Η Εθνική μας ομάδα δεν κατάφερε ούτε και απέναντι στη Μάλτα να επιστρέψει στις νίκες, αφού στον εντός έδρας αγώνα στο «ΑΕΚ Arena» εξήλθε ισόπαλη με 2-2 για την 8η αγωνιστική του 8ου προκριματικού ομίλου του Μουντιάλ 2022.

Μετά από τέσσερις σερί ήττες από Μάλτα, Ρωσία, Σλοβακία και Κροατία, ο πέμπτος αγώνας φαινόταν να ήταν νικηφόρος μέχρι το 90’+6′. Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα ξεκίνησε πολύ καλά και είχε ένα πολύ καλό πρώτο ημίχρονο παίρνοντας νωρίς κεφάλι στο σκορ με γκολ του Παπουλή στο 6′.

Στην επανάληψη δέχθηκε την ισοφάριση στο 53′ από τον Μουσκάτ και έδειξε να επηρεάζεται αρνητικά. Ωστόσο, επανήλθε γρήγορα το καθαρό μυαλό και με γκολ του Πιέρου Σωτηρίου στο 80′ έδειχνε ότι θα σφραγίσει τη νίκη. Οι Μαλτέζοι όμως δεν είχαν πει την τελευταία τους λέξη, αφού στο 90’+7′ ο Ντεγκάμπριελ μας τιμώρησε κάνοντας το 2-2.

Αν δεν μπορούμε να κερδίσουμε παιχνίδια όπως αποψινό, είναι πραγματικά για να απορεί κανείς… Ούτε ο Θεός δεν θα ξέρει να απαντήσει…

Του Τάσου Θεοδώρου

 

RE-PLAY

Α’ ΗΜΙΧΡΟΝΟ

Έναρξη του αγώνα.

4′ Φάουλ σε καλό σημείο για την Κύπρο.

4′ Απευθείας εκτέλεση από τον Κάστανο με το αριστερό, ψηλά άουτ η μπάλα.

5′ Μαζεύει ο Μπονέλο την μπάλα πριν να γίνει απειλητικός ο Π. Σωτηρίου.

6′ ΓΚΟΛ!!! 1-0 ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ!!!

Η πάσα του Χάμπου, σε ευνοϊκή θέση εντός περιοχής ο Παπουλής, υπέροχο τελείωμα από τον κυπροποιημένο Ελλαδίτη άσο της Ομόνοιας και 1-0!

11‘ Επικίνδυνη προϋπόθεση για τους Μαλτέζους, παρεμβαίνει ο Κ. Σωτηρίου.

12‘ Άστοχο το τελείωμα του Χάμπου.

19′ Eυκαιρία για την Κύπρο!

Το γέμισμα από τα αριστερά από τον Ιωάννου προς τον Πιέρο, κατεβάζει άψογα ο τελευταίος, δεν μπορεί όμως να νικήσει τον Μπονέλο.

20′ Νέα προϋπόθεση για την Εθνική μας ομάδα.

Κλέψιμο του Ιωάννου από τα αριστερά, βιάστηκε όμως και έκανε το μακρινό σουτ με το αριστερό εκτός περιοχής, η μπάλα ψηλά άουτ. Θα μπορούσε να δώσει την μπάλα δεξιά στον Πιέρο…

ΣΧΟΛΙΟ: Ημίωρο στο «ΑΕΚ Αρένα» με την Εθνική μας ομάδα να προηγείται από το 6′ με το άψογο γκολ του Παπουλή επί της Μάλτας. Από τα πρώτα λεπτά το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα πιέζει ψηλά και έχει τον έλεγχο του αγώνα. Ωστόσο, αυτό δίνει σε μερικές περιπτώσεις την ευκαιρία transition η Μάλτα να γίνεται απειλητική.

32′ Ευκαιρία για τη Μάλτα!

Μπλοκάρει ο Μιχαήλ την μπάλα μετά από πλασέ του Κρετς από το ύψος της μεγάλης περιοχής.

