Το έκαναν και αυτοί πριν τον Γκάβι…

Υπάρχει, άραγε, μεγαλύτερη τιμή για έναν ποδοσφαιριστή από το ντεμπούτο με την εθνική ομάδα της χώρας του; Όταν πραγματοποιείται, μάλιστα, πριν την τρυφερή ηλικία των 18, δείχνει πως κάτι το ξεχωριστό διαθέτει και το ποδόσφαιρο της γενέτειράς του, στηρίζεται κατά πολύ σε αυτόν.

Ο Γκάβι σε ηλικία 17 ετών και 62 ημερών, φόρεσε τη φανέλα της Εθνικής Ισπανίας, σπάζοντας το προπολεμικό ρεκόρ του Άνχελ Θουμπιέτα, που κρατούσε από τις 3 Μαΐου του 1936!

Το BN Sports συγκέντρωσε και παρουσιάζει τις δέκα σημαντικότερες περιπτώσεις παικτών που έκαναν το ντεμπούτο τους με την εθνική τους ομάδα πριν τα 18 τους χρόνια.

Από τους θρύλους, Πελέ και Μαραντόνα, έως τα πρόσφατα παραδείγματα των Ντοναρούμα και Καμαβινγκά. Ως μπόνους; Οι ελληνικές περιπτώσεις! Ο Θωμάς Μαύρος, ο Μίμης Δομάζος, αλλά και ο νεότερος, πλέον, Στέφανος Καπίνο!

Πελέ, 16 χρονών / 8 μηνών / 14 ημερών

Βραζιλία – Αργεντινή 1-2

7 Ιουλίου 1957

Το ντεμπούτο του Πελέ, έστω και σε φιλικό αγώνα, με το αντίπαλο δέος στην Λατινική Αμερική, συνδυάστηκε με δικό του γκολ, αλλά ήττα.

Έναν χρόνο αργότερα, στα γήπεδα της Σουηδίας, στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1958, θα έφτανε όντας ακόμη ανήλικος, στην κατάκτηση του τροπαίου, σε εκείνο το ιστορικό 5-2 επί της διοργανώτριας με δύο γκολ του Πελέ. Ήταν το πρώτο από τα τρία συνολικά Μουντιάλ που κατέκτησε (1958, 1962, 1970).

Μετά από 36 χρόνια, το «φαινόμενο» του βραζιλιάνικου ποδοσφαίρου, ο Ρονάλντο, έκανε ντεμπούτο επίσης απέναντι στην Αργεντινή, σε ηλικία 17 ετών, έξι μηνών και δύο ημερών.

Το 2002, σε σαφώς πιο ώριμη ηλικία από τον Πελέ, έμελλε να φέρει ξανά στην κορυφή του κόσμου την χώρα του, με δύο δικά του γκολ στον τελικό απέναντι στη Γερμανία, στο Μουντιάλ της Νότιας Κορέας και Ιαπωνίας.

Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα, 16 ετών / 3 μηνών / 28 ημερών

Αργεντινή – Ουγγαρία 5-1

27 Φεβρουαρίου 1977

Ήταν το παιδί-θαύμα του ποδοσφαίρου της Αργεντινής και το απέδειξε με τον πλέον έμπρακτο τρόπο. Τόσο στο ξεκίνημα, όσο και κατά τη διάρκεια της καριέρας του.

Ως μέλος της Αρχεντίνος Τζούνιορς, έχοντας ήδη σπάσει το ρεκόρ του νεότερου παίκτη που αγωνίζεται στο πρωτάθλημα της Αργεντινής, φόρεσε και τη φανέλα της «αλμπισελέστε» για να γίνει ο νεότερος που αγωνίζεται με αυτήν, ρεκόρ που διατηρεί μέχρι σήμερα!

Όσον αφορά τον Λιονέλ Μέσι, που συχνά-πυκνά στέκεται δίπλα στον Μαραντόνα, στην αναζήτηση για τον κορυφαίο παίκτη που έβγαλε η χώρα, το ντεμπούτο του… άργησε, αφού πραγματοποιήθηκε σε ηλικία 18 ετών, ενός μήνα και 24 ημερών!

