέπεις –ας μην το ξεχνάμε.
ΔΙΟΙΚΗΣΗ-ΝΙΚΚΙ-ΠΑΙΚΤΕΣ: Η διοίκηση στηρίζει τον Νίκκι Παπαβασιλείου και δεν τίθεται κανένα θέμα αλλαγής προπονητή. Ωστόσο, για να αντέξει στο χρόνο αυτή η στήριξη, χρειάζονται αποτελέσματα. Σε αντίθετη περίπτωση, ουδείς μπορεί να προδικάσει τι θα συμβεί στο μέλλον, αν συνεχιστούν οι αποτυχίες. Είναι ωστόσο σημαντικό ότι ο Κύπριος τεχνικός δεν στηρίζεται απλά από τη διοίκηση, αλλά κι από τους παίκτες του.
Σας μεταφέρουμε μία πληροφορία που είναι έγκυρη 100%: πρόσφατα, μετά από ένα αρνητικό αποτέλεσμα, κάποιοι ποδοσφαιριστές είχαν επικοινωνήσει τηλεφωνικώς με άτομα της διοίκησης, λέγοντάς τους πως τη μεγαλύτερη ευθύνη την έχουν οι ίδιοι κι όχι ο προπονητής!!! Είναι λοιπόν η ώρα να αναλάβουν τις δικές τους ευθύνες…

Ανδρέας Βεντούρης