33′ Απαντά με ευκαιρία η Κύπρος!

Σέντρα του Παπουλή από αριστερά, αδύναμη η κεφαλιά του Πιέρου, κανένα πρόβλημα για Μπονέλο.

40′ Φάση διακρίας για την Κύπρο, το γύρισμα στην περιοχή από τον Παπουλή, καθυστερεί ο Λοϊζου, μονομαχίες και έπειτα φωνάζουν για χέρι οι διεθνείς μας. Συμβουλεύεται το VAR ο διαιτητής και το παιχνίδι συνεχίζεται χωρίς κάποια παράβαση.

42′ Τρία λεπτά για το ημίχρονο. Πολύ καλό παιχνίδι από την Εθνική μας.

Τέλος Α’ Ημιχρόνου.

ΣΧΟΛΙΟ ΗΜΙΧΡΟΝΟΥ: Η Εθνική μας μπήκε δυνατά επιθετικά στο παιχνίδι, πέτυχε και το γρήγορο γκολ αλλά έβγαλε αδυναμίες αμυντικά σε 2-3 φάσεις στο ξεκίνημα. Ο Κωστένογλου έδωσε κάποιες εντολές για να κλείσουν οι αποστάσεις στην άμυνα και να επιστρέφουν πιο γρήγορα τα φουλ μπακ και διορθώθηκε και αυτό το θέμα. Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα πίεσε ψηλά και αν είχαν πιο καθαρό μυαλό οι διεθνείς μας στα τελειώματα θα μπορούσαν να πετύχουν και δεύτερο γκολ. Ανέβηκε και ο Λοίζου ο οποίος βοήθησε τον πολύ καλό από το ξεκίνημα Παπουλη, ενώ οι Χάμπος και Κάστανος βοήθησαν ώστε να έρθουν πιο κοντά οι γραμμές, πράγμα το οποίο δεν είδαμε στο ξεκίνημα του αγώνα.

Β’ ΗΜΙΧΡΟΝΟ

Έναρξη β’ μέρους.

46′ Αλλαγή στο ημίχρονο για τη Μάλτα. Έξω ο Καρουάνα, μέσα ο Πισάνι.

49′ Ωραία ενέργεια των Μαλτέζων από δεξιά, ευτυχώς ο Αντωνιάδης εξουδετέρωσε τον κίνδυνο.

50′ Απειλούν οι Μαλτέζοι και χρειάζεται προσοχή τώρα…

53′ ΓΚΟΛ… 1-1 ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΛΤΑ…

Φέρνει το παιχνίδι στα ίσα ο Μουσκάτ. Μετά από κόρνερ του Πισάνι νικά τον Κ. Σωτηρίου στον αέρα και με κεφαλιά κάνει το 1-1.

54′ Στο έδαφος ο Λοϊζου στο ύψος της μεσαίας γραμμής πλάγια του γηπέδου. Εδώ θα έπρεπε να βγάλει κίτρινη κάρτα ο διαιτητής.

55′ Προσωρινή διακοπή στο παιχνίδι. Στο έδαφος ο Μποργκ που αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα στην προσπάθειά του να πάρει μπάλα.

57′ Επαναρχίζει το παιχνίδι.

57′ Κίτρινη κάρτα στον Ανδρέου.

57′ Αναγκαστική αλλαγή για τους φιλοξενούμενους. Στη θέση του Μποργκ πέρασε ο Σο.

60′ Κατά μέτωπο ο Πιέρος, κλείστηκε και έχασε την μπάλα.

61′ Αλλαγή για την Κύπρο. Έξω ο Λοϊζου, μέσα ο Κακουλλή.

63′ Απειλούν ξανά οι Μαλτέζοι.

Σουτ του Πισάνι από καλή θέση, η μπάλα κόντραρε και μπλοκάρει ο Μιχαήλ.

65′ Προσωρινή διακοπή στο παιχνίδι. Στο έδαφος άλλος ένας παίκτης της Μάλτας.