Τζιανλουίτζι Ντοναρούμα, 17 ετών / 6 μηνών / 7 ημερών

Ιταλία – Γαλλία 1-3

1 Σεπτεμβρίου 2016

Από τις πρώτες κιόλας εμφανίσεις του με τη Μίλαν στα 16 του χρόνια, θεωρήθηκε ως ο παίκτης που θα μπει στα «γάντια» του Τζίτζι Μπουφόν και αυτός δείχνει να δικαιώνει όσους τον πίστεψαν.

Έχουν περάσει μόλις πέντε χρόνια από το ντεμπούτο του με τη «Σκουάντρα Ατζούρα» και μετρά ήδη 36 συμμετοχές, αλλά και ένα μετάλλιο Πρωταθλητή Ευρώπης, με την κατάκτηση του EURO το φετινό καλοκαίρι!

Εντουάρντο Καμαβινγκά, 17 ετών / 9μηνών / 29 ημερών
Γαλλία – Κροατία 4-2

8 Σεπτεμβρίου 2020

Η παράδοση της Γαλλίας στην παραγωγή μέσων υψηλού επιπέδου δείχνει να συνεχίζεται. Ο Καμαβινγκά αποδεικνύεται ποδοσφαιρικός χρυσός, γεγονός που φαίνεται από την άμεση προσαρμογή του στις υψηλές απαιτήσεις της Ρεάλ Μαδρίτης.

Σε ηλικία 18 ετών, σήμερα, δεν λογίζεται ως ένα ταλέντο, αλλά ως βασικό κομμάτι στο ρόστερ των «μερένχες» και φαίνεται πως η επιλογή του Ντιντιέ Ντεσάν να τον «ρίξει» στα βαθιά με το εθνικό συγκρότημα της χώρας του έναν χρόνο πριν, μόνο παρορμητική δεν ήταν.

Ούβε Ζέελερ, 17 ετών / 11 μηνών / 11 ημερών

Γερμανία – Γαλλία 1-3

16 Οκτωβρίου 1954

Εξετάζοντας κανείς τα κατορθώματα του Ούβε Ζέελερ από εκείνον τον Οκτώβρη του 1954, καταλαβαίνει πως η απόφαση να πάρει το «βάπτισμα του πυρός» σε τόσο νεαρή ηλικία, ήταν δικαιολογημένη.

Υπήρξε ένα τεράστιος φορ, παρότι μικρός στο δέμας, με ύψος μόλις 1,7μ. Με τη φανέλα του Αμβούργου άφησε εποχή, αφού αναδείχθηκε έντεκα φορές πρώτος σκόρερ συνολικά (2 στο Κύπελλο Γερμανίας, 8 στο πρωτάθλημα και μία στο Κύπελλο Κυπελλούχων), ενώ κατάφερε να γευτεί τη χαρά του πρωταθλήματος τη σεζόν 1959/60, στην τρίτη «σαλατιέρα», από τις έξι που έχει κατακτήσει, συνολικά, ο σύλλογος!

Άντονι Βάντεν Μπόρε, 16 ετών / 6 μηνών / 4 ημερών

Βέλγιο – Τουρκία 2-3

28 Απριλίου 2004

Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα «what if» του ποδοσφαίρου του Βελγίου. Ο Άντονι Βάντεν Μπόρε ξεκίνησε την καριέρα του με υψηλότατες προσδοκίες. Πώς αλλιώς να ερμηνευτεί η παρουσία του στην εθνική ομάδα της χώρας από τα 16 του χρόνια; Ωστόσο, συγκυρίες και τραυματισμοί δεν του επέτρεψαν να φτάσει στο επίπεδο που μπορούσε.

Βέβαια, το Βέλγιο έχει παράδοση στο να δίνει ευκαιρίες σε ποδοσφαιριστές εξαιρετικά νεαρής ηλικίας. Μία παράδοση που ξεκινά από τον σπουδαίο Πολ Βαν Χιμστ, έως την τωρινή «χρυσή» φουρνιά του, με τους Λουκάκου, Κομπανί και Αζάρ. Όλοι οι προαναφερθέντες έκαναν ντεμπούτο πριν κλείσουν τα 18 τους χρόνια!

