Ιδιαίτερη αναφορά από τον Υπουργό Υγείας, Μιχάλη Χατζηπαντέλα, στην επετειακή εκδήλωση του Συλλόγου της Ανόρθωσης, για τα 200 χρόνια από την έναρξη της Εθνικής Παλιγγενεσίας και για το «ΟΧΙ» της 28ης Οκτωβρίου 1940, για τον ξεριζωμό και την προσφυγιά που έφερε η τούρκικη εισβολή το 1974 και τον τρόπο που κρατήθηκε εν ζωή ο Σύλλογος της Ανόρθωσης.

Η χαρακτηριστική του αναφορά:

«Ο κυπριακός Ελληνισμός εμπνέεται από τα ιδανικά που συνθέτουν την Εθνική Παλιγγενεσία του ‘21 και το «Όχι» της 28ης Οκτωβρίου. Ταυτόχρονα σε κάθε ευκαιρία εκφράζουμε τις βαθύτατες ευχαριστίες μας προς ολόκληρο τον ελληνικό λαό για τη στήριξη, ιδιαίτερα τα τελευταία 47 οδυνηρά χρόνια  για αυτά που προσφέρουν στον υπό δοκιμασία κυπριακό ελληνισμό.

Όταν το 1974 ο Φοίνικας ξεσπιτώθηκε και προσπαθούσε να αναγεννηθεί μέσα από την τέφρα του, ισχυρό στήριγμα όλων των προσφύγων ήταν το Ελληνικό Έθνος. Αποκούμπι και των προσφυγικών συλλόγων ήταν η μητροπολιτική Ελλάδα. Και με αυτή τη βοήθεια, η Ανόρθωση συνέχισε την ιστορική της πορεία, απέκτησε το γήπεδό της στην προσφυγιά και κατέγραψε λαμπρές επιτυχίες που έκαναν αίσθηση σε όλη την Ευρώπη. Ως ένδειξη αιώνιας ευγνωμοσύνης ο Σύλλογος Ανόρθωσης Αμμοχώστου, τίμησε με την ύψιστη διάκρισή της, την Ελληνική Δημοκρατία. Στην εκδήλωση πριν πέντε χρόνια, «Εν Αθήναις – Ένας αιώνας Ανόρθωσις Αμμοχώστου» ο προσφυγικός κόσμος της Κύπρου μέσω της Ανόρθωσης είπε ένα μεγάλο ευχαριστώ στο Ελληνικό Κράτος.

Η οργάνωση των εορτασμών των εθνικών γιορτών στην Αμμόχωστο ανήκε στην Ανόρθωση για πολλές δεκαετίες. Μια εκδήλωση σεβασμού και ευθύνης που συνεχίζεται και στην προσφυγιά. Διότι οι δεσμοί είναι πανίσχυροι. Εδώ και 110 χρόνια! Θα κλείσω την ομιλία μου με ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Καταγραμμένο στον ελληνικό Τύπο, στα μέσα της δεκαετίας του 1910. Προσκυνητές από την Ελλάδα, επιστρέφοντας από τα Ιεροσόλυμα, έκαναν στάση στο λιμάνι της Αμμοχώστου και φιλοξενούνταν στην Ανόρθωση. Ο δήμαρχος και οι παράγοντες του Αναγνωστηρίου τους υποδέχονταν με ενθουσιασμό και με δάκρυα στα μάτια».