ΣΧΟΛΙΟ: Έπεσε ο ρυθμός του αγώνα και σαφώς έχει επηρεαστεί αρνητικά από την ισοφάριση η Εθνική μας. Δυσκολεύεται να αντιδράσει και να πάρει τον έλεγχο των κινήσεων από το 53′ και μετά. Υπάρχει ακόμη αρκετός χρόνος και θα πρέπει να το χειριστεί σωστά η ομάδα μας το παιχνίδι.

69′ Έξοδος με διάρκεια από τον αντίπαλο τερματοφύλακα Μπονέλο, η μπάλα φτάνει στον Παπουλή που επιχειρεί να τον κρεμάσει τον Μπονέλο, όμως προλαβαίνει και μπλοκάρει.

70′ Διπλή αλλαγή για τη Μάλτα. Έξω οι Γκρετς και Μπονγκ, μέσα οι Ντεγκάμπριελ και Ντιμέτς.

72′ ΔΟΚΑΡΙ για την Μάλτα!

Ο Πισάνι εκτέλεσε το κόρνερ από αριστερά, ο Μιχαήλ βγήκε με τις γροθιές, δεν έδιωξε σωστά και η μπάλα χτύπησε στο αριστερό κάθετο δοκάρι.

77′ Κόρνερ για την Εθνική από τα αριστερά. Στη φάση αυτή ψήλωσε αντικανονικά το πόδι ο αντίπαλος αμυντικός.  Διαιτητής και VAR δεν υπέδειξαν παράβαση.

78′ Δύο αλλαγές για την Κύπρο. Έξω οι Ανδρέου και Χάμπος, μέσα οι Πίττας και Γκόγκιτς.

80′ ΓΚΟΛ!!! 2-1 ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ!!!

Ο Κάστανος μετά από επέλαση, έδωσε στον Κακουλλή που έκανε το σουτ, ο Μπονέλο απέκρουσε προ της γραμμής και στη συνέχεια της φάσης ο Πίττας από τα δεξιά έκανε πάσα στον Πιέρο που έσπρωξε από την μπάλα στα δίχτυα γράφοντας το 2-1.

81′ Κίτρινη κάρτα στον Τέουμα.

82′ Αλλαγή τερματοφύλακα για τη Μάλτα. Έξω ο Μπονέλο, μέσα ο Γκαλέα.

85′ Διπλή αλλαγή για την Κύπρο. Έξω οι Παπουλής και Δημητρίου, μέσα οι Παναγιώτου και Ψάλτης.

90′ Επτά τα λεπτά των καθυστερήσεων.

90′ Κίτρινη κάρτα τον Πιέρο.

90’+7′ ΓΚΟΛ… 2-2 ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΛΤΑ…

Μετά από εκτέλεση φάουλ εκτός περιοχής, ο Ντεγκάμπριελ βρήκε την μπάλα και σκόραρε

Τέλος του αγώνα.

 

ΣΥΝΘΕΣΕΙΣ

ΚΥΠΡΟΣ: Μιχαήλ, Μ. Δημητρίου (86′ Ψάλτης), Κ. Σωτηρίου, Αντωνιάδης, Σ. Ανδρέου (79′ Πίττας), Ν. Ιωάννου, Χ. Κυριάκου (79′ Γκόγκιτς), Κάστανος, Παπουλής (86′ Παναγιώτου), Λοΐζου (61′ Κακουλλής), Π. Σωτηρίου

Στον πάγκο: Κεραυνός, Δ.Δημητρίου, Μάμας, Ψάλτης, Γκόγκιτς, Κακουλλή, Παναγιώτου, Ηλία, Τζιωνή, Πίττας

ΜΑΛΤΑ: Μπονέλο (81’Γκαλέα), Καμενζούλι, Μποργκ, Κρετς (70’Ντεγκάμπριελ), Μοντεμπέλο, Μπονγκ (70’Ντίμεχ), Πέπε, Τέουμα, Ατάρτ, Μουσκάτ, Καρουάνα (46’Πισάνι). 