Μίκαελ Λάουντρουπ, 18 ετών

Νορβηγία – Δανία 2-1

15 Ιουνίου 1982

Ίσως ήταν ένα δώρο γενεθλίων προς έναν νέο που εξελίχθηκε σε έναν από τους σημαντικότερους -αν όχι τον πιο σημαντικό- ποδοσφαιριστή που έβγαλε η σκανδιναβική χώρα!

Ο Μίκαελ Λάουντρουπ σταμάτησε στις 104 συμμετοχές με την Εθνική Δανίας, από την οποία απείχε στην πορεία έως την κατάκτηση του EURO το 1992, γεγονός που ίσως αποτελεί το μοναδικό του παράπονο.

Ωστόσο, η κατάκτηση του Champions League της ίδιας σεζόν με την Μπαρτσελόνα, ίσως απάλυνε λίγο αυτήν την «πληγή».

Θίο Γουόλκοτ, 17 ετών / 2 μηνών / 14 ημερών

Αγγλία – Ουγγαρία 3-1

30 Μαΐου 2006

Υπήρξε ένα από τα μεγαλύτερα πρότζεκτ του αγγλικού ποδοσφαίρου, που στην πορεία κάπως έχασε τον «δρόμο» του. Κύρια αιτία ήταν οι συχνοί -και πολλοί- τραυματισμοί, ίσως και οι πολλές προσδοκίες στο πρόσωπό του, τόσο από την πλευρά των «Τριών Λιονταριών», όσο και από την πλευρά της Άρσεναλ.

Ωστόσο, δεν είναι ο μόνος. Ο Γουέιν Ρούνεϊ επίσης ντεμπούταρε με την Εθνική Αγγλίας πριν τα 18 του χρόνια, όπως και ο Ραχίμ Στέρλινγκ. Τελευταίος που το έπραξε ήταν ο Μπέλινγκχαμ, κι ευχή όλων -και του ίδιου πιθανότατα- να ακολουθήσει το «μονοπάτι» της καριέρας του Ρούνεϊ και του Στέρλινγκ, και να μην χαθεί στην ποδοσφαιρική «λήθη», όπως ο Θίο Γουόλκοτ!

Ματίας Ντε Λιχτ, 17 ετών / 7 μηνών / 13 ημερών

Βουλγαρία – Ολλανδία 2-0

25 Μαρτίου 2017

Ο νυν στόπερ της Γιουβέντους, μπορεί να μην διάγει την καλύτερη φάση της καριέρας του, από την ημέρα αποχώρησής του από τον Άγιαξ, αλλά πολλοί ξεχνούν πως διανύει μόλις στο 21ο έτος της ηλικίας του.

Ο Ντε Λιχτ, από μικρός «έπεσε» στα βαθιά και μόλις στα 17,5 περίπου χρόνια του, φόρεσε για πρώτη φορά το εθνόσημο στο στήθος. Αν ανταπεξήλθε στις προσδοκίες;

Αν σκεφτεί κανείς πως την επόμενη σεζόν έφτασε με τον Άγιαξ ένα «βήμα» από τον τελικό του Champions League, μάλλον τα κατάφερε, απλώς πρέπει η καριέρα του να ξαναμπεί στις σωστές «ράγες». Το ταλέντο, πάντως, δεδομένα υπάρχει.

Πάουλο Φούτρε, 17 ετών / 6 μηνών / 24 ημερών

Πορτογαλία – Φινλανδία 5-0

21 Σεπτεμβρίου 1983

Μέλος αναντικατάστατο μίας Πόρτο που σάρωσε εντός και εκτός συνόρων. Ο Πάουλο Φούτρε υπήρξε ένας σπάνιας «κοπής» μεσοεπιθετικός, από τα καλύτερους που έχουν παραχθεί ποτέ στην Ιβηρική χώρα και η ανάδειξή του σε ποδοσφαιριστή της χρονιάς επί δύο συναπτά έτη (1986, 1987) στην Πορτογαλία, το αποδεικνύει!

Το αποκορύφωμα της καριέρας του;

Έφτασε ως την κατάκτηση του Champions League με τους «δράκους» το 1987, καταφέρνοντας, παράλληλα, να γράψει 44 συμμετοχές με το εθνόσημο, συνδυάζοντάς τες με 7 γκολ.

