Ήταν 17 Μαΐου, όταν η ΑΕΚ ανακοίνωνε την πρόσληψη του Νταβίντ Καταλά στη θέση του προπονητή. Ένα πρόσωπο πολύ αγαπητό στις τάξεις του κόσμου, είναι όμως γεγονός ότι, από μια μερίδα φιλάθλων της, η πρόσληψή του στο συγκεκριμένο πόστο αντιμετωπίστηκε με προβληματισμό, λόγω προφανώς του ότι θεωρήθηκε άπειρος.
Στα πρώτα παιχνίδια ο προβληματισμός εξακολουθούσε να υπάρχει. Ενδεχομένως να μην έχει εξαλειφθεί ακόμη, όμως, προσωπικά έχω τονίσει αρκετές φορές πως είναι απολύτως φυσιολογικό ότι λάθη θα κάνει –ποιος προπονητής εξάλλου είναι αλάνθαστος;
Ανεξαρτήτως του αποτελέσματος στο Τσίρειο, καταγράφουμε μία πραγματικότητα. Ο Ισπανός τεχνικός έχει κερδίσει τους ποδοσφαιριστές του. Έχει περάσει το μήνυμα ότι υπολογίζει σε όλους και το ‘χει αποδείξει. Τα παραδείγματα είναι αρκετά, σ’ αυτές τις πρώτες πέντε αγωνιστικές.
Μετά τον τραυματισμό του Μαρτίνεθ, αρκετοί θα περίμεναν πως τη θέση του βασικού τερματοφύλακα θα έπαιρνε ο Λεάλ, που αποτέλεσε ένα από τα τελευταία μεταγραφικά αποκτήματα. Δεν δίστασε ωστόσο να τη δώσει στον Ιωακείμ Τούμπα, ακριβώς διότι έκρινε πως είναι πιο έτοιμος.
Ο Κύπριος τερματοφύλακας τον δικαιώνει. Ο Ναούμ δεν είχε αγωνιστεί δευτερόλεπτο στα πρώτα τρία ματς, αλλά με τον Ολυμπιακό του έδωσε φανέλα βασικού. Το ίδιο και στον Νικόλα Εγγλέζου, ο οποίος παίρνει χρόνο κι ως αλλαγή. Ο Κύπρος Χριστοφόρου παίρνει επίσης τις ευκαιρίες από τον προπονητή του και τις αρπάζει απ’ τα μαλλιά! Ο Μακρής δεν είχε παίξει στα προηγούμενα παιχνίδια, αλλά με τον Απόλλωνα αποτέλεσε επιλογή του Καταλά ως αλλαγή.
Φυσικά, πρώτο πρώτο το παράδειγμα του Ραφαήλ Μάμα. Βλέποντάς τον στις προπονήσεις, κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας, έκρινε πως αξίζει να πάρει θέση στην ενδεκάδα κι ο νεαρός Κύπριος μέσος αποτελεί την αποκάλυψη της ΑΕΚ, αν όχι και του πρωταθλήματος!
Με άλλα λόγια, ο Καταλά κρατάει σε εγρήγορση όλους τους ποδοσφαιριστές του και τους στέλνει το μήνυμα ότι όλοι υπολογίζονται.
Αυτό ακριβώς είναι το πρώτο κερδισμένο του στοίχημα. Ακολουθούν τα επόμενα…

Ανδρέας Βεντούρης