Το ξεκίνημα του Καρλίτος (7 γκολ – 1 ασίστ) προοιωνίζει μια σεζόν όπου ο επιθετικός του Παναθηναϊκού μπορεί να διαλύσει όλα τα «ισπανικά» ρεκόρ στην ιστορία της Super League Interwetten.

Πραγματοποιεί την πιο παραγωγική του σεζόν εδώ και τρία χρόνια, παρ’ ότι είμαστε ακόμα στα μέσα Οκτωβρίου. Και μπορεί ο Καρλίτος να απέχει πολύ ακόμα από το ρεκόρ του σε μια αγωνιστική περίοδο (24 γκολ με την Βίσλα Κρακοβίας την 2017-18), αλλά έχει βάλει πλώρη για να σπάσει το «ισπανικό» ρεκόρ παραγωγικότητας σε μια σεζόν της Super League Interwetten.

Ο επιθετικός του Παναθηναϊκού μετράει ήδη εφτά γκολ σε έξι αγωνιστικές (συν μια ασίστ) και, στο εμφατικό 4-1 επί του Ιωνικού, έγινε ο πρώτος παίκτης του Τριφυλλιού που σημειώνει χατ – τρικ μετά από τέσσερα χρόνια και, συγκεκριμένα, 1.688 ημέρες (!), με τελευταίο τον Μάρκους Μπεργκ με αντίπαλο την Βέροια (4 Μαρτίου του 2017).

Ο 31χρονος φορ από το Αλικάντε (Βαλένθια), παρ’ ότι έχει σκοράρει μόνο στο «Απόστολος Νικολαΐδης» (με Απόλλωνα Σμύρνης, Βόλο και Ιωνικό), έχοντας μείνει στο μηδέν μακριά από αυτό (με ΠΑΣ Γιάννινα, Άρη και Ολυμπιακό), βρίσκεται ήδη στου δρόμου τα μισά για την πιο παραγωγική σεζόν Ισπανού ποδοσφαιριστή στο ελληνικό πρωτάθλημα.

Το ρεκόρ, άλλωστε, βρίσκεται στα πόδια του (τρομερά άτυχου φέτος) Πέδρο Κόντε ο οποίος, την σεζόν 2017-18, με την φανέλα του ΠΑΣ Γιάννινα βεβαίως,έφτασε τα 14 γκολ σε 26 παιχνίδια.

Στο 1/4 των παιχνιδιών σε σχέση με τον συμπατριώτη του, ο Καρλίτος έχει ήδη τα μισά γκολ και, αν συνεχίσει με αυτόν τον ρυθμό, μοιάζει δεδομένο ότι αργά ή γρήγορα (μάλλον το δεύτερο) θα γίνει ο πιο παραγωγικός Ισπανός σε μια σεζόν της Super League Interwetten.

Ο «απόλυτος» Λούκας Πέρεθ
Ο Καρλίτος, μάλιστα, θα μπορούσε να έχει ήδη εννέα γκολ στο ενεργητικό του, αν δεν παραχωρούσε δύο πέναλτι (το πρώτο το κέρδισε ο ίδιος) σε Ματέους Βιτάλ και Σεμπαστιάν Παλάσιος. Με την δυναμική που έχει αποκτήσει, όμως. «υπόσχεται» και άλλα γκολ, σημειώνοντας το βράδυ του Σαββάτου (16/10) μόλις το δεύτερο χατ – τρικ της καριέρας του, μετά από αυτό με την Βίσλα Κρακοβίας κόντρα στην Σλασκ Βρότσλαβ (3-1), στις 9 Μαρτίου του 2018.

Εκτός από το ρεκόρ του Κόντε, όμως, ο Καρλίτος δείχνει να είσαι σε θέση να σπάσει και αυτό του Λούκας Πέρεθ, σε ό, τι αφορά το συνδυαστικό αποτέλεσμα γκολ και ασίστ σε μια σεζόν από έναν Ισπανό παίκτη στα μέρη μας.

Την περίοδο 2013-14, με την φανέλα του ΠΑΟΚ, ο νυν ποδοσφαιριστής της Έλτσε είχε εννέα γκολ και έντεκα ασίστ (!), ήτοι συμμετοχή σε είκοσι συνολικά τέρματα. Ο Καρλίτος έχει ήδη οκτώ (7+1), δείχνει αποφασισμένος να συνεχίσει σε αυτόν τον ρυθμό (να μην τον ματιάσουμε βεβαίως) και, αν τα καταφέρει, θα απειλήσει ρεαλιστικά το ρεκόρ του Λούκας.

Αυτό που μοιάζει απίθανο να σπάσει, αντίθετα, είναι το ρεκόρ ασίστ ενός Ισπανού σε μια σεζόν. Το κατέχει ο Ρούμπεν Ράγιος (αργότερα μάθαμε ότι η σωστή προφορά ήταν «Ράγιο») ο οποίος, την περίοδο 2012-13, μοίρασε έντεκα (!) ασίστ με την φανέλα του Αστέρα Τρίπολης, αν και το έκανε σε 35 παιχνίδια, μαζί με τα πλέι οφ.

Τρίτο «ισπανικό» χατ – τρικ
Παρ’ ότι από το ελληνικό πρωτάθλημα έχουν περάσει πολλοί και αξιόλογοι Ισπανοί επιθετικοί (Κόκε, Ντάνι, Λουίς Γκαρθία, Λούκας Πέρεθ, Μιγέλ Άνχελ Γκερέρο…), αυτό του Καρλίτος με τον Ιωνικό ήταν μόλις το τρίτο χατ – τρικ Made in Spain.