Ένα μπόνους… ελληνικό!
Όπως σε κάθε ποδοσφαιρική ιστορία, έτσι και σε αυτήν, το ελληνικό στοιχείο δεν απουσιάζει!

Επί τέσσερις δεκαετίες τα πρωτεία στη συγκεκριμένη λίστα κρατούσε ο «μπομπέρ», Θωμάς Μαύρος, που σε ηλικία 17 ετών, 8 μηνών και 16 ημερών, έκανε το ντεμπούτο του με την Εθνική Ελλάδας, στην ήττα του ομάδας μας από την αντίστοιχη της Ολλανδίας, στις 16 Φεβρουαρίου του 1972.

Τα «ηνία» τα είχε παραλάβει από τον Μίμη Δομάζο, που είχε φορέσει για πρώτη φορά τη «γαλανόλευκη» στις 2 Δεκεμβρίου του 1959, όταν η Ελλάδα ηττήθηκε από τη Δανία με 1-3. Ήταν 17 ετών, δέκα μηνών και δέκα ημερών.

Στις αρχές της δεύτερης δεκαετίας της νέας χιλιετίας, ένα από τα πολλά ταλέντα που «ξεπήδησαν» από το φυτώριο του Παναθηναϊκού στην Παιανία, έγραψε ιστορία.

Ο Στέφανος Καπίνο, στην ηλικία των 17 ετών, 7 μηνών και 28 ημερών, φόρεσε τη φανέλα με το εθνόσημο και κάθισε κάτω από τα γκολπόστ, στην αναμέτρηση της Ελλάδας με τη Ρουμανία στις 15 Νοεμβρίου του 2011, η οποία ολοκληρώθηκε ξανά με ήττα του εθνικού μας συνόλου!
Ελλάδα-Ρουμανία 1-3

Αυτό που μένει, ωστόσο, είναι πως ο «βενιαμίν» τότε, Καπίνο, μπήκε στα βιβλία ιστορίας του ελληνικού ποδοσφαίρου και το κατόρθωμά του, δεν μοιάζει εύκολο να ξεπεραστεί.

Πόσο μάλλον, αν αναλογιστεί κανείς πως για να «σπάσει» κάποιος το προηγούμενο ρεκόρ, χρειάστηκαν σχεδόν σαράντα χρόνια!

Ακολουθήστε το Balla στο Facebook, στο Instagram και στο TikTok

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

 

Ολυμπιακοί Αγώνες: Ευρωπαϊκές χώρες θα στείλουν στρατό στη Γαλλία για… έξτρα μέτρα ασφαλείας!

Βοήθεια από διάφορα κράτη της Ευρώπης ώστε να εξασφαλιστεί...

LIVE: ΑΕΚ-ΑΕΛ 1-2

ΑΕΚ και ΑΕΛ διεκδικούν στις 20:00, στην κλειστή αίθουσα...

Δυσαρεστημένος με τον χρόνο συμμετοχής του στην Μπαρτσελόνα ο Γουίλι Ερναγκόμεθ

Μια δήλωση που προκαλεί εντύπωση έκανε ο Γουίλι Ερναγκόμεθ λίγο πριν...

Ελπίδες να προλάβουν Παναθηναϊκό οι Χάκετ και Κορντινιέ!

Λίγο πριν το τζάμπολ της αναμέτρησης με τον Παναθηναϊκό (29/3, 21:30)...

Οι δυνατές ατάκες του Μαλέκου για την ΑΕΚ… (ΒΙΝΤΕΟ)

Ο Κώστας Μαλέκος έριξε δυνατές ατάκες για την ΑΕΚ...

Κάμερες: Πρόταση για μείωση 50% στα πρόστιμα που πληρώνονται εντός 30 ημερών

Τις προτάσεις του για τροποποίηση των νομοθεσιών που διέπουν...

Αλλαγή μέρας και ώρας στον αγώνα Λαύριο – Καρδίτσα!

Αλλαγή μέρας και ώρας στην αναμέτρηση του Λαυρίου με...

Ο Τζόκοβιτς προβλέπει Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό στο Final Four!

Ο Νόβακ Τζόκοβιτς προβλέπει ότι τόσο ο Παναθηναϊκός AKTOR,...

ΑΝ Ο ΚΡΟΑΤΗΣ…

Χρειάζεται τον καλό Ίβουσιτς  για να πετύχει τον στόχο...

Μπάνκι: «Επάξια στη δεύτερη θέση ο Παναθηναϊκός AKTOR – Να τους βάλουμε δύσκολα με την στήριξη του κόσμου μας»

Το βράδυ της Παρασκευής (29/03, 21:30), ο Παναθηναϊκός AKTOR δοκιμάζεται στην...

Με Παπασταύρου η προπόνηση της Ομόνοιας! (ΒΙΝΤΕΟ)

Η Ομόνοια ανάρτησε πλάνα από την σημερινή προπόνηση της...

Η μασκότ της ΕΝΠ… ο «Βυσσινίστας»! (ΒΙΝΤΕΟ)

Η ΕΝΠ ανάρτησε βίντεο με τη νέα μασκότ της...

Τελειώνει ο Φαν’τ Σχιπ το καλοκαίρι από τον Άγιαξ!

Ο Τζον Φαν’τ Σχιπ δεν θα βρίσκεται στον πάγκο του Άγιαξ την επόμενη...

Τροχαίο στη Λεμεσό: Όχημα προσέκρουσε σε όχημα και μετά σε κατάστημα

Τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε το απόγευμα της Πέμπτης στη Λεμεσό. Σύμφωνα...

ΚΟΠΙΑΣΤΕ…

Αυτό λέει ο Σταύρος Δημοσθένους, προς κάθε ενδιαφερόμενο για...

«Θα είναι μεγάλο τεστ για την ΑΕΚ…» (ΒΙΝΤΕΟ)

Ένα μεγάλο τεστ για την ΑΕΚ χαρακτήρισε το ντέρμπι...

Ενδεχόμενο αλλαγής του αριθμού των παικτών που βρίσκονται στην αποστολή!

Άλλη μια αλλαγή, με την οποία θα δώσει το...

ΗΠΑ: Ανοησίες ότι ευθύνεται η Ουκρανία για την επίθεση στο Crocus City Hall

«Ανοησίες» χαρακτήρισε ο Λευκός Οίκος τον ισχυρισμό της Ρωσίας...

Ο Μπόελι θα αποχωρήσει από την προεδρία της Τσέλσι το 2027!

Ο Τόντ Μπόελι θα αφήσει τον ρόλο του προέδρου της Τσέλσι το 2027, όταν...

Η επόμενη μέρα της Γενικής Συνέλευσης…

Η έκτακτη Γενική Συνέλευση της ΑΕΛ μπορεί να μην...

Μπαλτάκος: «Την άλλη εβδομάδα η απόφαση για Πογέτ…»

Τα δεδομένα γύρω από τη διεξαγωγή του τελικού του Κυπέλλου...

ΤΙ ΕΓΙΝΑΝ;

Μάθαμε ότι, ο Νταουσβίλι σταμάτησε το ποδόσφαιρο και ο...

Ντάνστον: «Ο Παναθηναϊκός παίζει εξαιρετικό μπάσκετ με ταλαντούχους σουτέρ»

Την παραμονή του στη δεύτερη θέση της Ευρωλίγκας και...

Χατζηδιάκος: «Φτάσαμε τόσο κοντά, δεν σημαίνει ότι δεν θα τα καταφέρουμε ποτέ»

Ενωτικός και πεπεισμένος πως θα πετύχει στο μέλλον δήλωσε...

Πλησιάζει η ώρα των υπογραφών με τον Μεντιλίμπαρ για νέο συμβόλαιο έως το 2025!

Η προφορική συμφωνία μεταξύ Βαγγέλη Μαρινάκη και Χοσέ Λουίς...

Ο ΛαΜέλο Μπολ χάνει το υπόλοιπο της φετινής σεζόν!

Ο ΛαΜέλο Μπολ δεν θα αγωνιστεί ξανά την τρέχουσα...

