Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Λίβερπουλ συναντιούνται για 236η φορά, σε όλες τις διοργανώσεις, σε ένα από τα πιο ιστορικά, αν όχι το πιο «κλασσικό», ντέρμπι της Αγγλίας, ανέκαθεν!

Ένα ματς που πάντα προσφέρει συγκινήσεις, και όσα χρόνια και αν περάσουν, αποτελεί το σημείο αναφοράς του αγγλικού πρωταθλήματος, σε μία «παράδοση» που συνεχίζεται και στην εποχή της Premier League, και αναμένεται από το φίλαθλο ποδοσφαιρικό κοινό.

Παρά ταύτα, οι πορείες των δύο ομάδων στην τρέχουσα σεζόν είναι εκ διαμέτρου αντίθετες. Οι μεν γηπεδούχοι δεν βρίσκονται στην καλύτερη κατάστασή τους, και στηρίζουν το παιχνίδι τους αποκλειστικά στον Κριστιάνο Ρονάλντο, και στην ικανότητα που τον χαρακτηρίζει με τα γκολ του σε «μεγάλες βραδιές», ενώ οι φιλοξενούμενοι είναι αήττητοι σε όλο το πρωτάθλημα, και βλέπουν τον Μοχάμεντ Σαλάχ να διανύει την καλύτερη περίοδο της καριέρας τους!

 Ποια είναι όμως τα καλύτερα ματς που μας έχουν δώσει οι δύο αντίπαλοι; Ας δούμε τις πιο σημαντικές νίκες της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ επί της Λίβερπουλ στην εποχή της Premier League, με τον Σερ Άλεξ Φέργκιουσον να «κυριαρχεί» και τους Ράσφορντ, Μπερμπάτοφ και Κριστιάνο Ρονάλντο να κάνουν… ματς-καριέρας:

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ – Λίβερπουλ 4-0 (2003-04)

Ήταν Απρίλιος του 2004, όταν η Λίβερπουλ μετέβαινε στο Όλντ Τράφορντ για να συναντήσει την φορμαρισμένη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, που προσπαθούσε να διεκδικήσει το πρωτάθλημα, στην σεζόν του αήττητου τίτλου που κατέκτησε η Άρσεναλ.

Ακόμη όμως, και αν οι «κανονιέρηδες» κατέκτησαν το πρωτάθλημα με 90 βαθμούς, και 15 πόντους διαφορά από την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, το απόγευμα του Απριλίου για τους γηπεδούχους ήταν εντυπωσιακό.

Το σύνολο του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον επικράτησε με 4-0, χάρη στα δύο γκολ του Φαν Νίστελροϊ, και ένα των Γκιγκς και Σκόουλς, με τα τρία από τα τέσσερα να επιτυγχάνονται στο δεύτερο μέρος, και εν τέλει η Λίβερπουλ τερμάτισε στην 4η θέση, με…15 βαθμούς διαφορά από την 3η αντίπαλό της!

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ – Λίβερπουλ 3-2 (2010-11)

Το μεγαλύτερο βράδυ στην καριέρα του Ντίμιταρ Μπερμπάτοφ, ο οποίος στο τέλος της σεζόν αναδείχθηκε μαζί με τον Κάρλος Τέβες, ως ο πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος, σε μία σεζόν που ανέδειξε την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ πρωταθλήτρια, με εννέα βαθμούς διαφορά από την 2η Τσέλσι, και την 3η Μάντσεστερ Σίτι, που ισοβαθμούσαν.

Η αναμέτρηση του Σεπτεμβρίου κόντρα στην Λίβερπουλ ήταν εντυπωσιακή, και «σημαδεύτηκε» από το χατ-τρικ του Ντίμιταρ Μπερμπάτοφ. Η Λίβερπουλ ισοφάρισε με τα δύο γκολ του Στίβεν Τζέραρντ σε διάστημα έξι λεπτών, αλλά στο 84ο λεπτό ο Βούλγαρος «υπέγραψε» την καλύτερη εμφάνιση της ζωής του με το κεφάλι…

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ – Λίβερπουλ 3-0 (2014-15)

Επρόκειτο για μία σεζόν με διαρκή σκαμπανεβάσματα και για τις δύο. Μία χρονιά που η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ τερμάτισε στην 4η θέση, μπαίνοντας οριακά στην τετράδα, την ώρα που η Λίβερπουλ βγήκε έκτη και δεν δικαίωσε τις προσδοκίες στο ξεκίνημα της χρονιάς.