Στον πάγκο: Σο, Μίκαλεφ, Βέλα, Όβερεντ, Πισάνι, Μ.Κρετς, Ν.Μουσκάτ, Ουερέμπ, Γκαλέα, Ντεγκάμπριελ, Γκάμπλιν, Ντιμέτς

 

ΣΚΟΡΕΡ: 6′ Παπουλής , 80′ Π. Σωτηρίου / 53′ Μουσκάτ, 90’+7′ Ντεγκάμπριελ
ΚΙΤΡΙΝΕΣ: 57′ Ανδρέου, 90′ Π. Σωτηρίου / —
ΚΟΚΚΙΝΕΣ: — / —

 

ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ
ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: Ντένις Χίγκλερ (Ολλανδία)
Α’ ΒΟΗΘΟΣ: Έρβιν Ζέινστρα (Ολλανδία)
Β’ ΒΟΗΘΟΣ: Μάριο Ντικς (Ολλανδία)
ΤΕΤΑΡΤΟΣ: Τζέροεν Μάνσχοτ (Ολλανδία)
VAR: Άλαρν Λίνχουντ (Ολλανδία)
AVAR: Ρομπ Ντιεπέρνιγκ (Ολλανδία)

ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ

Μετά το παιχνίδι με την Κροατία, νέο εντός έδρας παιχνίδι για την Εθνική μας με αντίπαλο τη Μάλτα σήμερα στο ΑΕΚ Αρένα για τον 8 όμιλο της προκριματικής φάσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2022.

Με τη Μάλτα θα βρεθούμε για όγδοη φορά αντιμέτωποι και ο μέχρι τώρα απολογισμός κατέγραψε τρεις νίκες για την Κύπρο, δύο για τη Μάλτα και δύο ισοπαλίες. Πετύχαμε οκτώ τέρματα και δεχτήκαμε επτά.

Με τη Μάλτα βρεθήκαμε αντιμέτωποι για τελευταία φορά τον περασμένο μήνα στη Βαλέττα, όταν χάσαμε με 3-0.

Ο Ομοσπονδιακός μας προπονητής Νίκος Κωστένογλου χρησιμοποίησε τους Μιχαήλ, Ψάλτη, Καρώ, Κ. Σωτηρίου, Μ. Αντωνιάδη (63′ Κατελάρης), Ν. Ιωάννου, Κυριάκου (70′ Λοϊζου), Αρτυματά, Πίττα (56′ Ν. Παναγιώτου), Χριστοφή (56′ Ηλία), Παπουλή (56′ Κάστανος).

Στον πάγκο ήταν οι Παναγή, Δημητρίου, Γκόκιτς, Ζαχαρίου,  Αβραάμ,  Τζιωνή. Ο Πιέρος Σωτηρίου ήταν στο αρχικό σχήμα αλλά αντικαταστάθηκε από τον Χριστοφή αφού ένιωσε ενοχλήσεις στην προθέρμανση. Εκτός αποστολής έμειναν οι Ρουσιάς, Θεοδώρου, Μιχάλης Ιωάννου και Θωμάς Ιωάννου.

Συνοπτικά αποτελέσματα στους αγώνες με τη Μάλτα:

12.10.1988 (φιλικός αγώνας)
Κύπρος – Μάλτα…0-1

23.11.1988 (φιλικός αγώνας)
Μάλτα – Κύπρος..1-1

11.10.1989 (φιλικός αγώνας)
Κύπρος – Μάλτα…0-0

07.10.1992 (φιλικός αγώνας)
Κύπρος – Μάλτα…3-0

20.11.2002 (Euro 2004)
Κύπρος – Μάλτα…2-1

07.06.2003 (Euro 2004)
Μάλτα – Κύπρος…1-2

01.09.2021 (Μουντιάλ 2022)
Μάλτα – Κύπρος…3-0

 

ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ: