Θυμάμαι πολύ καλά. Όταν το Σεπτέμβριο του 2019, ανακοινώθηκε επίσημα η διοργάνωση του Conference League, είτε χλευάσαμε την UEFA, είτε δεν λάβαμε σοβαρά υπόψη την απόφαση που πήρε.
Εμείς εδώ στην Κύπρο ( βλέπε σαν ποδόσφαιρο) είχαμε στο μυαλό μας, μόνο το Τσάμπιονς Λιγκ και άντε κάποτε μας ικανοποιούσε και το Γιουρόπα Λιγκ.
Σε φάση ομίλων εννοώ. Όταν η πρωταθλήτρια μας ομάδα, δεν κατάφερνε να κερδίσει ένα εισιτήριο για τους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, της κάναμε κριτική και χαρακτηρίζαμε σαν αποτυχία το γεγονός!
Θυμηθείτε π.χ όταν το ΑΠΟΕΛ που είχε σερί πρωταθλημάτων, αποκλειόταν είτε από τη Μάριμπορ, είτε από την Κοπεγχάγη, πως αντιδρούσαμε.
Πολύ χειρότερα ήταν όμως τα πράγματα όταν δεν κέρδισε ομάδα μας θέση στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ. Τότε και αν γινόταν…ο κακός χαμός.
Βλέπετε, είχαμε πιστέψει ότι το Κυπριακό ποδόσφαιρο, ήταν τόσο καλό και τόσο προχωρημένο που έπρεπε κάθε χρόνο να είχε εκπροσώπηση στους ευρωπαϊκούς ομίλους.
Μέχρι βέβαια, που το…πράγμα γύρισε. Για να φτάσουμε στο σημείο να μετρήσουμε σωστά τις δυνατότητες μας και πολύ περισσότερο, για να βάλουμε μυαλό.
Όχι εμείς των ΜΜΕ, αλλά εκείνοι οι οποίοι ασκούσαν τη διαχείριση των ομάδων σε διοικητικό αλλά και σε προπονητικό επίπεδο.
Τα λάθη τους ήταν αλλεπάλληλα. Ο κακός και λανθασμένος σχεδιασμός , θα έφερνε κάποια μέρα και την πραγματικότητα.
Ποια είναι αυτή; Την ζούμε σήμερα. Με την ευρωπαϊκή πορεία των ομάδων. Θυμηθείτε τι έχουμε κάνει μέχρι σήμερα και θα καταλάβετε απόλυτα την έννοια του κειμένου που διαβάζετε.

Πήραμε δύο ομάδες στην 3η κατά σειρά διοργάνωση της UEFA. Αν μάλιστα υπολογίσουμε σωστά τον τρόπο με τον οποίο πήγαν και οι δύο, τότε θα λέμε ευτυχώς που είχαμε και την τύχη με το μέρος μας.
Η ουσία βέβαια δεν αλλάζει. Σήμερα, παίζουμε ακόμα στην Ευρώπη, επειδή η UEFA μας έκανε το χατίρι να διοργανώσει το Conference League. Ναι, πικρή μεν αλλά πραγματική αλήθεια.
Το Κυπριακό ποδόσφαιρο, όπως έχει καταντήσει, είναι γι΄αυτή τη διοργάνωση και εννοώ, πως θα είναι από εδώ και πέρα υπέρβαση να καταφέρουμε να βάλουμε ομάδα σε όμιλο Γιουρόπα Λιγκ!
Εκτός αν αλλάξει και ο τρόπος με τον οποίο φτιάχνονται οι ομάδες μας. Και όπως φαίνεται, δεν φτιάχνονται μόνο με τα ψηλά μπάτζετ, αλλά με την σωστή υποδομή. Αν το καταλάβουν καλώς, οι αρμόδιοι.
Αν όχι, τότε θα καθηλωθούμε στη νέα διοργάνωση της UEFA και αυτό μάλιστα, θα γίνει με προϋποθέσεις.
Ποιες είναι αυτές οι προϋποθέσεις; Τις είδαμε να λειτουργούν υπέρ μας το βράδυ που πανηγυρίσαμε την πρόκριση της Ομόνοιας και της Ανόρθωσης…αντίστοιχα!

Μιχάλης Παπαγεωργίου