Κάτι ανάλογο συνέβη και στην μεταξύ τους αναμέτρηση, όπου οι «κόκκινοι διάβολοι» επικράτησαν με χαρακτηριστική ευκολία με 3-0, σκοράροντας δύο γκολ στο πρώτο μέρος, και έχοντας συνολικά τρεις διαφορετικούς σκόρερ. Ο Ρούνεϊ άνοιξε το σκορ, και εν συνεχεία ο Μάτα με τον Φαν Πέρσι διαμόρφωσαν το τελικό σκορ στην αναμέτρηση του Δεκεμβρίου!

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ – Λίβερπουλ 3-1 (2015-16)

Ακόμη ένα μεγάλο ματς που για δεύτερη διαδοχική χρονιά είχε την ίδια κατάληξη. Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ επικράτησε και πάλι, πετυχαίνοντας τρία γκολ με ισάριθμους διαφορετικούς σκόρερ, και η Λίβερπουλ δεν είχε για ακόμη μία φορά αντίδραση, αρκούμενη απλώς στην μείωση του σκορ με τον Μπεντέκε. Η «λευκή» ισοπαλία του πρώτου μέρους δεν επηρέασε τους γηπεδούχους, οι οποίοι προηγήθηκαν στο 49ο λεπτό με τον Μπλιντ, και ολοκλήρωσαν το ματς με το γκολ του Μαρσιάλ, τέσσερα λεπτά πριν από το σφύριγμα της λήξης.

Για την ιστορία, οι «κόκκινοι διάβολοι» επικράτησαν την ίδια σεζόν, και στο Άνφιλντ μερικούς μήνες αργότερα, με 1-0 και έκαναν το δύο στα δύο για πρώτη φορά μετά από μία τριετία!

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ – Λίβερπουλ 2-1 (2017-18)

Το ματς του Ράσφορντ. Ένα παιχνίδι που οι φίλοι της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ δύσκολα θα λησμονήσουν. Ήταν Μάρτιος και ο νεαρός τότε Μάρκους Ράσφορντ ξεκίνησε στην βασική ενδεκάδα, πλαισιώνοντας τους Αλέξις Σάντσες, Χουάν Μάτα και Ρομέλου Λουκάκου, αντιμετωπίζοντας την καλή άμυνα της Λίβερπουλ με τους Φαν Ντάικ και Λόβρεν.

Το αποτέλεσμα όμως δεν ήταν και πάλι υπέρ των φιλοξενούμενων. Η Γιουνάιτεντ σκόραρε δύο φορές με τον Άγγλο επιθετικό και μία… σε λάθος εστία, και πανηγύρισε μία σημαντική νίκη. Την τελευταία της επί της ουσίας στο Όλντ Τράφορντ σε επίπεδο Premier League, καθώς έκτοτε δεν το έχει επαναλάβει, παρά μόνο σε ένα ματς του FA Cup, με 3-2!

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ – Λίβερπουλ 3-0 (2008-09)

Πιθανώς το καλύτερο ματς του Κριστιάνο Ρονάλντο απέναντι στην Λίβερπουλ, σε ολόκληρη την καριέρα του, στα 13 ματς που έχει συναντήσει τους «κόκκινους», ανεξαρτήτως αν αγωνιζόταν στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Συμμετείχε στα γκολ της ομάδας του, «διπλασίασε» τα γκολ της στο 79ο λεπτό, και συμμετείχε στην μεγάλη επιτυχία της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, καταλήγοντας εν τέλει να κατακτά το πρωτάθλημα, προτού αποχωρήσει.

Πλέον συναντά την Λίβερπουλ επί αγγλικού εδάφους έπειτα από 12 χρόνια, και στοχεύει στην 9η νίκη απέναντί της στην καριέρα του, και στο 4ο του γκολ συνολικά, με το πιο πρόσφατο να χρονολογείται πριν από μία επταετία., με την φανέλα της Ρεάλ Μαδρίτης!

Δημήτρης Μανάκος

www.bnsports.gr