Την αρχή έκανε ο Πέδρο Κόντε στην 2016-17 (τότε «σταμάτησε» στα 13 γκολ), όταν σκόραρε τρις σε εμφατική νίκη του ΠΑΣ Γιάννινα επί της Λάρισας (4-0) στις 23 Οκτωβρίου του 2016.

Στο συγκεκριμένο παιχνίδι, μάλιστα, έδωσε και την ασίστ (μάλλον καλύτερα τελική πάσα) στον Ευριπίδη Γιάκο, ο οποίος σημείωσε ένα πολύ ωραίο γκολ ύστερα από «χορευτική» προσποίηση με την οποία απέφυγε… τέσσερις παίκτες!

Το δεύτερο ισπανικό χατ – τρικ ήρθε τέσσερα χρόνια αργότερα και πάλι από ποδοσφαιριστή ομάδα της περιφέρειας. Ο Λουίς Φερνάντεθ, περί ου ο λόγος, σημείωσε τρία γκολ στο 4-0 του Αστέρα Τρίπολης επί του Βόλου, στο πλαίσιο των πλέι άουτ (4 Ιουλίου του 2020).

Πέραν των δύο προαναφερθέντων και του Καρλίτος, ουδείς άλλος Ισπανός δεν έχει σημειώσει χατ – τρικ στο ελληνικό πρωτάθλημα. Υπάρχουν, όμως, τέσσερις ποδοσφαιριστές που έχουν χατ – τρικ με… ασίστ!

Ο Νταβίδ Φουστέρ με τον Ολυμπιακό (5-0 εκτός έδρας τον Λεβαδειακό στις 13 Ιανουαρίου του 2009), ο Κόκε με τον Άρη (4-2 εντός έδρας τον Ηρακλή στις 10 Ιανουαρίου του 2010), ο Ρούμπεν Ράγιο με τον Αστέρα Τρίπολης (3-0 εντός έδρας την Κέρκυρα στις 2 Σεπτεμβρίου του 2012) και ο Λούκας Πέρεθ με τον ΠΑΟΚ (5-2 εκτός έδρας την Καλλονή στις 15 Δεκεμβρίου του 2013).

Ο Πέρεθ έχει στο ενεργητικό του τρία παιχνίδια με συμμετοχή σε τρία γκολ, αλλά… μοιρασμένα: 1 γκολ + 2 ασίστ κόντρα στην Ξάνθη (3-0 εντός έδρας, 17 Αυγούστου του 2013), 2 γκολ + 1 ασίστ κόντρα σε Πανθρακικό (3-0 εκτός έδρας, 27 Οκτωβρίου του 2013) και Απόλλωνα Σμύρνης (3-3 εκτός έδρας, 27 Μαρτίου του 2014).

Παρόμοια επίδοση (1 γκολ + 2 ασίστ), αλλά σε έναν αγώνα, και από τον Αλμπέρτ Ριέρα, σε εντός έδρας νίκη του Ολυμπιακού επί του Πανιωνίου με 5-0 (6 Νοεμβρίου του 2010).

Το 30άρι του Κόκε
Από το 1995 και την είσοδο του «νόμου Μποσμάν» στον επαγγελματικό αθλητισμό, η οποία τα άλλαξε όλα, πάνω από 210 Ισπανοί έχουν αγωνιστεί στο ελληνικό πρωτάθλημα. Πιονέροι ήταν οι Χέρο (Παναχαϊκή) και Χουάν Χοσέ Μακέδα (Πανιώνιος), το καλοκαίρι του 1999.

Ο πιο αποδοτικός, αναμφίβολα, ο Κόκε. Στα πέντε χρόνια του στον Άρη (2006-2011), ο επιθετικός από την Μάλαγα είχε 40 γκολ – 25 ασίστ σε 176 παιχνίδια, εκ των οποίων 30 και 23 αντίστοιχα σε 139 ματς του πρωταθλήματος.

Είναι ο πρώτος Ισπανός σκόρερ στην ελληνική λίγκα με τριάντα γκολ, τον ακολουθεί ο Πέδρο Κόντε με 28 (πιθανόν να τον είχε ήδη ξεπεράσει, αν δεν μεσολαβούσε ο σοβαρότατος τραυματισμός του), όσα και ο (παλαίμαχος πια) Νταβίδ Φουστέρ

Σε δύο από τις σεζόν του με τους Κίτρινους (2006-07 και 2007-08), ο Κόκε είχε διψήφιο αριθμό τερμάτων (10), κάτι που έχουν πετύχει άλλοι τέσσερις Ισπανοί στα μέρη μας.

«Διψήφιοι», λοιπόν, ήταν ακόμα ο Νταβίδ Φουστέρ (12 με τον Ολυμπιακό την σεζόν 2010-11), ο Τοτσέ (11 με τον Παναθηναϊκό την 2011-12, μαζί με πλέι οφ), ο Νταβίδ Τόρες (11 με τον Πλατανιά την 2013-14) και ο Πέδρο Κόντε, αυτός επίσης σε δύο σερί σεζόν, όπως και ο Κόκε (13 με τον ΠΑΣ την 2016-17 και 14 την 2017-18).

Ο φετινός Καρλίτος, βεβαίως, συγκεντρώνει πάρα πολλές πιθανότητες για να γίνει ο έκτος της σχετικής, ξεχωριστής λίστας…