ΑΕΚ ενόψει Ολυμπιακού: «Αγνοείστε τυχόν προκλήσεις – Να φύγει άπρακτος όποιος έρθει για σόου ή να προκαλέσει τιμωρία»

Μήνυμα στους φιλάθλους της ενόψει του ντέρμπι με τον Ολυμπιακό έστειλε η ΑΕΚ. Η...

Επέστρεψαν Ρόουζ και Φετφατζίδης ενόψει Λαμίας!

Με νέο πρόσωπο τον Λίντσεϊ Ρόουζ, ο οποίος ολοκλήρωσε τις...

ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ…

Απόλυτα ευχαριστημένος από τη ζωή του στην Κύπρο, έχει...

O Κάρι έβαλε τα κλάματα μετά την αποβολή του Γκριν… (BINTEO)

Πνευματικά εξαντλημένος με τη στάση του Ντρέιμοντ Γκριν δείχνει...

Θανατική ανάκριση για Θανάση: Αυτούσιο το δριμύ κατηγορώ της Νομικής Υπηρεσίας

Με τα πυρά να στρέφονται στην παθολογοανατόμο, δρ Δήμητρα...

Στοιχημάτιζε ασταμάτητα: Νέες παραβάσεις από Τονάλι!

Η στοιχηματική του δραστηριότητα δεν σταμάτησε στην Ιταλία, αλλά...

Καθαρή αύξηση €65,4 εκ. κατέγραψαν οι συνολικές καταθέσεις τον Φεβρουάριο!

Σημαντική καθαρή αύξηση κατά €65,4 εκατομμύρια, κατέγραψαν οι συνολικές...

Ελεγκτική: «Έχουμε τα θέματά μας με τη Νομική Υπηρεσία αλλά…»

Τις δηλώσεις του Γενικού Ελεγκτή, Οδυσσέα Μιχαηλίδη, στο ΡΙΚ,...

Συμφωνία με Κατσαντώνη για τα επόμενα τρία χρόνια! (ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ)

Ο…κύβος ερρίφθη. Η Καρμιώτισσα έδωσε τα χέρια με τον...

ΠΡΟΒΛΕΨΗ…

Μπορεί να επέστρεψε…φορτωμένος με κούραση λόγω Εθνικής Γεωργίας, αλλά...

EΠΙΣΗΜΟ: Έκτακτη ΓΣ στην Ανόρθωση με γηπεδικό, μεταβίβαση μετοχών κι όχι μόνο!

Το ΔΣ του σωματείου της Ανόρθωσης με ανακοίνωσή του...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Αυτό είναι το συμβόλαιο του Ντβάλι με το ΑΠΟΕΛ…

Είναι δεδομένο, ότι η αξία του Λάσα Ντβάλι θα...

ΧΡΗΜΑ-ΑΠΟΕΛ

Ο Μπέλετς, ο Ντβάλι και ο Κβιλιτάια πάνε στην...

ΠΟΥΡΣΑΪΤΙΔΗΣ: «Διαφωνώ με τον Τιμούρ, ιδανική περίπτωση ο Γιοβάνοβιτς…»

Ο Σάββας Πουρσαϊτίδης μίλησε στον Super Sport fm 104.0...

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ!

Οι αυξήσεις θα οδηγήσουν σε άνοδο της βενζίνης κοντά...

Συμφωνία με Κατσαντώνη για τα επόμενα τρία χρόνια! (ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ)

Ο…κύβος ερρίφθη. Η Καρμιώτισσα έδωσε τα χέρια με τον...

Το δάνειο, οι επαφές και η… φημολογία

Οι προσπάθειες για δανειοδότηση έχουν πέσει στο κενό και...

ΚΥΠΕΛΛΟΥΧΟΣ ο Κεραυνός! (ΦΩΤΟΣ)

Στη 12η κατάκτηση κυπέλλου της ιστορίας του, έφθασε ο Κεραυνός,...

«Έπαιρναν τα μισά χρήματα από τον Τιμούρ…» (ΒΙΝΤΕΟ)

Ο Μιχάλης Παπαγεωργίου, στην κουβέντα για τον Τιμούρ Κετσπάγια...

ΚΑΤΙ…ΨΗΝΕΤΑΙ!

Όσοι παρακολουθούν τις εξελίξεις στην Ανόρθωση, συμφωνούν και λένε...

INSTAGRAM